Propietats de l’abadejo

Un peix saborós i nutritiu. L’abadejo és un dels peixos blancs més consumits al nostre país. De textura fina i delicada, es caracteritza per les nombroses propietats nutritives, pel sabor agradable i per la gran versatilitat que té en la cuina. 

els frescos

Compartix


L’abadejo té l’origen als freds mars del nord. Es tracta d’una espècie que es localitza a l’àrea nord de l’oceà Atlàntic, en zones del golf de Biscaia fins al Canal de la Mànega, al mar del Nord i al Bàltic.

Tradicionalment el seu consum era només en salaó, però a poc a poc es van anar consolidant altres formes de menjar-lo. A més de la textura, la qualitat nutritiva i la xicoteta aportació de calories el convertixen en un aliment complet, econòmic i molt versàtil. A estes qualitats cal afegir la tradició catòlica de no menjar carn els divendres de Quaresma, fet que el convertix en el producte estrella d’esta època de l’any.

Informació nutricional de l'abadejo

Les seues característiques nutritives fan de l’abadejo un dels peixos blancs més saborosos i complets que hi ha. La seua quantitat de calories és molt baixa (86 kcal/100 g) i a més té molt poc de greix, cosa que el fa un peix ideal per a dietes saludables, a més d’aportar un alt contingut de proteïnes d’alt valor biològic. També destaca l’aportació en seleni, fòsfor i vitamines com la B12 i la B6.

Per la seua banda, l’abadejo sec, o en salaó incrementa considerablement el contingut en sal, per la qual cosa es recomana que les persones que patixen d’hipertensió arterial o retenció de líquids el consumisquen amb moderació.Consells de compra i conservació de l'abadejo

Encara que podem trobar abadejo durant tot l’any en qualsevol de les formes (fresc, congelat, salat, fumat, etc.), la millor temporada per a consumir-lo fresc va des de l’octubre fins al maig.

Si preferim comprar peces d’abadejo sec, hem de procurar dessalar-les abans de consumir-les. Per això, n’hi ha prou de submergir-lo en aigua i introduir-lo al frigorífic durant 24-36 hores, en funció del gruix. Durant eixe període també convé canviar l’aigua almenys 4 vegades. I si el comprem en salaó, és recomanable guardar-lo en la part central de la nevera, a uns 4 o 5 graus, i consumir-lo aproximadament en un mes.

L’abadejo i la gastronomia

Guisat, arrebossat, a la brasa, bullit, amb salsa, etc. Hi ha una infinitat de formes de preparar un abadejo. Tant és així, que al nostre país hi ha zones que l’inclouen dins de la seua gastronomia tradicional. A Navarra, per exemple, és típic l’“ajoarriero”, plat preparat amb abadejo desmollat mesclat amb pimentons, creïlles, tomaques, ceba i alls. I al País Basc, són molt conegudes les receptes d’“abadejo al pil-pil”, “abadejo a la biscaïna” o “abadejo amb salsa verda”.