Propietats de la col

La col és un aliment ric en vitamines i que conté moltes propietats beneficioses tant per a la salut d’un adult com per a la d’un xiquet. Pren nota!

els frescos

Compartix


La col és una de les hortalisses més antigues, ja que el seu origen es remunta a l’any 4000 aC, a Shaanxi, una província de la Xina. Les seues propietats es coneixen des dels temps de l’antiga Grècia, quan utilitzaven el suc fresc de la col blanca per a les infeccions oculars. A més, els romans i els egipcis també utilitzaven este líquid per a evitar la intoxicació dels seus emperadors i faraons.


Esta hortalissa és rica en vitamines A, C, i B6, i també en minerals com el calci i el potassi. Conté un 92% d’aigua, molta fibra i poques calories i hidrats de carboni.


 Tipus de col que hi ha

- Col copada o de cabdell: és la col més coneguda. N’hi ha de dos tipus: les primerenques (amb cops menuts) i les tardanes (amb cops més grans).


- Coliflor: podem trobar-la en diferents tonalitats (blanca, morada o verda, també dita bròquil), és molt baixa en calories i conté una gran quantitat de nutrients.


- Col de Brussel·les: provinent de Bèlgica, és la més menuda de totes.


- Col morada: les fulles contenen un pigment anomenat antocianina que li dona el color morat tan característic.


- Col de Milà: és la més utilitzada en guisats i estofats. Les fulles són de color verd fosc o clar.

Beneficis de la col per a la salut


Millora la visió
La col és font de vitamina A, que contribuïx al manteniment de la visió en condicions normals.


Enfortix els ossos
El calci és necessari per al creixement i el desenvolupament normal dels ossos en xiquets. A més, contribuïx al funcionament normal dels músculs, de la neurotransmissió i dels enzims digestius.

Tensió arterial saludable
Ens parem de nou en el gran aliat de la col, el potassi. Este mineral contribuïx al manteniment de la tensió arterial normal i, a més, també ajuda al funcionament normal del sistema nerviós i dels músculs.


Quina és la millor manera de consumir la col?


El més recomanable és menjar la col crua o lleugerament cuita, ja que, d’esta manera, no perdrà cap dels beneficis que té. No obstant això, també està deliciosa al vapor o al forn. Esta última manera de consumir-la és una de les més atractives per als xiquets, perquè es pot recrear un fals arròs a la cubana, picant-la, o inclús es pot fer una base de pizza.