Què és la gelatina vegetal?

La gelatina vegetal és una alternativa a la tradicional i que cada vegada va guanyant més pes en l'elaboració de postres i dietes veganes i vegetarianes. Saps com fer gelatina vegetal amb agar-agar? Et comptem com utilizar este alga com gelifiquen-te natural per a donar-li consistència a les teues receptes.

saber comprar

Compartix


La gelatina vegetal, també coneguda com a agar-agar, s'obté principalment a partir de les algues roges, per el que és apta per a vegetarians i vegans. Hui en dia podem trobar este producte en el supermercat; diversos comerços d'alimentació oriental i tendes de nutrició i herbolaris, encara que el més comú és trobar-la en forma de pols o fibres, amb els que s'elabora la gelatina vegetal. T'interessa descobrir què és la gelatina vegetal, les seues diferències amb la gelatina animal i com preparar-la a casa? Pren nota.

Tipus de gelatina 

La gelatina neutra és una substància que s'utilitza sobretot en rebosteria per a donar consistència als postres. Hi ha dos tipus de gelatina: la gelatina animal i la gelatina vegetal.

  • Gelatina animal: és la que s'ha utilitzat tradicionalment en la cuina occidental. Prové del col·lagen d'ossos i cartílags dels animals per efecte de la cocció i és molt nutritiva ja que el 90% és proteïna. Continua sent la més utilitzada hui en dia, no obstant,  a causa de l'augment de la població que no consumix productes d'origen animal, la gelatina vegetal té cada vegada major presència.
  • Gelatina vegetal: es tracta d'una substància mucilaginosa d'origen no animal, ja que s'obté d'alguns tipus d'algues com, per exemple, les algues roges conegudes com a agar-agar. Es tracta d'una substància incolora i insípida que una vegada entra en contacte amb líquids, pot arribar a absorbir fins més de 100 vegades el seu pes, donant lloc a una gelatina. A diferència de la gelatina animal, és capaç de gelificar líquids calents, per el que es molt volguda en la gastronomia. A més, es tracta d'una bona alternativa culinària per a vegans o vegetarians.

Beneficis de la gelatina vegetal

Com la majoria de les algues comestibles, l'agar-agar té moltíssims beneficis nutricionals per a la nostra salut, descobrix-los tots!

1. Ajuda a combatre el restrenyiment: l'agar- agar és un dels aliments amb major percentatge de fibra, concretament el 90% de la seua composició, el que ajuda a combatre el estrenyiment.

2. Afavorix a la pèrdua de pes: al no contindre pràcticament calories (26 kcal /100 g) , és un ingredient molt apte per a la majoria de les dietes d'aprimament, ja que conté pocs hidrats de carboni, sucres i sal. A més, té un gran poder saciant.

3. Contribuïx a reduir el colesterol i la glucosa en sang: les fibres solubles que conté l'agar-agar o gelatina vegetal també són beneficioses per a reduir el colesterol i la glucosa en sang perquè ajuden a absorbir greixos i sucres.

4. Ajuda al manteniment dels ossos: la gelatina vegetal és una font vitamines del grup B, proteína proteïna vegetal i minerals com el potassi (226 mg /100 g) , ferro (1,9 mg) , magnesi (67 mg) i calci (54 mg) , minerals que ajuden a previndre malalties de les articulacions i els ossos.

 La gelatina vegetal, també coneguda com agar-agar, s’obté principalment a partir de les algues roges, per la qual cosa és apta per a vegetarians i vegans.


Què és l'agar-agar? 

L'agar-agar és un gelificant natural que procedix d'algues roges. L'origen de l'agar-agar és japonés, va ser descobert en el segle XVII. A Japó rep el nom de “kanten”, també conegut com l'aliment de déus. La paraula agar-agar té origen malai, perquè va ser Malàisia qui va adoptar el producte amb fins comercials i ho va distribuir a Occident.

A més de ser la millor opció per a vegans i vegetarians, el millor de l'agar-agar és la seua versatilitat, ja que no aporta color; olor; ni sabor, només modifica la textura de l'aliment. D'altra banda, el seu contingut calòric és molt baix i gràcies a la seua alta capacitat d'absorbir líquids, moltes persones ho inclouen en la seua dieta per a “enganyar a l'estómac”, pel fet que sacia.

