El rol dels iaios en la societat ha sigut determinant en la societat i continua sent-ho. Retem-los l’homenatge que es mereixen.

tema del mes

Compartix

Sempre disposats a tot: a renunciar als seus plans, a fer que la vida dels fills siga més suportable, a ajudar en casa, en les anades i vingudes de les extraescolars, a preparar dinars i sopars per a dos, tres, quatre o més, a última hora, però, sobretot, a no queixar-se de res. Si alguna cosa són els iaios és reflexió, paciència, amor incondicional, llar i refugi. 

Les iaies treballadores i responsables de família

Encara que la dedicació dels iaios als fills i als nets sempre ha estat present, els últims anys estes relacions han canviat, de la mateixa manera que els models de família. Mentre que abans teníem les iaies en casa, hui en dia, moltes d’elles, la majoria provinents de la generació del baby boom,  continuen treballant, sense vore el moment pròxim a la jubilació, i, mentrestant, fan malabars per a poder conciliar amb els fills la criança i l’atenció als nets. 

Una generació sacrificada a oferir-ho tot per la seua consciència social i la responsabilitat de la família, com han demostrat en moments complexos de crisi econòmica i, actualment en estos temps de pandèmia que vivim. 

A més, en molts casos, els iaios s’han convertit en manteniment econòmic i en el suport necessari en les faenes de la casa dels fills, i han sigut una peça clau en l’economia, sacrificant, una vegada més, els seus estalvis per a afavorir el benestar familiar. 

Però, alerta, perquè hem de cuidar els iaios, ja que hi ha un risc molt important de sobrecàrrega, tant econòmica com psicològica i física, perquè la generació dels baby-boomers no es queixa, simplement estan sempre per a tot aquell que els necessite.Per això la iaïtat, la condició de iaio o iaia, es pot convertir en superiaïtat quan atén de manera simultània diverses generacions en la mateixa casa o en una altra.

Per això els hem de cuidar i els hem d’agrair el que han fet, fan i faran per nosaltres.

Quina és la importància dels iaios?

  • Els iaios ajuden a transmetre valors familiars com la tolerància, el respecte o la paciència i a mantindre el vincle entre generacions, i contribueixen al desenvolupament emocional dels fills. Així, els xiquets aprenen a relacionar-se amb persones de diferents generacions que, a més, poden ser un gran suport.
  • A més, els iaios també són importants per a la diversió i el joc dels xiquets, i això és beneficiós per a uns i altres.
  • I, per si no fora prou, són un exemple a seguir, cosa que, amb el temps, els genera una gran confiança.