Com es pot millorar l’autoestima
Millorar l’autoestima requerix pràctica i intenció, i val la pena esforçar-se: milloraràs la qualitat de vida. A continuació, t’indiquem diverses estratègies que et poden ajudar.
coneix-te
Compartix
Què és l’autoestima?
És la capacitat que té cada persona per a respectar-se, admirar-se i cuidar-se un mateix.
Les persones que tenen l’autoestima alta aconseguixen una capacitat superior d’adaptació al canvi, alta tolerància a la frustració i coneixement de les seues fortaleses i punts dèbils, per a enfrontar-se amb realisme als esdeveniments de la vida, lluny de conductes o de reaccions emocionals de victimisme o fugida.
Les bases per a un desenvolupament adequat de l’autoestima són: amor i afecte incondicional per part dels pares respecte els fills, cosa que provoca un estil d’aferrament segur; i una bona formació de la consciència moral i ètica, assentada i ferma, sense canvis segons siga l’escenari a què s’enfronte el xiquet i futur adult.
Tots, en algun moment de la nostra vida, hem experimentat canvis en la nostra manera d’estimar-nos: podríem dir que ens ha faltat un poc d’autoestima.
Com puc saber quin és el meu nivell d’autoestima?
Des que el psicòleg i investigador Rosenberg va publicar en 1965 una escala per a conéixer el nivell d’autoestima, s’han tingut en compte com a factors d’esta els aspectes següents: satisfacció amb un mateix, autoconeixement de les debilitats, fer un bon ús de les pròpies fortaleses i ser capaç de no emetre juís avaluatius o comparatius amb els altres.
Com es pot millorar l’autoestima
- Deixa’t en pau. Tich Na-Han, monjo budista molt conegut per les seues aportacions al món de la psicologia amb les pràctiques d’atenció i consciència plena, indica que un dels primers passos per a cuidar-se un mateix és aprendre a deixar-se en pau.
- Pren-te un respir, com diria el Dr. Alonso Puig. Perdona’t els errors, conviu sense patiment emocional amb els diàlegs interns negatius. Ningú no és perfecte i cuidar-se un mateix no és fàcil, però tampoc és impossible. Quan comences en una espiral negativa, pregunta’t si estàs sent just amb tu mateix i realista.
- Considera’t. Es possible que tingues coses que voldries que foren diferents, que voldries canviar o que, simplement, no t’agraden de tu mateix, però estima’t i respecta’t en tot cas. Accepta i troba valor en qui eres, en el moment present. Busca en tu i sent-te orgullós del que et fa únic, feliç i valorat. Ompli les gerres d’autoestima i d’autocompassió.
- Diari de gratitud. Escriu les coses positives de la teua vida, concreta-ho en accions i comportaments, coses que t’agraden de tu mateix, èxits aconseguits, qualitats de les quals estàs orgullós, i després, llig-ho cada vegada que estigues malament amb tu mateix.
- Pren nota dels teus pensaments. Quan apareguen pensaments negatius, tria treballar productivament en els problemes. En cas contrari, deixa’ls anar. I quan tingues pensaments positius, procura amplificar-los, amb realisme i disfrutant-ne.
Sigues el teu millor amic. Amb els altres som pacients, indulgents, amables, acollidors, solidaris… Per què no ho som amb nosaltres? La pròxima vegada que et dones colps a tu mateix, fes un pas arrere, canvia la perspectiva i mira’t com ho faries amb un amic. Et voràs d’una manera més comprensiva. - Posa’t en acció. Si hi ha situacions, trets personals o aspectes de la teua vida amb els quals no et sents bé, enumera’ls i traça un pla d’acció per a la teua millora personal. Tria objectius xicotets, molt xicotets per al teu dia a dia i revisa de tant en tant on vas i com…, però no per a jutjar-te, sinó per a restablir el pla que havies pensat.