Propietats de les cloïsses: beneficis i receptes

Les cloïsses són un aliment que destaquen per l’alt contingut en proteïnes, minerals i vitamines. Coneix les millors receptes i com es cuinen les cloïsses a la marinera.

els frescos

CompartixPropietats i beneficis de les cloïsses

Les cloïsses són font de proteïnes d’alt valor biològic, d’àcids grassos omega-3 i, a més, tenen un baix contingut de greix. Pel que fa als minerals, estos mol·luscos són font de ferro, iode, seleni, fòsfor i potassi. Sobre 100 grams de carn de producte, tant en el cas del ferro com en el del iode, els dos superen la dosi diària recomanada per a un adult. Finalment, també són font de niacina.


Tipus de cloïsses

  Cloïssa fina o de Carril: : pel poble de Galícia on esproduïxen, tenen la closca més o menys ovalada i unes “quadrícules” formadesper costelles radials i solcs concèntrics que s’entrecreuen i són més marcatsen els extrems. El color, entre blanc i marró clar, varia segons l’arena on escrie.

  Cloïssa japonesa: té una closca fosca, entretorrada, gris i negra, amb estries molt marcades que també formen quadrícules moltmenudes, però més marcades que en la cloïssa fina. Itàlia és un dels països ones cria intensivament.

  Cloïssa llimac: de color gris o crema amb taques marrons, té una forma més ovalada que la fina. Presenta línies concèntriques que es travessen amb línies radials més fines, però no formen quadrícules com les anteriors.

  Cloïssa rossa: té una closca llisa i mésbrillant que altres cloïsses, és de color groc, marró rosat o amb taquesmarrons-rogenques.


Com es cuinen les cloïsses

El mètode habitual per a cuinar les cloïsses és al vapor, però també es poden cuinar a la planxa o fregides amb allada.

Si decidim fer-les al vapor, la tècnica és molt senzilla. Després de tindre-les en remull per a eliminar-ne l’arena, posarem dos dits d’aigua en una olla. Quan alce el bull, ficarem damunt de l’olla un utensili per a cuinar al vapor o un colador metàl·lic i ho taparem perquè s’òbriguen.

Si decidim cuinar-les a la planxa, posarem una planxa a foc fort amb un poc d’oli d’oliva; quan la planxa estiga molt calenta tirarem totes les cloïsses al mateix temps i mantindrem el foc fort. Hem d’intentar que la planxa tinga prou superfície perquè hi càpien totes estirades. Començaran a obrir-se en dos minuts aproximadament. No hem de deixar que es cuinen molt perquè adquiriran una textura gomosa. De tant en tant, les remourem amb una cullera de fusta o de silicona. Les podem acompanyar amb un bon raig de llima o una picada d’oli, all i julivert.

Com es fan les cloïsses a la marinera


Ingredients:

 • 600 g de cloïsses
 • ½ ceba mitjana
 • 1 all
 • ½ vitet
 • 20 g de farina de blat
 • 1 cullerada de pebre roig dolç
 • 15 ml de tomaca fregida casolana
 • 10 ml de vi de xerés o blanc
 • 1 fulla de llorer
 • Julivert fresc
 • Oli d’oliva verge extra

1. En una cassola, posem aigua abundant i un grapat de sal grossa i hi afegim les cloïsses perquè amollen l’arena. Les deixem en remull, almenys, unes 2 hores. És convenient que canviem l’aigua cada mitja hora.

2. Quan estiguen netes d’arena, obrim les cloïsses i les cuinem al vapor en una cassola amb un got d’aigua, una culleradeta de sal grossa i una fulla de llorer. A mesura que s’òbriguen, les anem retirant i les reservem. Reservem també un poc d’aigua de la cocció.

3. Mentrestant, en una paella fem el sofregit. En primer lloc, sofregim a foc lent la ceba, el vitet i l’all, tot molt picadet. Quan les verdures estiguen a punt, hi afegim el pebre roig i la farina i ho mesclem tot molt ràpid fent una pasta o roux.

4. Ràpidament, hi incorporem el vi de xerés o el blanc i ho remenem fins que s’evapore l’alcohol.

5. A continuació, hi afegim la tomaca fregida i l’aigua d’haver cuinat les cloïsses que haurem colat prèviament. Ho tastem i ho rectifiquem de sal.

6. Deixem que es reduïsca durant uns 5 minuts i fiquem en la paella les cloïsses que teníem obertes i reservades. Ho deixem 3 o 4 minuts més, fins que la salsa agafe un punt espés que ens agrade, i apaguem el foc.

7. Ja es poden servir!