Les propietats de l'ou, un tresor en la nostra cuina

Ous farcits, ous poché, ous trencats, ous fregits, ous al plat, ous remenats o escaldats... Hi ha innumerables formes de preparar este aliment, cuyo valor nutricional està sent cada vegada més reivindicat. La seua mala fama per fi ha sigut desterrada i hui en dia són molts els experts que aconsellen consumir cinc o sis a la setmana, ja que són moltes les seues propietats.

els frescos

Compartix


L’ou ha estat apartat durant anys de les dietes espanyoles o molt limitat, ja que falsos mites li han atribuït la fama d’augmentar els nivells de colesterol i aportar alts nivells de greixos al nostre organisme, i n’han reduït el consum a un màxim de 3 vegades per setmana. Alguns estudis recents han demostrat que el consum d’ou no augmenta els nivells de colesterol ni engreixa. Son nombroses les propietats de l'ou. Els greixos que presenta són monoinsaturats i poliinsaturats o saludables, a més de presentar un alt valor nutritiu carregat de proteïnes, vitamines, potassi, ferro i fòsfor.

Segons l’Organització Interprofessional de l’Ou i els seus Productes, els espanyols consumim una mitjana de 4 ous a la setmana, cosa que significa uns 13 kg aproximadament al'any.

MIDA 

Que un ou siga més gran que un altre depén de l’edat de la gallina: com més gran siga, més gran serà l’ou, però tindrà una corfa més fina i fràgil i menys aïllant.


MIDAPES
S
<53 g.
M
53 a 63 g.
L
63 a 73 g.
XL
<73 g.OUS PASSATS PER AIGUA

Introduïm els ous en un poc d’aigua bullint i sal, i els mantenim així durant uns 3 minuts. El resultat serà la clara semilíquida i el rovell líquid. Este tipus de preparació no permet conservar els ous després de cuinar-los.


OUS MOLLETS

Introduïm l’ou en aigua bullint amb sal, durant 5 minuts. El resultat final serà una clara quallada i un rovell semilíquid. Este tipus d’ous es pot conservar a la nevera un període de 2 dies sense pelar. Es poden utilitzar calents, amb alguna salsa, o freds.


OUS DURS

Introduïm els ous en aigua bullint, amb una miqueta de sal i els deixem durant 11 minuts. Amb este temps obtindrem una clara i un rovell quallats. Estos ous es poden conservar a la nevera uns quants dies sense pelar i s’utilitzen en ensalades, per a elaborar aperitius, etc.


OUS ESCALDATS

Es posa a bullir un casset amb aigua i unes gotes de vinagre. Quan arranque el bull, s’hi introduïx l’ou sense corfa amb molta cura. S’hi deixa durant 3 minuts, fins que la clara es qualle i cobrisca el rovell. S’ha de traure amb l’ajuda d’una espumadora.


OUS CAIGUTS

S’elaboren en la paella amb oli abundant a foc fort. La clara ha de quedar quallada i esponjosa, mentre que el rovell haurà de lluir un color blanc


 OUS REMENATS

Són preparacions a base d’un ou batut (o a penes batut), quallat a baixa temperatura i que al final presenta una textura cremosa.


TRUITA FRANCESA

Es bat l’ou i es tira en una paella calenta i unes gotes d’oli. Es mou la paella deixant que l’ou s’hi escampe. Després, es gira la meitat, s’enrotlla i se salta totes les voltes que calga.


TRUITA DE CREÏLLA

S’escalfen les creïlles en oli abundant fins que estiguen blanetes i s’escorren molt bé. D’altra banda, es baten els ous i es mesclen amb la creïlla, s’hi afig sal i es tira la mescla a la paella. Es deixa quallar la part que està en contacte amb el foc baixant-li la intensitat i se li donen les voltes que calga fins que estiga feta.


VALOR NUTRICIONAL
Energia141 Kcal. Vitamina B129,7
Proteínes12,7 g. Vitamina E0
HDC0,68 g. Vitamina D
0,36
Greixos9,7 g. Fòsfor227
Fibra0 g. Ferro9,7
Sal0,36 g. Àcid fòlic0
Vitamina A 227