El kiwi i les seues propietats nutricionals

Per a prendre alguna cosa a mig matí, per a berenar, just abans d’anar al gimnàs… El kiwi és una fruita ideal a qualsevol hora. Per les seues propietats, ens ompli de vitalitat i ens aporta l’energia necessària per a seguir amb la rutina diària.

els frescos

Compartix

El kiwi y sus propiedades nutricionales.
El kiwi i les seus propietats nutricionals.


El kiwi és una de les fruites més conegudes i consumides. Es tracta d’un fruit ovalat de pell marró i polpa de color verd molt viu on apareixen llavors negres, encara que també hi ha altres varietats de polpa groga. Creix en unes plantes enfiladisses adaptades a climes temperats i es presenta en forma de penjoll.


ORIGEN DEL KIWI

Encara que el kiwi és originari de la Xina, van ser els agricultors de Nova Zelanda els qui el van popularitzar, i fins i tot van arribar a dotar-lo amb el nom de l’ocell emblema d’este país. A la fi del segle passat, esta fruita va arribar a Europa, on s’ha disparat el seu cultiu i consum.

                       

PROPIETATS NUTRICIONALS DEL KIWI

Segons un estudi publicat pel Journal of the American College of Nutrition sobre el valor nutricional de 27 fruites, el kiwi és la més completa, ja que va obtindre la puntuació més alta (16), seguida de la papaia (14), el mango i la taronja (11), la poma (10) i tota la resta.


  • Ric en vitamina C i antioxidant: Els kiwis verds contenenmés vitamina C que una taronja i dues vegades més que una llima; i els kiwisgrocs, tres vegades més que una llima! A més,la vitamina C ens protegix les cèl·lules de l’oxidació i ajuda alfuncionament  normal del sistemaimmunitari. Consumir dos kiwis mitjanscobrix les necessitats diàries de vitamina C per a un adult. 
  • Facilita la digestió: Els kiwis verds contenenmés vitamina C que una taronja i dues vegades més que una llima; i els kiwisgrocs, tres vegades més que una llima! A més,la vitamina C ens protegix les cèl·lules de l’oxidació i ajuda alfuncionament  normal del sistemaimmunitari. Consumir dos kiwis mitjanscobrix les necessitats diàries de vitamina C per a un adult. 
  • Ric en fibra: afavoreix el trànsit intestinal i es recomana incloure'l en la dieta diària. 
  • Poques calories: Elkiwi és una fruita amb una aportació calòrica reduïda (57 Kcal/100 g), una gran quantitat d’aigua i baixa en greixos igreixos saturats, molt recomanable per a tot tipus de dietes.
  • Font natural d’àcid fòlic: Molt recomanat durant l’embaràs,esta vitamina B9 contribuïx al creixement delsteixits materns durant l’embaràs. 
  • Baix índex glucèmic: Elskiwis tenen un baix índex glucèmic (IG), per la qual cosa l’organisme noassimila tan de pressa els hidrats de carboni i la glucosa només s’alliberaparcialment en el flux sanguini, fet que reduïx el risc de patir diabetis iafeccions cardíaques.


 

El kiwi y sus propiedades nutricionales.
El kiwi i les seues propietats nutricionals.


COM CONSERVAR EL KIWI I QUIN TRIAR

Hui dia podem trobar kiwi al mercat durant tot l’any. La producció espanyola es comercialitza a partir de l’octubre i es manté pràcticament fins al maig, i el que procedix de Nova Zelanda es pot consumir des del final de maig fins al començament de novembre.

Els millors kiwis són aquells que no presenten taques ni bonys; per tant, convé triar els que estiguen més fins. Una vegada a casa, és preferible conservar los kiwis en un lloc fresc. A l’aire lliure ens aguantaran fins a 7 dies; a la nevera, fins a 15 dies, si són verds, i un poc menys si són grocs, i congelats poden aguantar fins a 6 mesos.


RECEPTES AMB KIWIS

Encara que la forma més comuna de prendre kiwis és tallant-los per la meitat per menjar-los amb cullera, també es poden pelar i tallar en rodanxes o tallar-los a trossets per a barrejar-los amb iogurt o ensalada. Ara bé, per a aprofitar-los encara més, què vos pareix si preparem alguna d’estes receptes?

Púding de maduixa amb salsa de kiwi: http://bit.ly/budinkiwifresa 

Batut de plàtan i kiwi: http://bit.ly/batidoplatanokiwi

Crema de iogurt i kiwi: http://bit.ly/cremayogurkiwi

Flam de quefir amb fruites: http://bit.ly/flankefirconfrutas 

 

Sabies que…

  • El kiwi es pot menjar sencer, amb la pell, i així ens aportarà molta més fibra. Només cal eliminar amb un raspall els fins pelets que el recobrixen i llavar-lo primer.
  • Si és molt verd i volem accelerar-ne la maduració del kiwi, podem ficar-lo en una bossa al costat d’unes pomes o peres perquè desprenen etilé, que accelera el procés de maduració natural.