Marmitako de bonítol: recepta tradicional

Et contem com es prepara de manera fàcil i ràpida un marmitako de bonítol. Descobrix la recepta tradicional d’este guisat de la gastronomia basca.

hui mengem

Compartix

Marmitako de bonito: receta tradicional


El marmitako és un guisat tradicional basc, consumit pels pescadors d’esta regió des de fa moltes generacions. És un plat molt socorregut i, en alta mar, quan les provisions escassejaven, havien de recórrer al que podien. A més, com que és un plat calent i consistent, és molt reconstituent, especialment quan fa fred. 

Recepta de marmitako. 

Ingredients (6 persones)

 1 kg de bonítol

1 kg de creïlles

3 pimentons verds

2 cullerades de carn de pimentó xoricer 

-1  ceba

3 alls

2 tomaques madures

Caldo de peix casolà

½ got de vi blanc. 

1 cullerada plena de pebre roig dolç

2 vitets de Cayena

Oli d’oliva verge extra

Sal (al gust)

Un manoll de julivert fresc (opcional)



Marmitako de bonito: receta tradicional

 Elaboració:

1. Piquem el pimentó verd i la tomaca (pelats prèviament i sense llavors) a trossos no massa menuts. Tallem la ceba en juliana o a trossos menuts i piquem els alls. Els incorporem a la casserola, amb l’oli, per a preparar el sofregit.  

2. Mentre tot això se sofrig, tallem les creïlles a trossos mitjans, com els d’un guisat de creïlles amb carn. 

3. Quan la ceba estiga transparent, hi incorporem les creïlles i ho mesclem.

4. Hi afegim una cullerada de pebre roig dolç i remenem, vigilant que no es creme. 

5. Immediatament després, hi incorporem el vi blanc i ho deixem coure uns 2 minuts perquè l’alcohol s’evapore. 

6. Ho cobrim amb caldo de peix i ho deixem a foc baix. Tastem el punt de sal i, si calguera, hi afegim al gust. 

7. En este moment hi afegim la carn dels pimentons xoricers i deixem que es coga en la superfície de l’olla, sense submergir-la. Hi afegim també dos vitets de Cayena. Ho tapem i deixem que es coga a foc baix durant 1 hora, vigilant per si s’evapora el líquid; en este cas hi afegirem caldo. 

8. Durant tot el procés sacsarem la cassola amb les mans, per a evitar que la creïlla es desfaça si la remenem amb la cullera. 

9. Quan la creïlla estiga blana, traiem els vitets del guisat. 

10. Finalment, hi afegim el bonítol tallat a daus no massa menuts i ho deixem coure 5 minuts, perquè quede tendre i saborós. I a punt per a disfrutar. 


No oblides tindre pa a casa per a acompanyar este meravellós plat. Si no trobes bonítol o preferixes un altre peix, el pots canviar per tonyina, salmó, mero, lluç o, fins i tot, abadejo.