Nispro, una fruita amb denominació d’origen 

En la temporada primaveral, el nispro és una de les fruites més consumides. El seu sabor agradable, acompanyat d’un xicotet toc àcid, el convertixen en el mos perfecte per a refrescar-nos estos dies en què la calor comença a fer acte de presència.

els frescos

Compartix


El nispro és un fruit ovoïdal, de color groc ataronjat, cobert d’una pell fina i consistent que es desprén amb facilitat. La polpa és dolça i àcida alhora i en l’interior trobem unes llavors grans i marrons molt característiques que ocupen aproximadament la meitat del seu diàmetre. Prové d’un arbre anomenat nisprer, que es conrea principalment a la zona oriental i del sud-est d’Espanya.

El seu origen es remunta als països orientals de la Xina, l’Índia i el Japó, on el nispro s’utilitza des de fa més de mil anys com a arbre ornamental. No va ser fins a l’any 1800 quan va començar a conrear-se amb el propòsit d’obtindre fruits que es pogueren comercialitzar. A partir d’esta data, i per mitjà dels jesuïtes i els marins mercants, el nispro va viatjar fins a França i Itàlia i va arribar més tard a Espanya, concretament a Sagunt, de mans del capità Roig, on es va estendre per tot l’arc mediterrani i el sud-est de la península Ibèrica.

A Espanya, les zones productores més importants són les províncies d’Alacant, Granada i Màlaga, mentre que a la resta del món, a més de la Xina i el Japó, que en són els principals productors, també destaquen els cultius del Brasil, els Estats Units i els països del Mediterrani, com Itàlia.

Propietats nutricionals

Les qualitats del nispro el convertixen en una fruita molt aconsellable per a millorar i previndre determinats mals o patologies. La seua aportació nutricional i la quantitat en minerals i vitamines que té contribuïxen a la millora de:


1. Afeccions intestinals: si es patix gastroenteritis, colitis o algun altre mal estomacal, el nispro contribuïx a regular l’activitat intestinal, pel seu efecte astringent i tonificant sobre les mucoses de l’estómac. En cas d’estómacs delicats, també és recomanable.


2. Problemas renals: el 75% del nispro és aigua; per tant, si patim de gota, àcid úric o càlculs renals, és molt recomanable menjar-ne. El seu efecte diürètic ajuda a eliminar més ràpidament les toxines.3.  Sobrepés: l’elevat contingut en potassi iels baixos nivells de sodi i calories que té convertixen el nispro en un gran aliat per a baixar de pes. A més, les seues quantitats d’aigua i fibra tambéc ontribuïxen en les dietes d’aprimament.


4. Colesterol i problemes cardiovasculars: la seua aportació en pectina exercix una acció protectora en el nostre organisme i ajuda anormalitzar els nivells de colesterol.


5. Diabetis: el nispro té un compost orgànic denominat terpenoide que, segons diversos estudis, contribuïx a una possible acció antidiabètica, ja que reduïx els nivells de glucosa en la sang.


6. Malalties del fetge: el nispro, per les propietats que té,es recomana als pacients amb malalties hepàtiques.Qilocalories
44 mg


Fòsfor

28%

Aigua
74,5% 


Magnesi
11%
Proteïnes
5%


Ferro
0,5 %
Greixos
8%

Coure
0,2 %
Carbohidrats
10,6%


Sofre11 %
Fibra
10,0%


Clor
3 %
Sodi
6 mg


Vitamina B2
0,05 %
Calci
30%

Vitamina C
2%


DO Nispros de Callosa d’EnSarrià

Hi ha una varietat de nispro, la japonesa, que s’ha adaptat perfectament al territori alacantí de Callosa d’en Sarrià, gràcies sobretot al seu clima agradable. Les condicions climatològiques, unides al saber fer i a les terres fèrtils d’esta zona, han contribuït a la producció de nispros d’una gran qualitat. Tant és així, que des de 1992 Callosa d’en Sarrià disposa de la pròpia denominació d’origen.

La seua producció és la més important del territori espanyol i abasta el 70% del mercat nacional i el 90% de la producció a la Comunitat Valenciana.

 

Consells de compra i conservació

La millor forma de gaudir d’esta fruita primaveral, per a aprofitar-ne totes les propietats nutricionals, és menjar-se-la fresca. Has de tindre en compte que el nispro es fa malbé amb facilitat, per tant es recomana triar els exemplars madurs, de carn ferma i amb bon color, perquè estaran més dolços i t’aniran millor.

D’altra banda, hui en dia podem trobar el nispro de formes molt diverses: nispro en almívar, en forma de nèctar, mel, melmelada, licor, aiguardent, etc. Totes són delicioses, així que atrevix-te a tastar-les!