Com fer gelatina vegetal amb agar-agar 

Per a preparar gelatina vegetal amb agar-agar recomanem comprar-la en pols per a poder controlar millor la quantitat que usem. Fer gelatina vegetal és molt senzill, només cal seguir estos passos:

  • Afegir l'agar-agar al líquid amb què volem fer una gelatina.
  • Portar el líquid a ebullició suau durant 2 minuts, sense deixar de remoure la mescla per a evitar que es produïsquen grums.
  • Deixar que es tempere.
  • Resguardar la gelatina en la nevera durant les hores que indique la recepta.

Quanta quantitat d'agar-agar cal utilitzar per a fer gelatina? 

La quantitat dependrà del resultat que vullguem obtindre. Com més agar-agar afegim al líquid, més consistent quedarà la mescla. Per a una gelatina suau, s'han d'afegir 4 g d'agar-agar en pols per cada litre, però si busquem una gelatina vegetal de textura dura, haurem d'afegir fins a 10 g per cada litre.

Altres usos de l'agar-agar

  • Com espessixen-te: l'agar-agar no sols es pot utilitzar com a gelatina vegetal, també s'utilitza com espesant. Si la concentració de l'alga és menor, podem usar-la per a espessir un guisat, una crema, una crema, un gelat o una salsa. Ull! si volem usar l'agar-agar com espesant, el líquid no ha d'arribar a bullir, simplement hem de posar a foc mínim allò que vullguem espessir i dissoldre la quantitat que indique la recepta.
  • En ensalades: l'agar-agar també es pot prendre en ensalada com un ingredient més per a aprofitar totes les seues propietats.

Receptes amb gelatina vegetal 

Gelatina de fruites 

Ingredients

Recepta pas a pas

1. Mescla el sucre, l'aigua i l'agar-agar per a aconseguir la teua gelatina vegetal.

2. Tria un motle i col·loca la primera capa de fruites.

3. Aboca la gelatina ja dissolta fins que cobrisca per complet.

4. Fica el motle en la nevera 20 minuts aproximadament o fins que la gelatina estiga completament solidificada.

5. Repetix el procés dos vegades més ... Amb fruites diferents!

Pudding tricolor

Ingredients

Recepta pas a pas 

1. Renta els pimentons i torra'ls en una safata de forn.

2. Renta els espinacs i la carabasseta i curta el carabasseta a rodanxes.

3. Salteja la carabasseta en una paella. Quan este comence a reblanir-se, aboca els espinacs i quan estiguen cuites, salpimenta les verdures.

4. Tritura les verdures fins a obtindre un puré fi. Fes el mateix amb totes les verdures. Ull! Recorda't de llevar la pell abans els pimentons torrats i la carabasseta.

5. Posa a bullir la llet amb sal, pebre i l'agar-agar. Deixa refredar un poc esta mescla i aboca una tercera part amb el puré d'espinacs, una altra tercera part amb el de pimentons i l'última amb el puré de remolatxa.

6. Aboca el puré de remolatxa en un motle rectangular. Deixa refredar i guarda-ho en la nevera 10 minuts. Aboca damunt el puré de pimentó i realitza el mateix procés. Més tard, aboca el puré d'espinacs i seguix el mateix procediment.

7. Tempera el pudding i desemmotla'l.

8. Realitza la salsa de formatge para per a acompanyar-lo, com? triturant un iogurt natural amb una cullerada d'oli d'oliva i el formatge blau que hages triat.

Rolls de gelatina amb blader

 Ingredients 

Recepta pas a pas 

1. Calfa la salsa de soja amb l'aigua i el conyac, i dissol l'agar-agar.

2. Quan la gelatina vegetal s'haja solidificat, estén-la en una safata formant una capa fina i deixa que es qualle en la nevera durant 30 minuts.

3. Curta el tofu en huit tires i macera-ho en salsa de soja durant deu minuts.

4. Renta els espàrrecs, retira la base i pela'ls lleugerament. Bull-los durant set minuts i reserva'ls. 5. Curta la gelatina en huit rectangles, col·loca tres espàrrecs i dos tires de tofu sobre cada u, i enrotlla'ls amb la gelatina. Embolica cada rotllet amb una tira de pimentó i decora amb el sèsam. 6. El pimentó sobrant, tritura-ho amb oli d'oliva i sal, i servix-lo com a adob.