Recepta panettone: casolà i original
D’entrada, la recepta de panettone original pot semblar complicada. Però amb els passos i els temps adequats, pots preparar-lo des de casa. No t’ho perdes!
hui mengem
Compartix
Parlar de panettone és parlar de Nadal. Esta coca estreta i allargada, amb una característica forma de cúpula, té l’origen a Itàlia, encara que en l’actualitat la seua popularitat ha fet que siga habitual trobar-ne en qualsevol part del món. Una de les seues peculiaritats és la fruita confitada i les panses que el decoren (i que també porta en l’interior). Però, t’has preguntat alguna vegada com va sorgir este curiós brioix?
Es conta que cap a l’any 1490 un jove aristòcrata, anomenat Toni, estava enamorat de la filla d’un pastisser. Es va fer passar pel seu ajudant per a estar més prop d’ella, i ja en l’obrador del pare de la xica, va crear un pa amb forma de cúpula que va acabar tenint un èxit enorme; tan gran va ser, que molts milanesos van començar a acudir a la pastisseria a buscar-ne un. El “pa de Toni” va acabar derivant en el panettone, el popular bescuit que hui coneixem.
El panettone i la seua recepta original procedixen d’esta entranyable i tendra història. Això sí, no va ser fins als anys cinquanta del segle XX quan es va començar a elaborar de manera massiva i va saltar al mercat internacional. I, d’ací, a casa nostra.
La cosa és que, si et preguntes com es fa el panettone, no busques més, perquè hui et portem la recepta per a preparar este suculent dolç. Encara que no és una preparació especialment ràpida, t’assegurem que el resultat pagarà la pena. I és que, una vegada fet, si el conservem en un recipient hermètic, pot aguantar diversos dies en perfecte estat i podrem aprofitar-lo per a desdejunar, berenar o, fins i tot, per postres. Vegem com es fa el nostre panettone casolà.
Ingredients del panettone
Els ingredients que necessitarem per a fer el panettone són els següents:
- 100 g de llet
- 160 g de mantega
- 30 g de rent fresc
- 80 ml d’aigua
- 3 ous de mida M
- 550 g de farina de força
- 120 g de sucre
- 100 g de fruites escarxades
- 75 g de panses
- Ratlladura d’una llima i una taronja
- Una cullerada de sal (uns 3 grams)
Com es fa el panettone casolà
Ja sabem que volem fer panettone, però quina recepta hem de seguir? Te la portem a continuació. Abans d’això, però, repassem ràpidament una sèrie de recomanacions útils. És important saber que hem d’usar poc de rent i deixar fermentar la massa durant moltes hores; per això, i per la gran faena de pastat i les dosis de paciència que requerixen els temps de fermentació, t’aconsellem que comences esta recepta amb molta paciència. Preparat per a fer-la? Sí? Endavant!
Estos són els passos que hem de seguir per a fer el nostre panettone casolà:
- Per a elaborar l’anomenat “preferment” o massa mare, mesclarem llet temperada amb rent i deixarem que esta última es diluïsca.
- A continuació , li afegirem 130 g de farina i 20 g de sucre i ho mesclarem tot. El resultat serà una massa esponjosa i homogènia que deixarem fermentar durant una hora. Per a fer-ho, la deixarem en un bol que taparem amb un paper de plàstic.
- Després, en un bol gran incorporarem el preferment amb la resta de farina, la resta de sucre, els ous (sencers), l’aigua, el pessic de sal i la ratlladura de llima i taronja. Només deixarem a banda la mantega, les panses i les fruites escarxades.
- A continuació començarà el procés de pastat: primer, en el bol i després, sobre una superfície. Si se’t queda la massa apegada a la taula, no et preocupes, no cal posar-hi farina ni engreixar la zona. La pastarem durant uns 25 minuts fins que aconseguim com a resultat una massa elàstica.
- Quan la massa tinga estes característiques, li incorporarem la mantega. Per a fer-ho, la tallarem a quadradets i anirem incorporant-la a poc a poc, alhora que pastem entre incorporació i incorporació de mantega.
- Continuarem pastant. La massa, al final, tindrà un aspecte semblant al d’unes farinetes. Necessitarem 30 minuts més de pastat fins a fer la prova definitiva que ens diga que tenim la massa; és a dir, quan estirem sense que es trenque. Ací estarà (per fi) a punt.
- En eixe moment, farem una bola amb la massa i la posarem en un bol, que haurem enfarinat lleugerament. La taparem amb un drap i la deixarem fermentar durant 2 hores i mitja en un ambient càlid (hauria d’haver-hi una temperatura d’uns 22 a 25 ºC).
- Després d’esta estona, la massa haurà augmentat de volum. Trencarem les bambolles que s’hagen format i hi incorporarem (finalment) les panses i les fruites escarxades. L’amassarem de nou fins que tot estiga ben integrat.
- Formarem una bola i la col·locarem en un motle de paper especial per a panettone. Deixarem que fermente durant 2 o 3 hores, fins que el panettone haja tornat a créixer. En esta ocasió, veurem que s’haurà desbordat del mateix motle.
- Farem una creu en la part superior i col·locarem quatre trossets més de mantega en la superfície perquè adquirisca un to daurat durant la cocció al forn, que serà el següent pas immediat. Prèviament, haurem calfat el forn a 180 °C . Hi deixarem el panettone a eixa temperatura durant uns 30 minuts mínim. Atenció ací: es recomana tapar el panettone amb paper d’alumini als 10 minuts de cocció per a evitar que es puga torrar massa.
- En última instància, el retirarem del forn i deixarem que es refrede sobre una reixeta durant un mínim de 3 hores. És important que el deixem refredar cap per avall per a evitar que perda volum i aconseguir així una molla més esponjosa.
En el cas que vulguem fer el panettone amb la Thermomix, haurem d’ajustar els ingredients. Mesclarem 70 g de llet, 20 g de rent, una cullerada de sucre i 130 g de farina de força; i programarem 15 segons a velocitat 4. Després, ho retirarem del vas, formarem una bola i esperarem que fermente.
Posarem a continuació 100 g de sucre i la ratlladura de pell de llima i taronja en el got i ho polvoritzarem fins a mesclar-ho 30 segons, a velocitat progressiva 5-10. Ho afegirem a la massa mare amb la resta d’ingredients, menys la mantega, i programarem 3 minuts, amb el vas tancat i a velocitat d’espiga.
A continuació, programarem 2 minuts, amb el vas tancat, a velocitat d’espiga, i abocarem els dauets de mantega pel bocal. Deixarem reposar la massa dins del got cobert amb una bossa o un paper de plàstic fins que doble el volum.
En eixe moment podrem afegir-li la fruita escarxada i les panses (uns 300 g). Programarem 1 minut, amb el vas tancat i a velocitat d’espiga. Posteriorment, traurem la massa i la pastarem fins que quede tot ben distribuït. Dividirem la massa en dos i la col·locarem en motles amb forma de bola o panettone. Farem, igual que abans, un tall en forma de creu i el cobrirem amb una mica més de mantega o, si ho desitgem, el pintarem amb ou batut. El deixarem reposar en un lloc càlid fins que el volum torne a augmentar i ja finalment el ficarem al forn a 180 ºC durant uns 30 o 40 minuts.
I ja estaria! Podrem degustar ja el nostre exquisit (i nadalenc) panettone.