Pollastre farcit de Nadal: recepta pas a pas

El pollastre farcit és una recepta tradicional de Nadal que no falla mai. T’ensenyem pas a pas com es prepara este plat perquè quede deliciós. A cuinar!

hui mengem

Compartix

El pollastre farcit, juntament amb el titot al forn, és un clàssic de Nadal. És una recepta molt especial (sobretot per les orellanes i les panses) i podem acompanyar-la de delicioses guarnicions. Encara que és cert que acostumem a preparar massa aperitius en les trobades familiars i amb els amics, convé dir als nostres comensals que deixen un forat per al pollastre farcit de Nadal. No se’n penediran, del cert!

Per a preparar el pollastre de Nadal, necessitarem comprar un pollastre sencer. L’ideal és demanar en la carnisseria que el desossen per complet (cuixes i ales incloses) i que ens el deixen ben net. Així evitarem fer este pas a casa, que sol ser més desagradable i tediós, i podrem anar directes al gra.

A l’hora de farcir-lo, podem optar per fer-li un tall transversal en la part inferior i ficar-hi així tot el farciment, o tallar-lo per complet per la mitat. En qualsevol dels dos casos haurem de cosir-lo després amb agulla i fil de cuinar, però en el segon cas, tenint en compte que la superfície oberta és més gran, haurem de cosir més i correrem més riscos, a banda que puga descompondre’s dins del forn.

Quant al farciment de Nadal per al pollastre, hi ha moltes opcions disponibles. Algunes persones preferixen la carn picada de porc, unes altres les de pit de pollastre… i després hi ha les que opten per no renunciar a res i decidixen incorporar diferents carns per a donar-li un sabor més redó i complet. És el nostre cas, vegem-ne la recepta!

Ingredients del pollastre farcit

Per a la nostra recepta de pollastre farcit per a Nadal, necessitarem el següent:

  • 1 pollastre desossat
  • 500 g de pit de pollastre picat
  • 500 g de llom de porc picat
  • 250 g de pernil serrà picat
  • 35 g de pa ratllat
  • 2 ous
  • 1 pastilla de caldo de pollastre
  • 50 g d’orellanes picades
  • 50 g de panses sultanes
  • 30 ml de Pedro Ximénez
  • 3 g de canella molta
  • 20 g de mantega (fosa)
  • 200 ml de cava
  • Sal
  • Pebre negre molt

Com es fa el pollastre farcit per a Nadal

Una vegada tinguem clars els ingredients del pollastre farcit, comencem amb els passos. Primer, mesclarem en un bol totes les carns picades per a fer el farcit; és a dir: el pit de pollastre picat, el llom de porc picat i el pernil serrà picat. Hi afegirem el pa ratllat, els ous batuts, les orellanes picades, les panses sultanes, la pastilla de caldo de pollastre (esmicolada), el Pedro Ximénez, la canella molta, un pessic de pebre negre molt i una cullerada de sal. Ho mesclarem tot bé perquè tots els ingredients queden integrats i repartits.

Obrirem el pollastre per la part inferior amb un tall transversal i hi introduirem el farcit a poc a poc, amb molta cura de no esgarrar la carn ni la pell. Omplirem el pollastre fins a les cavitats de les ales i de les potes. Una vegada hàgem ficat tot el farciment, cosirem el pollastre amb fil i agulla  i l’untarem amb mantega fosa per tot la superfície. Després, el salpebrarem generosament i el col·locarem en la safata del forn, que prèviament haurem folrat amb paper d’alumini i greixat.



Ficarem la safata amb el pollastre amb el forn precalfat a 200 graus. El cobrirem amb una làmina de paper d’alumini i, a continuació, deixarem que es torre durant unes dos hores. Després de la primera hora, el regarem amb cava i li retirarem el paper d’alumini. Durant l’última hora, controlarem amb atenció per si el pollastre es daurara massa i convinguera cobrir-lo de nou.

Quan hagen passat les dos hores, traurem el pollastre i el deixarem temperar una hora com a mínim. A continuació, ja el podrem tallar i servir. Si volem aprofitar el suc del rostit, que pot ser una opció molt interessant per a donar més força a la recepta, podem calfar-lo a foc suau. En este cas, el remenarem amb una cullera i hi abocarem una cullerada de farina de dacsa per a espessir-lo.

I… ja estaria! Podem acompanyar esta recepta amb moltes opcions: creïlles panadera, puré de creïlles cremós, puré de poma, puré de castanyes, carlotes o moniato al forn… o inclús alguna opció verda, com ara espàrrecs silvestres o bajoques. Ja has vist com es fa el pollastre farcit, un plat per a enamorar els nostres convidats este Nadal. A disfrutar!