Propietats del fenoll

El fenoll és un aliment amb moltes propietats medicinals i beneficis per a la salut. Et comptem com preparar-ho i com consumir-ho.

a examen

6 juny 2019

Compartix


El fenoll és una planta comestible molt apreciada en la cuina mediterrània, que a més té moltes propietats medicinals.

És una planta que creix en zones temperades de tot el món, encara que és originària del sud d’Europa, especialment de la conca mediterrània, on creix en estat silvestre. És una herba molt aromàtica que es cultiva sobretot per a cuinar. 

A Espanya, el fenoll s’utilitza per a fer envinagrats, adobaments i salses, ja que aporta un aroma anisat que dona molta personalitat als plats. També és un ingredient habitual per a aromatitzar les olives en diferents regions olivareres d’Espanya.

Esta planta l’han utilitzat amb finalitats medicinals la majoria de les civilitzacions, des de l’antic Egipte fins a l’Índia, passant pels grecs o durant l’època romana.

Valor nutricional del fenoll

Font d’àcid fòlic, té una aportació calòrica reduïda: 100 grams de fenoll suposen 14 kcal, 2,3 grams de carbohidrats, 1,1 gram de proteïna, 0,2 grams de greix i 3,3 grams de fibra.


Beneficis del fenoll

 El fenoll és un aliat poderós per a equilibrar les funcions del sistema digestiu gràcies a l’oli essencial que conté, ric en anetol i estragol. S’utilitza per a combatre els trastorns estomacals i les digestions pesades, reduïx la unflor i evita les flatulències.

• Com que és font de fibra, està indicat per a persones que patixen restrenyiment, ja que la fibra afavorix el trànsit intestinal.

• El fenoll també s’ha utilitzat tradicionalment per a alleujar problemes respiratoris, ja que es tracta d’un antiespasmòdic natural que fa que els bronquis es relaxen. Inhalar el vapor de les llavors de fenoll relaxa les vies respiratòries i també ajuda a desprendre i expulsar les secrecions bronquials.

• El seu ús també està estés en els xiquets i bebés que patixen molèsties intestinals, retorçons o còlics. Unes gotes d’una infusió de fenoll poden ajudar a alleujar els còlics en els bebés lactants.Propiedades del hinojo


Purifica les vies urinàries, ja que impulsa l’eliminació de toxines i evita l’aparició d’infeccions. A més, afavorix la diüresi, per això pot ser una ajuda en persones amb sobrepés que presenten retenció de líquids.

La planta del fenoll també s’ha mostrat eficaç en casos d’inflamacions oculars i bucals, especialment de les genives.

La seua aportació en àcid fòlic contribuïx al creixement dels teixits materns durant l’embaràs i ajuda a disminuir el cansament i la fatiga.

La seua aportació en potassi contribuïx al funcionament normal dels músculs, del sistema nerviós i al manteniment de la tensió arterial normal.


Com es prepara el fenoll


Es pot prendre en infusió. Per a fer-ho, cal bullir una o dos cullerades soperes de llavors de fenoll. Per a potenciar-ne els efectes, i segons l’ús que vulguem donar-li, en la infusió se poden combinar altres herbes medicinals. La podem beure o, si l’hem d’utilitzar per a ús tòpic, l’hem de deixar refredar i utilitzar-la com a col•liri o per a fer col•lutoris. No és l’única forma de consumir fenoll: també en podem trobar en forma de gotes, pastilles o oli.
 A més del seu ús medicinal, el fenoll s’ha utilitzat en la cuina des de fa milers d’anys. Del fenoll s’aprofita tot. Les tiges i les fulles picades s’utilitzen com a herba aromàtica; les llavors, com a espècia; i el bulb, com a hortalissa, aportant en cada cas un sabor i un aroma anisats i intensos característics.

Es pot prendre cru, tallant el bulb en rodanxes fines i afegint-lo a les ensalades, a les quals aporta una textura cruixent i un gust fresc. Quan ho fem, és millor eliminar-ne les primeres capes per a evitar les parts més dures. Les fulles també es poden utilitzar quan estan tendres per a farciments, adobaments o salses.

- Amb els plats de peix combina a la perfecció. Quan es cuina, se suavitza considerablement el seu gust anisat. El bulb de fenoll es pot utilitzar com a hortalissa per a acompanyar altres vegetals en caldos, sopes i estofats. Les llavors de fenoll s’usen seques i són molt utilitzades per a preparar pans, coques o galetes. També es poden moldre per a elaborar curris.