Processons més saboroses: llocs amb processons conegudes i plats típics 

Ací et portem les processons més populars per a la pròxima Setmana Santa i què podem menjar en esta època tan especial.

VIATJAR AMB GUST

Compartix

La Setmana Santa en el nostre país comporta una successió de processons i actes religiosos que, a més de complir amb l’objectiu de commemorar la passió i la mort de Jesucrist, representen un gran interés cultural per a milions d’adeptes o interessats, que any rere any es traslladen a diferents punts d’Espanya per a poder disfrutar de totes les tradicions que comporten estes celebracions religioses. 

Encara que estos actes tenen gran popularitat en estes dates, hui en dia hi ha algunes processons de Setmana Santa que, tant per la trajectòria històrica que tenen com per les seues peculiaritats, han sigut reconegudes públicament. A continuació te’n descobrim algunes de les més rellevants i els plats típics que no pots deixar de demanar si les visites. 

Descobrix les claus de les processons de Setmana Santa més rellevants d’Espanya

La processó del Sant Enterrament, Tarragona (Catalunya)

Es tracta d’una de les processons amb més tradició del nostre país, per eixa raó ostenta el títol d’Element festiu patrimonial d’interés nacional per la Generalitat de Catalunya. Esta processó és una de les més llargues d’Espanya, ja que hi participen aproximadament 5.000 persones de diferents associacions religioses, com ara la Reial i Venerable Congregació de la Puríssima Sang, que és l’encarregada d’organitzar este acte.

La processó té lloc el Divendres Sant i, encara que a primera hora de la vesprada els armats ja comencen a recórrer els diversos carrers de la ciutat, la Processó del Sant Enterrament comença al capvespre des de la plaça del Rei, en la mateixa església de Natzaret, per a fer un ampli recorregut pel centre històric de Tarragona.

La processó està encapçalada pel capità manaies, els armats, la cort romana, els penitents, la música, els banderers i els setze passos. Entre estos cal destacar el pas de la Segona Caiguda així com el de Jesús de Natzaret que són els més antics.

Un plat típic: cassola de romesco.


La processó del Sant Enterrament de Crist, Orihuela (la Comunitat Valenciana)

La Setmana Santa d’Orihuela és famosa perquè té algunes de les millors processons d’Espanya, per això està declarada com d’interés turístic internacional. Una de les processons de Setmana Santa més assenyalades és la del Dissabte Sant o la processó del Sant Enterrament de Crist, que organitza el mateix Ajuntament de la ciutat i en la qual participen tots els estaments de la societat oriolana vestits de dol rigorós.

El més assenyalat és la figura del Cavaller Cobert, un privilegi que atorga l’Ajuntament d’Orihuela a un ciutadà pel seu amor a la ciutat, i l’eixida en processó de la Diablessa, el pas més antic de la Setmana Santa oriolana i l’única representació demoníaca que desfila en este tipus d’actes. Esta figura té prohibit entrar a l’església; així doncs, quan arriba a la catedral, continua la seua trajectòria a peu de carrer, mentre la resta de la processó seguix el recorregut per l’interior del temple cristià.

Un plat típic: arròs amb crosta.


La processó dels Salzillos, Múrcia (Regió de Múrcia)

El Divendres Sant té lloc una de les processons amb més història de Múrcia, la processó dels Salzillos, que ha sigut declarada com a Bé d’interés cultural de caràcter immaterial. Esta processó, organitzada per la Real i Muy Ilustre Cofradía de Nuestro Padre Jesús Nazareno, rep este nom perquè hi desfilen huit passos obra de l’escultor murcià Francisco Salzillo.

La processó partix al matí des de l’església de Nuestro Padre Jesús Nazareno i dura huit hores. En la processó participen aproximadament 4.000 persones entre natzarens, penitents, majordoms, estants, promeses i seccions de botzines, i tots lluïxen la tradicional túnica de tergal morada. 

Un plat típic: blat amb manetes de corder i carxofes.


La processó del Crist de Mena, Màlaga (Andalusia)

Durant la Setmana Santa malaguenya té lloc una de les processons més peculiars d’Andalusia, perquè hi participa de manera significativa la Legió Espanyola, que porta a coll el Crist de la Bona Mort. L’acte comença el matí del Dijous Sant, amb el desembarcament al port de Màlaga per part dels legionaris i la Marina, que desfilen portant el Crist de Mena fins a l’altar processional a l’església de Santo Domingo. De vesprada, tant el Crist com la Legió tornen a desfilar en la processó del Dijous Sant. Esta processó es caracteritza perquè els legionaris canten a tot pulmó “El novio de la muerte”, un himne militar, mentre porten el Crist amb un sol braç. 

Un plat típic: potatge de vigília.