Guarnicions de Nadal 

Descobrix les millors guarnicions de Nadal per a acompanyar els teus plats principals. Idees fàcils i saboroses per a complementar el teu menú festiu.

hui mengem

Compartix


Les guarnicions de Nadal són molt més importants del que es podria pensar. I és que no representen un simple acompanyament, sinó que són un element absolutament clau per a complementar i elevar els plats principals de qualsevol menú de Nadal. Equilibren sabors i textures, ajuden a ressaltar sabors específics, aporten color i atractiu visual i, el millor, n’hi ha varietat per a tots els gustos. Algunes de les guarnicions de Nadal que solen tindre més èxit i més popularitat són el puré de poma, les carlotes glacejades, el chutney de nabius o l’arròs amb fruita seca. Vegem com hem de preparar estes delicatessen!

Recepta de puré de poma

El puré de poma és una opció que, a més d’aportar un toc dolç (especialment indicat per a carns), també és molt saludable. Per a preparar-lo, necessitarem els ingredients següents:

  • 750 g de poma (3 o 2 pomes grans)
  • 20 g de mantega o oli d’oliva
  • ½ llima
  • aigua

Per a preparar-lo seguirem estos passos:

  1. Pelem i retirem les parts dures de la poma, tallem la resta i la fiquem en un bol.
  2. Hi afegim el suc de llima i ho mesclem perquè les pomes no s’oxiden.
  3. Les aboquem a una paella profunda i hi afegim mantega o oli d’oliva (al gust) i un poquet d’aigua (només un poc, ja que les pomes es cuinen molt bé al vapor).
  4. Les coem durant uns 20 minuts amb foc moderat i les tapem.
  5. Anirem remenant-les per a assegurar-nos que el puré no es quede sense aigua; si és així, podríem afegir-ne un poc més.
  6. Quan falten uns 5 minuts per a acabar, llevem la tapa i deixem que el líquid s’evapore.
  7. Després, triturem les pomes o fins i tot les podem xafar amb una forqueta, com vulguem.
  8. De manera opcional, les decorem amb panses o llavors de sèsam torrat.



Recepta de carlotes glacejades

El més important a l’hora de preparar carlotes glacejades és daurar-les bé, però no hem de permetre que es cuinen en excés. Si tenim això en compte, obtindrem una guarnició molt saborosa.

Vegem els ingredients:

  • 2 cullerades de margarina
  • ½ kg de carlotes
  • 1 tassa d’aigua
  • ¼ de pebre negre
  • 2 culleradetes de sucre

Per a preparar-les, farem el següent:

  1. Pelem les carlotes i les tallem per la mitat a la llarga. Després, les tornem a tallar a trossets més menuts.
  2. Fonem la margarina en una cassola a foc lent.
  3. Hi afegim les carlotes i les mesclem perquè s’impregnen bé de la margarina.
  4. Hi tirem aigua, pebre i un pessic de sal.
  5. Ho tapem i les cuinem a foc lent durant 15 minuts, o fins que vegem que les carlotes estan tendres.
  6. Escorrem l’aigua i hi afegim el sucre. Les tapem una altra vegada.
  7. Agitem la paella d’un costat a l’altre durant 1 minut.
  8. Les cuinem 1 minut més fins que les carlotes estiguen glacejades (però no de color marró).



Recepta de chutney de nabius

Per a preparar el nostre chutney de nabius et recomanem que uses un robot de cuina o Thermomix. Partint d’això, necessitarem estos ingredients:

  • 150 g de ceba roja a quarts
  • 30 g de mantega
  • 300 g de nabius frescos
  • 100 g de sucre moré
  • 40 g de vinagre balsàmic
  • 70 g d’aigua
  • 1 pessic de cardamom molt
  • 1 pessic de canella molta
  • 1 pessic de llavors de celiandre moltes
  • ½ culleradeta de gingebre en pols

Quant als passos, fem el següent:

  1. Posem en el got la ceba i la mantega, marquem 6 seg/vel 4 i la sofregim 8 min/120 °C /vel. 1.
  2. Hi afegim els nabius, el sucre, el vinagre balsàmic, l’aigua, el cardamom, la canella, el celiandre i el gingebre. En lloc del gotet, hi col·loquem la cistella i programem 13 min/varoma/vel. cullera. Ho aboquem en un pot de vidre i deixem que es refrede durant 30 minuts. I ja podrem servir-ho com a acompanyament de carn o formatges.



Recepta d’arròs amb fruita seca

L’arròs amb fruita seca, típic de la cuina àrab, també és un acompanyant de luxe que podem preparar en diferents receptes de Nadal. Per a elaborar-lo, necessitarem els ingredients següents:

  • 200 g d’arròs basmati
  • 1 ceba tendra
  • 1 all
  • 1 cullerada de pipes de gira-sol pelades
  • 6 pistatxos
  • 1 cullerada de panses
  • 4 anous
  • 10 g de llavors de sèsam
  • 3 orellanes
  • 4 branquetes de cebollí
  • 10 g de comí molt
  • sal
  • pebre
  • oli d’oliva

Els passos que seguirem són els següents:

  1. Deixem les panses submergides en aigua temperada per a rehidratar-les i bullim l’arròs. També pelem les anous i els pistatxos i els piquem a trossets amb les orellanes.
  2. Netegem la ceba tendra i la rentem. La tallem fina i l’ofeguem durant 2 o 3 minuts en una paella amb 2 cullerades d’oli i l’all pelat i picat. Ho aromatitzem amb comí i ho remenem.
  3. Hi incorporem les pipes, el sèsam, els pistatxos, les anous, les orellanes i les panses escorregudes i ho mesclem tot. Hi afegim l’arròs, ho salpebrem i ho saltem durant 1 o 2 minuts remenant-ho. Ho empolvorem amb cebollí rentat i picat i ho servim.