Menú ric en proteïnes 

Saps quins aliments aporten més proteïnes? Descobrix idees per a un menú variat ric en proteïnes. Des de desdejunis fins a sopars nutritius. No t’ho perdes!

hui mengem

Compartix


Les proteïnes són un dels puntals fonamentals dins de l’alimentació saludable, ja que tenen un paper crucial tant per al desenvolupament i la reparació de músculs i teixits com també per a transportar algunes substàncies en la sang, com ara lípids o minerals.

Les proteïnes també participen activament en el funcionament del sistema de defenses de l’organisme. Per bé que el seu consum més elevat es relaciona sempre amb persones que fan exercici físic, cal tindre present que, encara que es duga una vida tranquil·la i sense massa esforços, hi ha teixits que es van destruint i construint contínuament; és a dir, es van renovant cada dia, com és el cas de la pell, de tota classe de mucoses (inclosa la de l’aparell digestiu), dels músculs i de les cèl·lules de la sang. Per això, és vital consumir-ne per mitjà dels aliments.

Quins aliments aporten més proteïnes?

Hi ha dos classes de proteïnes, les d’origen animal i les d’origen vegetal. Les proteïnes d’origen animal es troben en la carn, el peix, l’aviram, els ous i els productes lactis; són molècules molt més complexes i grans, amb un valor biològic molt més elevat que les d’origen vegetal, encara que són més difícils de digerir.

Les proteïnes d’origen vegetal es troben en la fruita seca, la soja, els llegums i els cereals.

Una dieta pobra en proteïnes pot provocar:

  • Pèrdua de massa muscular i la debilitat conseqüent.
  • Disminució de la funció immunològica: augmenta el risc de malalties i la dificultat en la recuperació.
  • Problemes de creixement i desenvolupament.
  • Deteriorament de la salut de la pell, els cabells i les ungles: pot provocar problemes com ara pell seca i descamada, cabell trencadís i ungles febles i trencadisses.
  • Desregulació hormonal que afecta una varietat de processos fisiològics, com és el metabolisme, l’estat d’ànim i la funció reproductiva.



MUFFINS DE PLÀTAN HIPERPROTEICS

Ingredients:  4 persones
Temps: 30 min

  • 200 g de farina d’ametla
  • 2 clares d’ou
  • 1 culleradeta de pólvores de cocció
  • ¼ culleradeta de sal
  • 240 g de plàtans madurs, picats
  • 150 ml de llet d’ametles
  • 40 ml d’oli de coco fos
  • 1 cullerada d’extracte de vainilla

Preparació:

Precalfem el forn a 180 °C i greixem un motle per a muffins. Mesclem la farina d’ametla, les clares d’ou, les pólvores de cocció i la sal en un bol gran.

En un altre bol, mesclem els plàtans picats, la llet d’ametles, l’oli de coco fos i l’extracte de vainilla fins que estiga tot ben lligat. Incorporem els ingredients líquids als ingredients secs i els mesclem fins que obtinguem una pasta homogènia.

Posem la pasta en els compartiments del motle per a muffins, plens fins als 3/4 de la capacitat. Ho cuinem durant 18-20 minuts o fins que en punxem un furgadents i n’isca net.

Una vegada llestos, deixem que es refreden en el motle durant uns minuts abans de col·locar- los en una reixeta perquè es refreden del tot.

Energia: 468,38 kcal

Hidrats de carboni: 40,73 g

Sucres simples: 9,16 g

Proteïnes: 23,5 g

Greixos: 29,9 g

G. saturats: 10,6 g

G. poli: 4,56 g

G. mono: 11,88 g

Colesterol: 0 mg

Fibra: 9,09 g



MEDALLONS DE LLENTILLES ROGES I IOGURT

Ingredients:  4 persones (12 unitats)
Temps: 45 min

  • 200 g de llentilles roges
  • 120 g de ceba
  • 50 g de pimentó roig
  • 50 g de pimentó verd
  • 5 g de gingebre fresc pelat
  • 1 all pelat
  • 2 g de comí molt
  • 2 g de cúrcuma molta
  • 2 g de coriandre molt
  • 1 g de pebre roig dolç.
  • 5 g de julivert o coriandre fresc
  • 1 ou lleugerament batut
  • 40 g de pa ratllat

Salsa de iogurt

  • 250 g de iogurt natural desnatat
  • 5 ml de suc de llima
  • 5 ml de mostassa de Dijon
  • 40 ml d’oli d’oliva verge extra
  • Pebre negre molt
  • Sal

Preparació:

Rentem bé les llenties i les escorrem fins que l’aigua no isca tèrbola. Després, les bollim en aigua abundant en una olla fins que estiguen ben blanetes, uns 30 minuts. Les escorrem i les reservem. Mentrestant, piquem la ceba i els pimentons i els saltem en una paella amb una miqueta d’oli. Hi afegim el gingebre ratllat i l’all picat. Hi tirem les llentilles i totes les espècies, ben salpebrat al gust. Ho cuinem tot junt uns minuts i deixem que es gele. Col·loquem la mescla en un bol, li afegim l’ou batut i el pa ratllat fins a aconseguir una mescla homogènia i mal·leable, no massa apegalosa.

Deixem reposar la mescla en la nevera una mitja hora. Després, calfem una planxa o paella amb un poc d’oli. Amb les mans humides, agafem porcions de pasta i en fem medallons amb forma de xicotetes hamburgueses, no massa grosses. Les passem per la planxa pels dos costats fins que estiguen ben daurades. Per a la salsa, mesclem tots els ingredients de la salsa de iogurt i la servim amb els medallons.

Energia: 322,13 kcal

Hidrats de carboni: 36,69 g

Sucres simples: 4,3 g

Proteïnes: 15,6 g

Greixos: 12,6 g

G. saturats: 2,28 g

G. poli: 1,89 g

G. mono: 7,66 g

Colesterol: 50,92 mg

Fibra: 6,86 g


ENSALADA DE CIGRONS AMB VENTRESCA DE TONYINA I TOMAQUES CHERRY

Ingredients:  4 persones
Temps:  20 min

  • 240 g de cigrons cuits en conserva
  • 200 g de tomaques cherry de tres varietats
  • 4 ravenets
  • 100 g de ceba roja
  • 8 olives negres.
  • 40 g d’api
  • 240 g de ventresca de tonyina en conserva
  • 40 ml d’oli d’oliva verge extra
  • 10 ml de vinagre balsàmic
  • 40 g de mostassa de Dijon
  • 20 g de mel
  • Timó fresc al gust
  • Sal i pebre al gust

Preparació:

Escorrem els cigrons en conserva i els rentem. Fem el mateix amb l’oli de la llanda de ventresca de tonyina i el reservem. En paral·lel, rentem les tomaques cherry i les tallem per la mitat, i tallem la ceba, els ravenets i la branca d’api a rodanxes fines.
Mesclem en una ensaladera els cigrons amb les hortalisses i la ventresca, ho salpebrem, ho remenem bé i ho reservem.

Per a la vinagreta, mesclem la mostassa, el vinagre i la mel en un bol i ho remenem. Hi afegim l’oli i adobem l’ensalada. Podem empolvorar-la amb timó per damunt.

Energia: 468,38 kcal

Hidrats de carboni: 40,73 g

Sucres simples: 9,16 g

Proteïnes: 28 g

Greixos: 21,42 g

G. saturats: 2,91 g

G. poli: 5,77 g

G. mono: 11,22 g

Colesterol: 23,88 mg

Fibra: 10,36 g