Guarnicions de Nadal
Descobrix les millors guarnicions de Nadal per a acompanyar els teus plats principals. Idees fàcils i saboroses per a complementar el teu menú festiu.
hui mengem
Compartix
Les guarnicions de Nadal són molt més importants del que es podria pensar. I és que no representen un simple acompanyament, sinó que són un element absolutament clau per a complementar i elevar els plats principals de qualsevol menú de Nadal. Equilibren sabors i textures, ajuden a ressaltar sabors específics, aporten color i atractiu visual i, el millor, n’hi ha varietat per a tots els gustos. Algunes de les guarnicions de Nadal que solen tindre més èxit i més popularitat són el puré de poma, les carlotes glacejades, el chutney de nabius o l’arròs amb fruita seca. Vegem com hem de preparar estes delicatessen!
Recepta de puré de poma
El puré de poma és una opció que, a més d’aportar un toc dolç (especialment indicat per a carns), també és molt saludable. Per a preparar-lo, necessitarem els ingredients següents:
- 750 g de poma (3 o 2 pomes grans)
- 20 g de mantega o oli d’oliva
- ½ llima
- aigua
Per a preparar-lo seguirem estos passos:
- Pelem i retirem les parts dures de la poma, tallem la resta i la fiquem en un bol.
- Hi afegim el suc de llima i ho mesclem perquè les pomes no s’oxiden.
- Les aboquem a una paella profunda i hi afegim mantega o oli d’oliva (al gust) i un poquet d’aigua (només un poc, ja que les pomes es cuinen molt bé al vapor).
- Les coem durant uns 20 minuts amb foc moderat i les tapem.
- Anirem remenant-les per a assegurar-nos que el puré no es quede sense aigua; si és així, podríem afegir-ne un poc més.
- Quan falten uns 5 minuts per a acabar, llevem la tapa i deixem que el líquid s’evapore.
- Després, triturem les pomes o fins i tot les podem xafar amb una forqueta, com vulguem.
- De manera opcional, les decorem amb panses o llavors de sèsam torrat.
Recepta de carlotes glacejades
El més important a l’hora de preparar carlotes glacejades és daurar-les bé, però no hem de permetre que es cuinen en excés. Si tenim això en compte, obtindrem una guarnició molt saborosa.
Vegem els ingredients:
- 2 cullerades de margarina
- ½ kg de carlotes
- 1 tassa d’aigua
- ¼ de pebre negre
- 2 culleradetes de sucre
Per a preparar-les, farem el següent:
- Pelem les carlotes i les tallem per la mitat a la llarga. Després, les tornem a tallar a trossets més menuts.
- Fonem la margarina en una cassola a foc lent.
- Hi afegim les carlotes i les mesclem perquè s’impregnen bé de la margarina.
- Hi tirem aigua, pebre i un pessic de sal.
- Ho tapem i les cuinem a foc lent durant 15 minuts, o fins que vegem que les carlotes estan tendres.
- Escorrem l’aigua i hi afegim el sucre. Les tapem una altra vegada.
- Agitem la paella d’un costat a l’altre durant 1 minut.
- Les cuinem 1 minut més fins que les carlotes estiguen glacejades (però no de color marró).
Recepta de chutney de nabius
Per a preparar el nostre chutney de nabius et recomanem que uses un robot de cuina o Thermomix. Partint d’això, necessitarem estos ingredients:
- 150 g de ceba roja a quarts
- 30 g de mantega
- 300 g de nabius frescos
- 100 g de sucre moré
- 40 g de vinagre balsàmic
- 70 g d’aigua
- 1 pessic de cardamom molt
- 1 pessic de canella molta
- 1 pessic de llavors de celiandre moltes
- ½ culleradeta de gingebre en pols
Quant als passos, fem el següent:
- Posem en el got la ceba i la mantega, marquem 6 seg/vel 4 i la sofregim 8 min/120 °C /vel. 1.
- Hi afegim els nabius, el sucre, el vinagre balsàmic, l’aigua, el cardamom, la canella, el celiandre i el gingebre. En lloc del gotet, hi col·loquem la cistella i programem 13 min/varoma/vel. cullera. Ho aboquem en un pot de vidre i deixem que es refrede durant 30 minuts. I ja podrem servir-ho com a acompanyament de carn o formatges.
Recepta d’arròs amb fruita seca
L’arròs amb fruita seca, típic de la cuina àrab, també és un acompanyant de luxe que podem preparar en diferents receptes de Nadal. Per a elaborar-lo, necessitarem els ingredients següents:
- 200 g d’arròs basmati
- 1 ceba tendra
- 1 all
- 1 cullerada de pipes de gira-sol pelades
- 6 pistatxos
- 1 cullerada de panses
- 4 anous
- 10 g de llavors de sèsam
- 3 orellanes
- 4 branquetes de cebollí
- 10 g de comí molt
- sal
- pebre
- oli d’oliva
Els passos que seguirem són els següents:
- Deixem les panses submergides en aigua temperada per a rehidratar-les i bullim l’arròs. També pelem les anous i els pistatxos i els piquem a trossets amb les orellanes.
- Netegem la ceba tendra i la rentem. La tallem fina i l’ofeguem durant 2 o 3 minuts en una paella amb 2 cullerades d’oli i l’all pelat i picat. Ho aromatitzem amb comí i ho remenem.
- Hi incorporem les pipes, el sèsam, els pistatxos, les anous, les orellanes i les panses escorregudes i ho mesclem tot. Hi afegim l’arròs, ho salpebrem i ho saltem durant 1 o 2 minuts remenant-ho. Ho empolvorem amb cebollí rentat i picat i ho servim.