La Mocadorà i Sant Donís

Celebrem junts el Dia de la Comunitat Valenciana! Et portem la recepta de les figuretes de la Mocadorà perquè festeges el 9 d'Octubre

VIATJAR AMB GUST

Compartix

La Mocadorà i Sant Donís


Es tracta d’un costum molt antic i arrelat que ha perdurat en el temps. La història explica que, quan Jaume I va conquistar València el 9 d’octubre de 1238, els musulmans vençuts van oferir al rei i a la seua dona, Violant d’Hongria, fruites i verdures de l’horta valenciana embolicades en un mocador com a mostra de subordinació.


Esta tradició es va mantindre al llarg dels anys fins que, en el segle XV, a més de regalar fruites, es llançaven des de les finestres de les cases petards, triquitraques, piuletes i tronadors.


Però després de la Guerra de Successió en el segle XVIII, Felip V va abolir els Furs de València i va prohibir la festa. Davant d’esta decisió, als pastissers valencians se’ls va ocórrer la idea de fer uns dolços de massapà amb formes de fruita i de “piulets” i van continuar celebrant, en secret, el dia que es va conquistar la ciutat i Jaume I li va atorgar els Furs.

Dia dels enamorats valencians

Igual que els musulmans vençuts van complimentar el rei i la seua dona, Jaume I va mostrar la seua benevolència i va ajudar les joves casadores que, per culpa de la guerra, s’havien quedat sense dot per a casar-se. Els va oferir unes monedes, que elles van arreplegar en el seu mocador i es van poder casar. A partir de llavors, es va seguir el costum de fixar la data de les bodes aquell dia o de demanar la mà de la núvia, incloent l’anell amb els dolços típics en la mocadorada. És per esta romàntica tradició que molts valencians consideren el 9 d’octubre, Sant Donís, com el dia dels enamorats.

Significat del mocador

Cal tindre en compte que el mocador no era un simple complement decoratiu de moda, com hui dia, sinó que era una peça bàsica en la indumentària de la dona de l’època, que s’utilitzava igual sobre el cap que sobre els muscles i d’altres formes. Possiblement, es va afegir a manera d’embolcall de l’ofrena, acte que simbolitza l’esperit pràctic d’una societat agrícola, com era la valenciana.


La Mocadorà i Sant Donís

La Mocadorada en l’actualitat

Dies abans de la data assenyalada, totes les pastisseries, forns i supermercats preparen la Mocadorada, que té com a ingredient principal el massapà. Es considera una festivitat gran ja que, al voltant d’esta celebració, s’organitzen concursos que premien tant el millor aparadorisme com el millor producte.

Recepta de les figuretes de la Mocadorada

Es comença triturant l’ametla. Esta s’ha de triturar molt perquè amolle l’oli i la pasta arenosa es faça emmotlable. Quan estiga llesta, es bull la mateixa quantitat de sucre i d’ametla a 120 graus.
• Després, la pasta resultant es passa per la màquina perquè quede molt fina, sense grums i amb una textura perfecta per a la mescla de sabors i colors.
• Posteriorment, utilitzem els tints i modelem amb les mans per a donar forma a cada una de les figures de massapà. El més destacable és que, amb este simple procés, s’aconseguix donar a cada forma el color de la fruita o l’hortalissa que representa.
• Per a la piuleta i el tronador, l’elaboració és molt similar a l’anterior, però amb la varietat que, en este cas, a l’hora de fer la mescla preval la quantitat d’ametla sobre el sucre, està farcit de rovell i no porta tints de colors.