Gestiona la incertesa amb estos consells
Aprén a gestionar la incertesa! No deixes que les preocupacions et frenen i millora la tolerància a este sentiment amb els consells següents.
coneix-te
Compartix
Què és la incertesa segons la psicologia?
La incertesa és el resultat de tindre un coneixement limitat sobre un fet o esdeveniment, cosa que dificulta el control, la planificació o la predicció d’un resultat futur i que, sovint, pot resultar angoixós. No podem predir el futur, per això, en la vida, tenim inseguretats, temors i incertesa.
La majoria de les persones funcionem amb hàbits i costums que ens aporten un pla o una rutina, i que generen un entorn psicològic de seguretat. Quan les coses es desvien dels nostres plans, pot semblar que perdem el control, i això contribuïx a l’augment de la inseguretat, el malestar i la incertesa.
Com es manifesta la incertesa
La incertesa ens afecta a tots de manera diferent, perquè provoca en cada u respostes fisiològiques i conductuals diferents: depén dels factors individuals, culturals, socials i familiars de cada u. Hi ha persones que resolen les situacions de crisi amb facilitat, amb canvis adaptatius ràpids. En canvi, hi ha altres persones que semblen lluitar contra allò que desconeixen i és probable que experimenten canvis en l’estat d’ànim, en els patrons de son, de gana i d’afrontament. La intolerància a la incertesa ens pot produir estrés, ansietat, depressió, atacs o trastorns de pànic i compulsions.
5 passos per a afrontar la incertesa
Sovint som durs amb nosaltres mateixos per lluitar quan les coses no ixen com havíem planejat. Adoptar un paper més flexible amb nosaltres mateixos, en què tinguem en compte la paciència, l’acceptació, la calidesa i l’amabilitat, facilitarà una resposta més adequada i adaptativa. Vegem com podem afrontar la incertesa de la millor manera possible amb estos passos ben senzills.
- Fes una llista dels teus comportaments per a reconéixer-los i controlar-los. Pots preguntar als altres, fer comprovacions, posposar activitats fins que n’estigues segur, identificar les que evites, etc.
- Classifica estos comportaments segons el nivell d’ansietat, de malestar o d’incertesa que et generen. Puntua’ls del 0 al 100 i tracta’ls segons el nivell d’ansietat que et generen, començant pels més senzills.
- Practica la tolerància a la incertesa. Comença triant 3 elements de menor puntuació i practicant-los, perquè pugues fer la pràctica de tolerància a la incertesa amb nivells d’ansietat baixos. Almenys, intenta fer 3 coses a la setmana, cada dia. Això et permetrà, amb la repetició diària i constant, ajudar-te a reduir el malestar.
- Escriu-ho! Fes un registre de totes les vegades que has dut a terme l’acció que et generava incertesa. Anota què vas fer, què va passar i com et vas sentir. Si anotes les coses, podràs vore tot l’esforç que fas per a exposar-te a la incertesa. A mesura que continues practicant-ho, les situacions et resultaran més fàcils.
- Quan et sentes còmode amb els xicotets passos que has fet per a tolerar la incertesa, intenta fer coses més difícils a poc a poc. Busca oportunitats per a tolerar la incertesa en la vida diària.
A vegades les coses no eixiran exactament com les has planejades, si permets una certa incertesa en la teua vida. Però això no és un senyal de fracàs. La majoria de les persones que toleren la incertesa aprenen que, inclús si passen coses negatives, les poden suportar. Quan ens tornem més tolerants a la incertesa, podem deixar de banda tots els problemes associats a la intolerància i adonar-nos que podem afrontar les coses, inclús quan no ixen a la perfecció.