Com plantar alls a casa: pas a pas 

En este article t’expliquem com es planten alls en casa pas a pas. Descobrix com pots cultivar alls de manera senzilla des de casa. No t’ho perdes!

els frescos

Compartix


Plantar alls és fàcil si saps com. Disposar d’alls propis en casa, a més, ens farà disfrutar més, si pot ser, de moltes receptes de cuina, ja que gràcies al sabor i a les propietats que té és un ingredient del qual podem traure molt de partit. No importa que tries els blancs o els morats: et contem ara mateix com es planten alls de manera fàcil i amb èxit.

Com es planten els alls?

Si vols saber com es planten els alls, abans de res necessites espai. De fet, per a poder plantar-los necessitaràs un trosset de jardí o, si no en tens, un cossiol o una jardinera de terrassa. A més d’això, hauràs d’aconseguir substrat o terra per a cossiols i, per descomptat, l’element principal: una cabeça d’alls.

Una vegada hem reunit tots estos elements, seguirem els passos següents:

  • Separem els alls de la cabeça i els posem en un cossiol o una jardinera on ja tinguem terra o substrat. La forma correcta de col·locar-los és amb la punta més fina cap amunt. Per a plantar-los, farem solcs mantenint una distància d’uns 10 o 15 centímetres entre cada all.
  • Reguem la zona i ens assegurem que li toque la llum solar. Si triem un cossiol o una jardinera, hem de posar-la en una àrea ben il·luminada; si tenim els alls en el jardí, també hem de triar un lloc on li toque el sol.
  • Passades unes setmanes els alls estaran a punt i podrem fer diverses coses, des de consumir-los frescos fins a deixar que s’assequen. En este últim cas, tindràs la clàssica cabeça d’alls a què estem acostumats.Quan se sembren els alls?

Ara que ja sabem com podem cultivar alls, saber quan se sembren és el següent. La planta de l’all no necessita ni molta humitat ni molt fred, per això no requerix una cura massa exigent. Tot i això, es recomana plantar els alls en dos èpoques principals: d’octubre a novembre, i de gener a març.

La terra on plantem l’all ha de ser lleugera i ha d’estar ben drenada. L’all és sensible a la humitat, per això no farà falta regar-lo en excés. De fet, si té massa humitat i no drena, l’all pot fer-se malbé. Si ho fem bé, no tardarem a vore els resultats.

D’altra banda, no és una bona idea plantar alls amb lleguminoses o cols, o on abans s’hagen cultivat faves, espinacs o remolatxes. En canvi, es consideren associacions favorables la carlota, la tomaca i la ceba. Encara que no sol tindre problema de plagues, cal vigilar la planta d’all igualment per a tindre-la controlada.

Quan es cullen els alls?

Per descomptat, arribats a este punt hem de saber quan es cullen els alls. La recol·lecció de l’all comença al final del mes de maig i sol allargar-se fins a principis d’agost. Tenim molts mesos al davant per a vore com evoluciona la planta, encara que, això sí, no hem d’esperar a collir els alls fins més enllà d’agost, perquè no suportarà els mesos secs i calorosos de l’estiu.

Esta plantació senzilla i barata marca la diferència, i segur que ho notaràs, perquè té un sabor més intens i, una vegada sec, durarà més en el rebost. Anima’t a plantar alls en casa!