El tortell de reis

És un dels dolços més populars de Nadal i el seu consum està fortament arrelat a Espanya, tot i posar el punt final a les festes de Nadal. El seu sabor característic i els seus farciments variats el fan molt apreciat entre els llépols de la casa.

els frescos

Compartix

En la majoria de cases espanyoles, el tortell de Reis es consumix el dia 6 de gener, ja siga de postres, per a berenar o per al desdejuni amb una tassa de xocolate. També se sol consumir el 5 de gener i, cada vegada més, durant tot el Nadal. A més de tortell de Reis, també es coneix com “rosca de Reis” o “coca de Reis”.

 

S’elabora amb una mescla de farina de força, sucre, llet, mantega, ous, rent premsat, aigua de flor del taronger i ratlladura de taronja i de llima. Són precisament estos últims ingredients els que donen el sabor cítric característic al tortell. Té forma d’anella o de corona adornada de fruites gebrades de colors que, segons diuen, imiten les pedres precioses. A l’interior amaga dues sorpreses: una fava i una figureta. Diu la tradició que qui trobe la figura “serà coronat rei”, mentre que qui trobe la fava “pagarà el tortell”.

Origen

Tot i la popularitat que té, la seua història i tradició és poc coneguda i fins i tot, controvertida, segons l’historiador que es consulte. Alguns diuen que prové de les Saturnals romanes, festa pagana que se celebrava cada mes de desembre i on es repartien unes coques redones fetes amb figues, dàtils i mel. Al l’interior s’amagava una fava seca, símbol de prosperitat, i a qui li tocava era aclamat “rei per un dia”. 

 

Van anar passant els segles i en la França de Lluís XV es va substituir la fava per una moneda d’or. Es va popularitzar per tot Europa i a Espanya va arribar de la mà de Felip V. Al segle XIX es va substituir la moneda d’or per una figura i es va tornar a introduir la fava però amb valor negatiu, tal com ha perdurat fins als nostres dies. A qui li tocava havia de pagar el dolç. Diuen que per això va sorgir, en castellà, l’expressió “tonto del haba”.

 

En canvi, altres historiadors situen l’origen de celebrar el 6 de gener, dia de l’Epifania, amb el tortell de Reis en una festa cristiana del segle XI coneguda com “el rei de la fava”. En esta es triava un xiquet entre els més pobres d’un poble per a coronar-lo com a rei de l’Epifania i fer-li regals. També a les cases es feia un gran tortell on s’amagava una sorpresa i, a qui li tocava, se’l coronava rei i presidia la taula. D’altra banda, també es relaciona l’origen del tortell de Reis amb una representació comestible de la “corona d’Advent”.


El farciment més popular

Tot i que sembla que en els orígens esta coca dolça no estava farcida, amb el pas del temps es va decidir alleugerir-ne la massa amb nata perquè no resultara tan sec i pesat. De fet, el tortell de nata és el més popular al nostre país, encara que també se’n poden trobar amb altres tipus de farciment, com ara xocolate, crema de pastisseria o cabell d’àngel, entre d’altres.


Llegenda del tortell de Reis

Si la fava tu has trobat, paga el tortell sense recança,
i no perdes l’esperança: seràs un ser afortunat.
I si t’ix la figureta, no et quedarà més remei que ser coronat com a rei d’esta festa tan distreta. Tradició, sana alegria; formen en la taula anell, i mengem tan bon tortell en pau i franca harmonia.


Valor nutricional

Igual que la majoria de dolços de Nadal, el tortell de Reis són unes postres energètiques, riques en hidrats de carboni i amb un contingut en sucres elevat. També aporta greixos i colesterol, per la qual cosa no n’hem d’abusar. És ric en vitamines A i E i minerals com  ferro, magnesi, zinc i calci.

En els orígens del tortell de Reis no es feia amb farciment, este es va introduir amb el temps per alleugerir la massa i que no resultara tan sec i pesat.

Al món

  • Portugal: se l’anomena Bolo Rei i els ingredients són una miqueta diferents dels nostres, ja que la massa porta afegida fruites seques (anous, pinyons i ametles) i panses. Tot i això, per fora és molt semblant al consumit al nostre país.
  • Françatambé tenen la tradició de prendre este dolç el dia de Reis i l’anomenen Couronne o Galette des Rois. En este cas és totalment diferent al nostre tortell, perquè és de pasta fullada, crema de pastisseria i ametles.
  • Amèrica Llatina: el costum va ser exportat des d’Espanya al segle XVI a països com Argentina, Mèxic o Veneçuela, on es coneix com Rosca de Reyes. En el cas de Mèxic, este dolç és adornat amb mel, dàtils i figues.