Edamame

L’edamame és una manera nutritiva i deliciosa de menjar soja. Típica en la gastronomia xinesa i japonesa, t’ho contem tot sobre este aperitiu al qual ja ningú a Occident es pot resistir.

els frescos

Compartix

Què és l’edamame?

L’edamame no és res més que els grans de soja quan encara estan tendres. Es recullen les baines de soja abans que maduren i es bullen en aigua amb sal. És un snack que es pren amb la beguda en molts països orientals, sobretot, a la Xina i al Japó, però també a Taiwan o a Corea. El fet que siga sa i saborós l’ha convertit en un dels aperitius més apetitosos. A més, ja no és necessari acudir a restaurants o tendes especialitzades per a poder disfrutar-lo, ja que cada vegada més supermercats en venen.

Encara que es pot consumir calent, és més habitual servir l’edamame fred. Moltes vegades s’acompanya amb una salsa de soja i gingebre. Alguns cuiners tallen els extrems de les baines abans de bullir-les. Esta cocció, que dura entre tres i cinc minuts, pot fer-se en aigua o al vapor. Normalment, s’hi afig sal, bé dissolta en l’aigua o bé després de bullir les baines.


Propietats de l'edamame  

L’edamame té una bona aportació de micronutrients com ara calci, ferro, fòsfor, potassi, magnesi, vitamines, com la C, i tiamina. També destaca per l’aportació de fibra.

 El fet que siga sa i saborós l’ha convertit en un dels aperitius més apetitosos



Entre les seues propietats, els grans de soja són beneficiosos per a ajudar el sistema digestiu, gràcies a la fibra que contenen. La seua aportació en vitamina C contribuïx a la protecció de les cèl·lules davant del dany oxidatiu i ajuda a disminuir el cansament i la fatiga, i la tiamina contribuïx al funcionament normal del cor.

Receptes amb edamame

Encara que és més habitual bullir la baina i menjar-se’n els grans com si foren pipes, l’edamame es pot utilitzar en moltes altres receptes. A banda que es poden menjar les llavors senceres, es poden triturar i servir-se com a salsa per a untar. Una altra manera senzilla de consumir-lo és traient les llavors de la baina i afegir-les a alguna recepta de poke o per a enriquir les ensalades. Funciona molt bé amb quinoa.

Si volem donar-li un toc més saborós, podem saltar les baines després de bullir-les amb algun condiment, com ara oli de sèsam i gingebre ratllat o, simplement, servir-lo amb alguna salsa o adob. Combina a la perfecció amb salsa de soja, vinagre d’arròs i wasabi o formatge, ratlladura de llima i oli d’oliva.

Per a alguna preparació més complexa, es poden afegir les llavors de la soja a un arròs o inclús es pot preparar una crema d’edamame.