Menú antiinflamatori: receptes fàcils i gustoses
Descobrix el nostre menú antiinflamatori amb receptes fàcils i gustoses que promouen el benestar. Opcions delicioses per a sentir-te millor cada dia.
hui mengem
Compartix
La inflamació crònica suposa, hui dia, un element comú de moltes malalties i per això ha adquirit un cert protagonisme la dieta antiinflamatòria. Una eina que és fàcil de portar a la pràctica i que ha demostrat que pot evitar, controlar i combatre la inflamació.
Com podem ajudar a controlar la inflamació?
Les raons per les quals patim inflamació poden estar relacionades amb l’estrés, problemes de salut i altres causes. Vegem com podem pal·liar-ne els símptomes o reduir-los.
- Controlant els desequilibris nutricionals amb una alimentació antiinflamatòria completa, sense dèficits de nutrients.
- Amb una dieta alta en fibra, fonamental per a una bona salut intestinal i de la microbiota.
- Controlant els nivells d’insulina no menjant en excés aliments alts en sucres o farines refinades.
- Consumint aliments rics en Omega 3 i Omega 6.
- Mantenint una dieta rica en fruita, verdura, llegums i espècies com la cúrcuma, el clau d’olor i la canella, que tenen una alta capacitat antioxidant i antiinflamatòria.
Curri de llentilles i coco
Temps: 1 hora i quince minuts
Ingredients (4 persones)
- 500 g de coliflor (amb els ramells separats i els més grans, partits)
- 20 ml d’oli de coco fred
- 240 g de ceba picada fina
- 4 alls
- 1 tros de gingebre
- 400 g de tomaques picades
- 600 ml de caldo de verdures casolà calent
- 100 g de llentilles negres
- 400 ml de llet de coco
- 200 g d’arròs integral
- 400 g de moniato a daus
Espècies:
- 1 pessic d’anou moscada
- 4 claus d’olor
- 8 llavors de cardamom
- ½ culleradeta de cúrcuma molta
- ¼ culleradeta de coriandre molt
- ¼ culleradeta de canella en pols
- ½ culleradeta de paprika
- 1 g de mostassa negra
Per a l’adobament:
- 200 g de iogurt natural desnatat
- 30 g de cogombre ratllat
- 10 fulles de menta picada fina
- Sal
Preparació:
- Precalfa el forn a 200 oC. Fica la coliflor en una font per a forn, distribuïx per damunt l’oli de coco i torra-la uns 30 minuts, fins que es daure.
- Sofregixen una olla gran les cebes, l’all i el gingebre amb dos culleradetes d’oli de coco uns 10 minuts, afig-li totes les espècies i deixa que es coga tot uns minuts més.
- Afig-liles tomaques, el caldo, les llentilles i el moniato, tapa-ho i abaixa el foc. Deixa que es coga a foc lent uns 30 minuts remenant-ho de tant en tant perquè no es creme. Cobrix-ho amb aigua si cal. Aboca-hi la llet de coco i deixa que es coga fins que les llentilles i el moniato estiguen tous. Afig-li aleshores la coliflor.
- Renta l’arròs, fica’l en una olla amb 400 ml d’aigua calenta i porta’l a ebullició; a baixa el foc i deixa-ho a foc lent durant 20 minuts.
- Per afer l’adobament, fica en un bol tots els ingredients i barreja’ls bé. Tapa’ls ideixa’ls en la nevera fins al moment de servir-ho. Servix les llentilles amb l’adobament de iogurt.
Energia: 485,74 kcal
Hidrats de carboni: 81,08 g
Sucres simples: 16,91 g
Proteïnes: 17,78 g
Greixos: 10,06 g
G. saturats: 7 g
G. poli: 1,39 g
G. mono: 0,85 g
Colesterol: 0,5 mg
Fibra: 11,6 g
Llobarro al forn amb salsa de fessols i tomaques
Temps: 45 minuts
Ingredients (4 persones)
- 2 llobarros de 500 g cada un, sense escames i sense cap
- 1 llima a rodanxes
- 1 llima espremuda
- 2 branquetes de romer
- 40 ml d’oli d’oliva extra verge
- 2 alls picats grossos
Per a la salsa:
- 120 g de ceba roja picada fina
- 2 alls picats fins
- 1 vitet roig, sense llavors i picat fi
- 10 ml d’oli d’oliva extra verge
- 400 g de tomaca de llanda
- 200 g de fesols de llanda, rentats i escorreguts
- coriandre
- 1 llima dolça espremuda i la corfa
- Sal i pebre negre acabats de moldre
Preparació:
- Precalfa el forn a 200 oC. Sala el peix i deixa’l reposar 20 minuts. Renta’l i torca’l una miqueta. Fes tres o quatre talls en la pell del peix i fica-hi les rodanxes de llima. Introduïx el romer dins del peix i posa’l en una font per a forn greixada amb oli.
- Per a la salsa, sofrig la ceba, l’all i el vitet a foc mitjà uns 10 minuts. Afig-liles tomaques i deixa-ho a foc lent uns 10 o 15 minuts. Incorpora-hi els fesols, el coriandre, el suc i la corfa de la llima i salpebra-ho al teu gust.
- Calfa l’oli de coco en una paella menuda a foc mitjà. Sofrig l’all un poquet durant 1 o 2 minuts. Aboca l’oli i l’all damunt del peix i fica’l al forn uns 15 minuts, fins que tinga la pell cruixent i veges que la carn es desfà a làmines. Repartix el suc de llima per damunt i servix-lo acompanyat de la salsa.
Energia: 406,46 kcal
Hidrats de carboni: 30,8 g
Sucres simples: 5,31 g
Proteïnes: 41,33 g
Greixos: 13,09 g
G. saturats: 2,12 g
G. poli: 1,66 g
G. mono: 7,9 g
Colesterol: 113,9 mg
Fibra: 14,17 g
Pinya amb salsa amb cacau i coco
Temps: 40 minuts
Ingredients (4 persones):
- 800 g de pinya pelada i tallada a rodanxes
- 1 pessic de cardamom molt
- Crema de macadàmia
- 100 g d’anous de Macadàmia
- 5 g de xarop d’auró
- 5 g d’oli de coco
- 180 ml d’aigua
- 1 pessic de sal
- Per a la salsa:
- 25 g de cacau pur en pols
- 5 g de xarop d’auró
- 10 g d’oli de coco fos
Preparació:
Crema de macadàmia:
- Col·loca tots els ingredients, excepte l’aigua, en la batedora. Tritura’ls i, mentrestant, afig-li l’aigua a poc a poc fins que la mescla adquirisca una textura uniforme. Reserva-la en la nevera.
- Precalfa la graella del forn. Fica les rodanxes de pinya en una font de forn i unta-les amb una miqueta amb oli de coco. Repartix el cardamom per damunt i posa-les a la graella uns 20 minuts, fins que es dauren.
Salsa:
- Posa tots els ingredients en un bol al bany maria i remena’ls fins que no hi haja grumolls de cacau en pols. La salsa s’espessix quan es refreda, així que mantín-la en l’aigua del bany maria fins que l’hages d’usar.
- Col·locales rodanxes de pinya en una safata i deixa-les refredar un parell de minuts. Aboca per damunt la salsa amb cacau i coco i servix-les amb la crema de macadàmia.
Energia: 295 kcal
Hidrats de carboni: 20,7 g
Sucres simples: 20,15 g
Proteïnes: 3,15 g
Greixos: 22,09 g
G. saturats: 5,7 g
G. poli: 0,61 g
G. mono: 15 g
Colesterol: 0 mg
Fibra: 2,7 g