Els Cinc de

ELIA BARCELÓ

ELS CINC DE

Compartix


Per la realització d'aquest reportatge, Elia Barceló i Consum lliuren 500€  ONGD ACCI.Elia Barceló està considerada una de les escriptores més versàtils del panorama literari actual, amb obres i premis en diversos gèneres. Viu a Àustria (on va treballar de professora de Literatura i Estudis Hispànics en la Universitat d’Innsbruck fins que ho va deixar per dedicar-se a l’escriptura íntegrament) i ha publicat més d’una trentena de novel·les, tant per a públic adult com per al juvenil. L’última novel·la per a joves que ha escrit és L’efecte Frankenstein (amb la qual va obtindre el Premi Edebé 2019 i el Premi Kelvin 2020) i l’última per a adults, La noche de plata. En 2020, va ser guardonada amb el prestigiós Premi Nacional de Literatura Infantil i Juvenil, que concedix el Ministeri de Cultura i Esport. 


Açí estan els seus "cinc de":


  

TOMACA

És imprescindible en la meua vida: un ingredient fonamental de qualsevol sofregit, crua en ensalada, fregida, per a salses... La tomaca alegra la taula. Combinada amb pernil és un clàssic que no cansa. Un plat magnífic i saníssim és una ensalada de tomaques, de tipus i colors diferents, amb trossets d’alvocat i papaia o mango, unes anxoves, un raget d’oli d’oliva de la millor qualitat i unes olives negres, o una salsa feta amb tapenade. Una delícia per al paladar i per a la vista.

  

VERDURES

M’agraden de totes les maneres: bollides, torrades, fregides en tempura o arrebossades, en sopes i minestrones... Aporten fibra i minerals, permeten una gran varietat de sabors i textures, assacien i no engreixen: què més es pot demanar? Entre les meues preferides hi ha el porro i la carabasseta, que, a més, si es combinen amb un poc de ceba, es pot fer una truita exquisida. Però també m’encanten el pimentó, sobretot el roig, els espinacs, les bajoques, el bròcoli, les bledes i les carxofes fantàstiques, reines de la cuina d’hivern i que tant enyore a Àustria.

  

OLI D'OLIVA

És d’una necessitat absoluta per a tot tipus de plats. Tot i que també n’utilitze de gira-sol (perquè és més lleuger i fa menys gust) i de dacsa (per a les creïlles fregides, per exemple), l’oli d’oliva verge és central en la meua cuina. M’encanta la varietat hojiblanca per a plats en cru i per a mullar trossets de pa.

  

PA D'ESPELTA

El vaig descobrir fa uns quants anys i és el que més menge perquè m’assenta molt millor que el de blat. L’espelta és un cereal antiquíssim (hi ha registres que se’n consumia fa 7.000 anys) que havia caigut en desús en les últimes generacions i que ara s’ha recuperat. És molt nutritiu i, a més de vitamina B, conté zinc, manganés, magnesi, ferro i fòsfor, que ajuda a cuidar els ossos. Torrat està boníssim.

  

SALMÓ

M’encanta tot el peix, tant blanc com blau, però el salmó em pareix fonamental perquè es pot consumir de moltes maneres: cru en tàrtar, fumat de diferents maneres i amb diferents sabors, torrat, calfat, al forn... És fàcil de preparar i ràpid, no en cal molta quantitat per a sentir-se assaciada i combina bé amb creïlles al vapor i amb arròs, amb ensalada i amb tot tipus de verdura, o amb biscotes i alvocat per a un sopar fred mentre veus una pel·lícula. I l’aportació que té d’omega-3 el fa indispensable.