Nabius: beneficis i propietats

Els nabius són ideals per a reforçar el sistema immunològic. Són baixos en greixos i font de vitamines C i K. Descobrix com en pots incloure en els menjars.

els frescos

Compartix


Què són els nabius i per a què servixen?

El nabiu és una planta de la família de les ericàcies que dona unes baies comestibles xicotetes de gust dolç i un poc àcid. Hi ha dos tipus de nabius: els negres blavosos i els rojos. La planta és originària d’Amèrica del Nord i de les zones septentrionals d’Europa. És un dels aliments amb major poder antioxidant que hi ha, per això cosa es considera una de les fruites més beneficioses per a la salut. Este poder antioxidant és degut a la combinació dels àcids orgànics i les 15 antocianines que els conferixen el seu color peculiar. A més, contenen proantocianidines, una dotzena de flavonoides i tanins d’efecte similar. Un d’estos és el resveratrol, que també es troba en el raïm negre.

Nabius: propietats i valor nutricional

100 grams de nabius contenen 11,3 grams de carbohidrats, 3 grams de fibra, 2 mil·ligrams de sodi, 85 grams d’aigua i 0,6 grams de proteïnes. No tenen ni greix ni colesterol i aporten unes 48 kcal. A més, contenen algunes vitamines importants: font de vitamina C (20 mg) i K (19,3 µg), vitamina A (5,7 µg) o vitamina B-9 (6 µg).

És un dels aliments amb major poder antioxidant que hi ha, per això cosa es considera una de les fruites més beneficioses per a la salut


Beneficis dels nabius

- Les antocianines que donen color als nabius i que es troben en major proporció en els nabius silvestres de polpa fosca tenen propietats antioxidants i antiinflamatòries.

- Els nabius són aliats en les dietes d’aprimament per la baixa aportació calòrica, font de vitamines C i K, ric en manganés i, sobretot, perquè són font de fibra.

- La vitamina C contribuïx al funcionament normal del sistema immunitari i també a la formació normal de col·lagen per al funcionament normal dels ossos, cartílags, pell i genives.

- La vitamina K i el manganés contribuïxen al manteniment dels ossos en condicions normals. A més, el manganés contribuïx a la protecció de les cèl·lules enfront del mal oxidatiu.


Com podem incloure els nabius en tots els menjars?

Els nabius es poden consumir frescos o congelats, també secs, premsats, en sucs o en gelatines. Els nabius congelats mantenen les vitamines i antocianines, mentre que els nabiu secs o calfats per a elaborar melmelades perden molta vitamina C. Podem prendre’ls al final de les menjades, com qualsevol fruita, però també en el desdejuni amb iogurt blanc i altres fruites del bosc com ara gerds o groselles, o preparar els nostres propis sucs mesclats amb altres fruites. Si ens va la rebosteria, els podem utilitzar per a elaborar uns muffins amb nabius o un pastís de formatge i nabius. Deliciós!