Endívies: propietats i beneficis 

Coneixes les propietats i els beneficis de l’endívia? En este article et contem tots els beneficis d’incorporar esta hortalissa a les receptes. No t’ho perdes!

els frescos

Compartix


Què és l’endívia ?

Té nombroses propietats i beneficis, a banda que és un producte molt versàtil en la cuina. Però comencem pel principi i no ens avancem: què és l’endívia? Esta hortalissa mediterrània és un tipus de xicòria, de la mateixa família que l’encisam, l’escarola, la carxofa o el card. Les fulles de l’endívia són d’un color blanquinós o groguenques, amb les puntes de color verd clar i cruixents, i té un sabor lleugerament amarg. A més, té nombrosos avantatges per a l’organisme, fet que la convertix en un aliment perfecte per a tindre sempre a mà en el rebost.

Pel que fa al seu origen, hi ha diverses teories. Algunes apunten que, en 1830, el jardiner en cap del jardí botànic de Brussel·les la va descobrir per casualitat; unes altres assenyalen que també va aparéixer a Bèlgica, però que van ser uns agricultors els responsables del seu naixement.Beneficis de les endívies

Les endívies tenen propietats molt interessants que val la pena conéixer. Per exemple, ajuden en el funcionament normal del sistema immunitari, la formació normal de cèl·lules sanguínies i la protecció de les cèl·lules contra el dany oxidatiu. També són baixes en energia, sense greixos i riques en fibra. Són riques en vitamina B9 (àcid fòlic) i vitamina K, que contribuïxen a la funció psicològica normal i al manteniment dels ossos en condicions normals.

Per tant, entre els beneficis de les endívies, destaca la capacitat per a contribuir al metabolisme energètic normal, perquè són una aportació de font de manganés.

Les propietats de l’endívia fan que siga una hortalissa molt interessant per a incloure en el menú setmanal. A més, es pot elaborar de moltes maneres, fet que la convertix en una hortalissa polivalent.

Com es preparen les endívies?

Ja hem vist les possibilitats d’esta hortalissa que pot aportar-nos tants nutrients i beneficis. Però... com es preparen les endívies? Hi ha moltes maneres d’incloure-les en diferents plats i elaboracions, encara que la recomanació més estesa, això sí, és menjar-les crues per a evitar la pèrdua de líquids i vitamines.

L’endívia és un ingredient que podem afegir a les ensalades, com a substituta de l’encisam i altres fulles verdes, o utilitzar-la com a aperitiu. Són un refrigeri fantàstic, perquè la forma de neula que tenen permet que puguem introduir-hi farciments molt variats, des de formatges fins a anxoves, passant per pernil, tonyina, raïm o fruita seca. Combinen a la perfecció amb vinagretes de mostassa o amb vinagre balsàmic.

Les endívies al rocafort són una de les preparacions per excel·lència. També poden encaixar perfectament amb carlotes, api o pimentó en forma de bastonets per a mullar en la teua salsa preferida, o com a guarnició de tota mena de carns i inclús de peixos. L’endívia també està molt bona saltada amb sal, pebre i un rajolí de suc de llima. Té moltes possibilitats –ja ho veus–, perquè pugues traure el màxim partit d’esta hortalissa.