Propietats del llenguado

El llenguado, juntament amb el lluç, és un dels peixos més consumits al nostre país. De fet, segons el Ministeri d’Agricultura, Pesca, Alimentació i Medi Ambient, en 2017 es van consumir a Espanya 90 tones de peix, amb una despesa mensual de 16,54 euros per persona.

els frescos

Compartix


Este peix és una de les moltes espècies de peixos plans. Pertany a la família dels soleids i està catalogat com un dels peixos plans de bona qualitat. Habita a l’Atlàntic nord-oriental, al mar del Nord, al mar Bàltic i també al Mediterrani.

El llenguado es pot trobar al supermercat durant tot l’any i és, amb tota probabilitat, un dels peixos que més agrada als xiquets, ja que els seus filets no contenen espines i el seu sabor suau i textura aconseguixen que els més menuts se’l mengen quasi sense adonar-se’n.


BENEFICIS DEL LLENGUADO

El llenguado és un peix blanc que conté molt poc greix. Cada 100 grams de llenguado aporten 1,5 grams de greix. En la mateixa línia, la quantitat de proteïnes que conté no és molt elevada, però sí d’alt valor biològic.

Pel que fa el contingut en minerals, en podem destacar principalment el seleni (que contribuïx al funcionament normal del sistema immunitari), el fòsfor (que intervé en el manteniment dels ossos i l’activitat muscular) i el iode (fonamental per al bon funcionament de la glàndula tiroide); les aportacions de magnesi, ferro i potassi són molt inferiors a les anteriors.

Informació nutricional (ració de 100 g) 

Aigua

84.63 g

Energia

70 kcal

Proteïnes

12.41 g

Lípids

1.93 g

Hidrats de carboni

0 g

Fibra

0 g

Sucres

0 g

Calci

21 mg

Ferro

0.18 mg

Magnesi

18 mg

Fòsfor

252 mg





De la nostra web a la teua taula

El llenguado posseïx unes virtuts culinàries que fan que siga un peix molt versàtil en la preparació i saborós en la degustació. Al seu torn és un aliment baix en greixos, molt complet i sa.

Si es cuina de manera adequada o es combina amb salses lleugeres, és molt útil en dietes hipocalòriques i en les de persones amb problemes digestius.

Convé tindre en compte que moltes vegades el llenguado es frig o s’arrebossa, dos maneres de cuinar-lo que fan que el seu valor gras i calòric augmente de forma notable.

 SABIES QUE... 

Quan naix, el llenguado té un ull a cada banda del cap, però després patix una migració de l’ull esquerre des de la cara cega (la que està en contacte amb el fons) en les primeres fases del seu desenvolupament, de manera que els dos ulls queden en la part superior. Açò li permet quedar-se al fons del mar i vore les seues preses amb els dos ulls. Passa la vida adulta al fons, gitat sobre el seu costat esquerre.