Propietats de la dacsa 

Coneixes les propietats de la dacsa? Este aliment es consumix àmpliament i està present en una infinitat de plats, però hi ha molta gent que desconeixen els beneficis que té.

els frescos

Compartix

És fàcil de trobar, bona i molt nutritiva. Així és la dacsa, el tercer cereal que més es consumix en el món després del blat i l’arròs, i un dels preferits de les persones celíaques (ja que no conté gluten). La dacsa va començar a utilitzar-se a Amèrica, d’on prové, fa més de 7.000 anys, i cada dia compta amb més adeptes per l’alta quantitat de vitamines i minerals que té. 


N’hi ha prou de donar una ullada a les propietats de la dacsa per a tindre-ho clar. Conté vitamines i minerals que afavorixen el nostre metabolisme, té molta energia i nutrients que ens protegixen el cor i el sistema nerviós, i té un sabor dolç que captiva qui la tasta. Quines vitamines té la dacsa? En bona part, vitamines del grup B, com la B1 (també anomenada tiamina) i la B3, vitamina C i àcid fòlic; i també minerals com el fòsfor, el magnesi o el zinc, entre d’altres.


Per tot això, de propietats, la dacsa dolça en té a grapats: combat l’envelliment cel·lular, és un aliat de diverses funcions cerebrals, ajuda a controlar la fam, manté els ossos forts i, en definitiva, promou un creixement correcte i proporciona minerals essencials per al nostre cos. Però els beneficis de la dacsa no acaben ací. 


De fet, un altre dels avantatges d’este producte és la gran varietat que presenta. Així, podem trobar dacsa dolça (la més comuna, que es consumix fresca, crua o en llanda), dacsa en gra (que s’usa per a fer farines o sémoles) i dacsa rosera (més indicada per a fer roses de dacsa). 

Per exemple, les propietats de les roses de dacsa, si les cuinem de manera casolana, millor. Per a fer-les, només cal que aboquem els grans de dacsa en una paella gran amb oli quan estiga calent. Taparem la paella (deixant una ranura perquè se n’isca el vapor) i quan sentim que sonen les primeres roses, abaixarem la temperatura a nivell mitjà. Quan deixem de sentir els esclafits, apagarem el foc i les destaparem. Només faltarà salar-les i tastar-les... i llestos!


Contraindicacions de la dacsa

La dacsa té beneficis. Però també té contraindicacions? En realitat, és un dels aliments que menys contraindicacions presenta, però sí que resulta interessant tindre-les en compte per si de cas. A més, segurament ja saps que el que més importa quan parlem d’estos temes és mantindre sempre una dieta sana i equilibrada, de la qual els abusos o excessos, siguen com siguen, no formen part.


En qualsevol cas, convé saber que la dacsa té un alt contingut en midó, que està compost essencialment de sucres. Per tant, es recomana que les persones amb diabetis no abusen d’este aliment ni dels derivats. Més enllà d’este advertiment puntual, la dacsa a penes té altres contraindicacions. Per això, a grans trets, és un encert introduir-la en el nostre menú de manera sensata.