Pipirrana: una recepta molt estiuenca

Hui vos portem la recepta de la pipirrana, una elaboració fresqueta, nutritiva, saludable i ideal per a esta època. T’atrevixes a tastar la nostra recepta?

hui mengem

Compartix

No hi ha estiu sense ensalades fresquetes i gaspatxos. Són plats ideals per a portar a la platja o per a disfrutar en casa. A més, són tota una font de vitamines i nutrients i tenen molt poques calories.

La pipirrana és una recepta andalusa a mitjan camí entre estes dos. Es tracta d’una ensalada a base de verdures fresques, és a dir, molt ràpida de fer. De vegades, a més, podem vore-les amb ou dur, peix i, fins i tot, embotits. De fet, l’ensalada pipirrana també és un plat molt conegut a Múrcia i Ciudad Real.

En estos dos últims llocs es prepara de manera diferent. Per exemple, a Ciudad Real es coneix com pipirrana o moje manxec; i, a Múrcia, li afigen abadejo i nyores. Una mateixa pipirrana, diferents ingredients, però un plat deliciós i estiuenc en totes les versions.

Et portem tres receptes diferents densalada pipirrana perquè no et quedes sense tastar-la esta temporada. Què necessites per a la pipirrana? Els ingredients següents. Apunta:


Ingredients principals d’una pipirrana andalusa

 

  • 1 ceba tendra
  • 1 cogombre
  • 1 tomaca
  • 1 pimentó verd
  • ½ pimentó groc
  • ½ pimentó roig
  • 1 carlota
  • Sal
  • Pebre negre
  • Vinagre de vi blanc
  • Oli d’oliva


Ingredients principals d’una pipirrana murciana

 

  • 2 nyores
  • 300 grams d’abadejo dessalat sense pell ni espines
  • 2 cebes tendres
  • 1 pimentó roig
  • 150 grams d’olives negres sense pinyol
  • Sal
  • Oli d’oliva
  • Vinagre de vi blanc


Ingredients principals d’una pipirrana manxega o moje manxec

 

  • 1 llanda de tomaca natural trossejada
  • 1 ceba morada
  • 2 ous bollits
  • 2 llandes de tonyina al natural
  • Olives verdes
  • Oli d’oliva
  • Vinagre de poma
  • Sal
  • 3 pimentons morruts


Com es preparen les receptes

 

Com que són plats molt semblants, els passos per a preparar les diferents versions d’ensalada pipirrana també ho són. El nostre consell més important: no oblides tallar les verdures a trossos menuts. Notaràs la diferència.

En cas del moje manxec, bollim els ous. Si ens decantem pel murcià, primer haurem de fer l’abadejo a la planxa amb les nyores.

Després, tallem en juliana totes les verdures i, en el cas del moje manxec, també aboquem la tomaca trossejada en el mateix recipient. No oblides trossejar també l’abadejo i les nyores si estàs recreant la versió murciana.

En un bol gran, mesclem tots els ingredients i adobem la pipirrana amb una miqueta de sal, oli i els vinagres corresponents de cada recepta.

Ho mesclem bé perquè tot quede integrat i ja està!