Pollastre al chilindrón: la recepta que no falla mai 

El pollastre al chilindrón és tot un clàssic de la cuina espanyola. Amb esta senzilla recepta prepararàs un pollastre al chilindrón deliciós. Estàs a punt per a cuinar?

hui mengem

Compartix

El pollastre al chilindrón és un plat d’origen aragonés tan saborós com apte per a tots els paladars i totes les butxaques. La gran popularitat que té es deu, fonamentalment, a la salsa (feta amb ceba, alls, tomaques, pimentons i pernil), que és tan senzilla de fer com saborosa. Per tot això, és normal que el pollastre al chilindrón i la recepta siguen habituals en els receptaris de moltes famílies espanyoles.


Està considerat un dels plats més antics de la nostra gastronomia i el nom prové d’un joc de cartes anomenat “chilindrón”. El que guanyava decidia qui pagava el dinar i, encara que hui en dia la recepta té poc a vore amb esta tradició tan lúdica, sens dubte encara es disfruta al voltant d’una taula. A vegades, això sí, el pollastre se substituïx per una altra carn com el corder o el conill. 


Primer de tot, per a fer pollastre al chilindrón necessitarem els ingredients següents. Pren nota:

800 g de pollastre trossejat

10 g de pernil serrà

1 pimentó roig

1 pimentó verd

2 tomaques

1 ceba

2 alls

20 g de pebre roig dolç

1 fulla de llorer

vi blanc


El pollastre al chilindrón d’Arguiñano s’inspira en una recepta que inclou els passos següents que et contem a continuació:

1.  El primer pas és picar els ingredients. Per a picar-los, tallarem a daus la ceba, el pimentó roig i verd i les tomaques. Després, tallarem també el pernil serrà.

2. Posarem una cassola a foc baix amb oli d’oliva i els alls sencers, que deixarem calfar perquè donen sabor. Després, els retirarem.

 3. A continuació, afegirem el pollastre trossejat a la cassola, que calfarem a foc fort pels dos costats per a marcar la carn. Quan ja estiga marcada, la retirarem en una font amb paper absorbent per a eliminar l’excés de greix. 

4. Tornarem a posar un poc d’oli d’oliva a la cassola i afegirem la ceba, els pimentons picats i la tomaca trossejada. Ho remenarem i després li afegirem el pernil serrà, el pimentó dolç, la fulla de llorer i, finalment, el pollastre ja marcat. Ho mesclarem tot. 

5. A continuació, li afegirem vi blanc, un poc d’aigua i taparem la cassola. Després de 10 minuts a foc mitjà, la destaparem i li afegirem un poc de sal. Serà l’ocasió perfecta per a aromatitzar el pollastre, si volem, amb branquetes de timó i romer. 

6. Després posarem la cassola al forn, que haurem calfat prèviament a 220 graus. Gratinarem el pollastre al forn durant uns 5 minuts. 

7. I, finalment, el pas preferit per tots: servirem el deliciós pollastre al chilindrón!


Recepta del pollastre al chilindrón per a la Thermomix

Fer pollastre al chilindrón amb Thermomix és una altra de les opcions disponibles per a disfrutar d’este plat. Per a cuinar-lo, haurem de fer el següent:

1. Pelarem els alls, que introduirem després en el vas de la Thermomix amb oli. Els picarem 5 segons a velocitat 5, i després netejarem les restes de les parets amb l’espàtula. Per a sofregir-los, els deixarem 3 minuts amb el varoma a velocitat 1.

2. A continuació, posarem la ceba i els pimentons en el vas i els picarem 4 segons a velocitat 5. Després, per a calfar-los, deixarem programada la Thermomix 10 minuts amb el varoma a velocitat 1.

3. Col·locarem la papallona i incorporarem la resta d’ingredients al vas: el pollastre, el vi blanc, les tomaques i sal i pebre al gust. Programarem 20 minuts amb el varoma amb gir a l’esquerra i velocitat cullera.

4. Només faltarà servir-lo o deixar-lo refredar (si volem guardar-lo en la nevera). 

El pollastre al chilindrón, per cert, també es pot acompanyar d’ensalada, creïlles fregides, puré de creïlla casolà o arròs blanc. I, per descomptat, d’un bon pa.