Els Cinc de

Carmen Calvo

©Amparo Garrido / CNIO

ELS CINC DE

Compartix


Per la realització d'aquest reportatge, Carmen Calvo i Consum lliuren 500 € a la Casa de la Caridad de Valencia.


Carmen Calvo (València, 1950) és una artista contemporània valenciana, Premi Nacional d’Arts Plàstiques en 2013. Un any després, en 2014, va ser nomenada acadèmica de la Reial Acadèmia de Belles Arts de Sant Carles de València. Ha residit a París i ha exposat, entre altres llocs, en el prestigiós Museu Guggenheim de Nova York. Fa més de 40 anys que es dedica a la pintura, àmbit en què ha usat diversos materials diferents. A més, l’IVAM li va concedir el Premi Internacional Julio González 2020. Per a 2022, està preparant una exposició amb obra actual.


Açí van els seus "cinc de":

 

  

IOGURT DE SOJA

Tant el natural com el de xocolate. M’encanta menjar-ne de matí, per a berenar, a la vesprada i nit com a postres. N’hi ha sabors molt apetibles, i el iogurt és ideal per al meu estómac delicat. Mai me’n falten en la nevera.

XARCUTERÍA

Encara que l’estómac no em tolera moltes coses (em referisc a fregits i menjars molt condimentats), la xarcuteria, com el pernil ibèric (de tant en tant, em permet un festí), la solc preparar acompanyada d’algun formatge de cabra o manxec curat (sense abusar-ne. 


  

PATÉS

I,acompanyant tot el que acabe de dir, m’agraden els patés de diversos sabors, com el d’oca o el de pebre. Són plats molt socorreguts i sempre estan en lanevera, per a quan arribes tard a casa d’alguna inauguració. 

 VERDURES

M’encanten, però les seleccione molt per temes d’intolerància. Això sí, sempre són de temporada, com els pimentons torrats amb moixama o l’abadejo del típic esgarraet, que és únic. Els meus amics bascos l’altre dia van disfrutar del plat i els va encantar. Tampoc falten les carxofes bollides amb llima o els espàrrecs, a la planxa o bollits. Els blancs són gustosíssims. També té truc guisar-los: amb aigua, una miqueta de sal i sucre. El bollit amb creïlla, ceba, bajoquetes, un ou dur, oli i un poquet de vinagre és un dels nostres plats més típics (i amb verdura valenciana queda increïble). Dia sí, dia també, sempre queda bé; tant amb amics, com per a sopar sola.  

PEIX

El peix, com el lluç al forn amb creïlletes, és lleuger i vitamínic. També ho són les clòtxines valencianes, o les xicotetes de temporada amb llima i vitet, que no tenen pràcticament calories, però sí vitamines. I les gambetes, només una miqueta bollides i no únicament com a entrant, sinó també com a plat.