Pisto manxec: recepta camperola 

El pisto manxec és un plat senzill i molt saborós. Es pot disfrutar durant tot l’any i, especialment, amb l’arribada de la calor i el bon temps.

hui mengem

Compartix


Alguna cosa deu tindre el pisto manxec per a triomfar allà on se servix. És deliciós i saludable al mateix temps, i cal remuntar-se uns quants segles arrere per a trobar-ne l’origen, quan, en les cases humils de la Manxa, llauradors i treballadors utilitzaven les verdures de temporada (a les quals tenien fàcil accés) per a preparar el menjar. De fet, “pisto” és una paraula que prové del llatí pistare, que significa ‘picar, premsar alguna cosa o traure’n el suc’, significat que està relacionat amb el saborós aliment que prenem hui en dia.


Potser, com que el pisto manxec és d’ús quotidià i habitual, no hi ha només una recepta, sinó moltes. De fet, el pisto té variants en cada regió, cosa que fa que hi haja diverses maneres de cuinar-lo. Les verdures són l’element comú, això sí. Al principi, es creu que el pisto no portava tomaca ni pimentó. Estos elements es van incorporar més avant, quan van arribar directes des d’Amèrica, i actualment són fonamentals en l’elaboració. 


Els ingredients del pisto manxec són els següents: all, ceba, pimentó verd i roig, carabasseta (que de vegades se substitueix per albergina) i tomaca. Deixant de banda la facilitat i la senzillesa a l’hora d’aconseguir estos ingredients, un altre dels avantatges més grans del pisto manxec és que és molt versàtil: es pot deixar preparat amb antelació (envasat en pots i inclús congelat) o es pot ingerir calent o fred. Però vegem ara, sense demora, com es fa el pisto de verdures. 

Pisto manxec: una recepta infal·lible

Per a preparar el nostre pisto manxec, necessitarem:

 • 2 alls
 • 250 g de ceba
 • 200 g de pimentó verd
 • 200 g de pimentó roig
 • 4 tomaques
 • 300 g de carabasseta
 • sal
 • pebre negre molt
 • oli d’oliva verge extra

Pel que fa als passos perquè quede rexuplós, haurem de fer el següent. Pren nota:

 • Abans de res, calfarem aigua en una cassola gran i la portarem a ebullició. Llevarem la part dura de les tomaques, els farem un tall de creu en la base i les posarem en l’aigua bullint únicament durant uns 15-20 segons. A continuació, les traurem de la cassola i les posarem en un bol amb aigua molt freda, les pelarem i les triturarem.
 • Després és el torn de triturar la verdura. Primer triturarem els alls i la ceba (que pelarem i picarem molt fi), i després la resta de verdures, que llavarem i tallarem a trossos menuts de la mateixa mida. Reservarem les verdures per separat les unes de les altres, ja que les anirem afegint a la cassola en diferents fases.


 • Una vegada ho tinguem tot preparat, sofregirem les verdures. Per a sofregir-les, el primer que farem serà calfar en una cassola una quantitat generosa d’oli d’oliva verge extra. Després, calfarem l’all i la ceba picats durant uns 15 minuts a foc suau. Posteriorment, hi afegirem el pimentó picat i deixarem que es calfe durant 15 minuts més, aproximadament. Finalment hi incorporarem la carabasseta i la tomaca triturada, moment en què aprofitarem per a salpebrar el sofregit al gust. 
 • Taparem la cassola... i molt important: deixarem que es calfe tot durant un mínim d’una hora i mitja. 
 • Quan haja passat este temps, llevarem la tapadora de la cassola i apujarem un poc el foc perquè es coga durant 15 minuts més, prou perquè l’aigua de la tomaca i les verdures s’haja evaporat. Després només faltarà servir-lo o guardar-lo en la nevera si volem utilitzar-lo en un altre moment. 


Pisto manxec en Thermomix? També es pot fer sense cap complicació, i ens garantirà que les verdures queden al punt exacte de cocció. Per a fer-lo, s’han de seguir els passos següents: 

 • Posarem els pimentons i la ceba en el vas i els triturarem 4 segons a velocitat 4. Retirarem la picada i la reservarem.
 • Després és el torn de la carabasseta (o l’albergina). Els picarem 2 segons a velocitat 4.
 • Hi afegirem les verdures que teníem reservades amb oli i programarem la Thermomix 15 minuts a temperatura Varoma, amb gir a l’esquerra i a velocitat cullera. 
 • Finalment hi incorporarem la tomaca, la sal, el sucre i el pebre, i programarem la Thermomix 20 minuts a temperatura Varoma, amb gir a l’esquerra i a velocitat cullera. 

Pisto manxec: sol o acompanyat

El pisto manxec té dos companys de luxe que sempre s’han degustat junts: els ous caiguts i el pa. El pisto manxec amb ou és tot un clàssic que permet aconseguir un plat únic molt bo. A més, el pisto manxec també pot convertir-se en la guarnició perfecta de carns (especialment, llonganisses) i peixos. També és freqüent trobar-lo presentat en una cassola de fang, encara que en casa podem ser més creatius a l’hora de servir-lo en la taula.