Gimnàstica per al cervell: els idiomes

L’estiu és molt a prop i cal començar a planejar les activitats dels més menuts de la casa per als pròxims mesos. Els últims anys, els campaments d’idiomes s’han convertit en una de les opcions més sol•licitades pels pares, que hi veuen un reforç en l’aprenentatge dels seus fills, i pels xiquets, que amplien coneixements i amistats.

cures infantils

Compartix


Parlar correctament un segon o tercer idioma no és només una necessitat social o professional. Este entrenament diari del cervell potencia, a més, altres habilitats mentals, i més encara en els xiquets.

 Segons un estudi publicat per la revista Neurology, el domini de diversos idiomes frena l’envelliment cerebral i millora la intel•ligència i la fluïdesa verbal i lectora.

 Àrees cerebrals diferents

Segons una recerca de la Universitat Jaume I de Castelló i de la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona, les persones plurilingües i monolingües utilitzen de manera diferent les àrees cerebrals en el llenguatge. Esta diferenciació s’observa inclús quan utilitzen la seua llengua materna.

La recerca conclou, a més, que en l’escolta tant els monolingües com els plurilingües tenen el mateix comportament cerebral, però, en canvi, reaccionen de forma diferent en el moment de parlar.

 Idiomes i aficions

Els campaments d’idiomes s’han anat especialitzant per adaptar-se als gustos i les preferències infantils. Ara, a més de la immersió lingüística, oferixen com a extra un tema central per atraure futurs cineastes, amants del futbol, aprenents de mag, xicotets ajudants de cuina o roquers en potència. No és complicat trobar estances lingüístiques que combinen l’ensenyament amb l’afició preferida dels menuts.

L’anglés continua sent l’idioma d’elecció preferit, però també es poden trobar campaments d’alemany, francés, italià o xinés.

Quant a les destinacions a l’estranger, les possibilitats cada vegada en són més i, en alguns casos, més llunyanes. Als clàssics Regne Unit i Irlanda se sumen ara països com Canadà, Malta, Alemanya o Estats Units.


 Avantatges del plurilingüisme

- Desarrollan la memoria, la creatividad y la imaginación.

- Enriquecen su vocabulario.

Multitasca: els xiquets són capaços de processar diverses tasques al mateix temps i separar, ràpidament, la informació irrellevant que percep el seu cervell.

- Flexibilitat mental: la facilitat per a canviar d’un idioma a un altre fa que també siguen ràpids en altres processos mentals.


-Tolerància cultural: coneixent l’idioma és més senzill començar a entendre altres costums.


Bona predisposició amb altres idiomes: la fluïdesa en dos idiomes facilita l’aprenentatge d’un tercer i fins a un quart idioma.


Memòria: parlar dos o més idiomes és un entrenament perfecte per a la memòria.

Campaments d’estiu

Castella-la Manxa Àrea de Joventut

Comunidad Valenciana Generalitat Jove (IVAJ) 


Cataluña Programa L’estiu es teu  

Murcia Programa Mundo Joven

Andalucía Inturjoven