Millora la teua salut mental amb estos consells 

Millorar la salut mental és molt important, ja que influïx en tots els aspectes de la nostra vida. Per això et portem estos consells i hàbits clau.

coneix-te

Compartix

Pareix “quasi obligatori” estar en bona forma física, cuidar l’alimentació, descansar, dormir correctament, passar temps amb les persones que estimem… Però què passa amb la nostra salut mental?

Importància de la salut mental

Ser conscients de la nostra salut mental és important no només quan estem amb l’ànim baix o estressats. Podem comprovar com ens trobem, parar-nos i advertir què podem fer.


Portem un ritme de vida elevat: treball, família, amistats i una infinitat de responsabilitats que atenem al llarg de les setmanes. A esta circumstància, a més, hem d’afegir l’estímul d’informació excessiu i continu que ens arriba pels mitjans i les xarxes socials, que condiciona la nostra manera de vore els problemes i de solucionar-los, i que determina la nostra manera de pensar. 


Has tingut alguna vegada la sensació d’estar ficat en un túnel d’on no pots eixir? Esta sensació, a la qual arribem sense adonar-nos-en, pot fer que ens descuidem, per això es fa molt necessari tindre algunes pautes per a cuidar la salut mental.

Consells per a millorar la salut mental

Quan ens trobem inquiets o davant d’una situació incòmoda, les emocions negatives són les que ens informen que alguna cosa no va bé. La nostra reacció a esta aparició condiciona el nostre comportament. Comportament que també es veu condicionat pels nostres pensaments, que poden ser positius o negatius. Sabem que, sense adonar-nos-en, tendim a endinsar-nos en els negatius, fruit del malestar emocional.


Hem de saber com s’han generat: per una mala notícia, per una situació estressant de treball o de família o per un problema amb una altra persona. Estes situacions ens fan sentir malament i solen produir-nos emocions negatives.


Quan els pensaments i els sentiments negatius es prolonguen en el temps, en el nostre cos es poden manifestar signes i símptomes que es denominen somatitzacions: mal de cap, dolor de coll, trastorns digestius, dificultat per a respirar, inquietud i agitació física, palpitacions, cansament o dificultats per a dormir. Convé que escoltem el nostre cos, però això no vol dir que ens hem de deixar portar per les apetències. Moltes vegades no ens prenem seriosament  estos avisos. 

SOS, el cos et parla. Escolta’l!

Hem d’atendre estos aspectes: 

  • Anotar les circumstàncies o situacions que han provocat malestar o incomoditat, tant cognitiu (pensaments negatius) com emocional, per a cuidar-nos nosaltres mateixos. La millor manera de dur-ho a terme és fent un STOP. Et pot ajudar tindre a mà este senyal, en format digital o en paper.
  • Hem de prendre un respir: tan simple com tindre un temps per a regular el ritme respiratori i respirar de manera pausada i conscient. El cor i els pulmons són els encarregats de mantindre’ns estables i amb vida. Cada vegada està més estesa la pràctica de l’atenció plena, que potencia, com a ancoratges, la respiració i la consciència del ritme cardíac com a potenciador de benestar psicològic.
  • Trobar solucions: buscant diferents maneres de vore el que ha passat, des de l’adopció de mesures saludables i convenients per a la nostra salut física i mental, podem treballar les diferents solucions seguint alguns criteris bàsics, per exemple que puga ser una elecció favorable per a un mateix, que no perjudique o faça mal a altres persones i que no provoque un altre problema.

Quan s’ha de buscar assistència professional?

Convé dir que demanar ajuda professional és el més adequat, sobretot quan som conscients que volem resoldre un problema que tenim i que no podem fer-ho sols. També és molt important que ens assegurem si el professional té el suport d’un col·legi professional. És garantia de formació acadèmica i que treballa amb ús de tècniques basades en l’evidència científica.