Propietats del moniato

El moniato és un aliment ric en hidrats i vitamines, que es pot cuinar de moltes maneres i és unes postres o una guarnició ideal. Descobrix-lo!

els frescos

Compartix

 

El moniato és una de les joies que ens porta l’arribada de la tardor. Este tubercle, també anomenat batata, té centenars de varietats repartides arreu del món, encara que a Espanya les més comunes són la blanca i la roja, que té l’interior d’un intens color taronja. La seua temporada va de l’octubre al març, mesos en els quals este vegetal que emergix de la terra es troba en el seu moment òptim de consum.

Quins són els beneficis del moniato?

El moniato té nombrosos beneficis i nutrients per a la nostra salut.

Entre les seues propietats es troba un alt contingut en àcid fòlic, una vitamina essencial per al bon funcionament del sistema immunològic: l’aportació de folats ajuda a la formació normal de les nostres cèl·lules sanguínies i el seu consum és ideal per a les dones, abans i durant l’embaràs.

Una altra particularitat és la seua aportació en minerals com el fòsfor i el potassi, amb els quals els ossos i músculs es mantindran sans. També és font de vitamina A, que contribuïx al metabolisme del ferro, vitamina C, que en millora l’absorció, i vitamina E, que protegix les cèl·lules de processos oxidatius

Afig moniato a la teua dieta si vols un potent antioxidant natural ric en betacarotens!

 


Formes saboroses de cuinar moniato

Igual que les creïlles, el moniato no es pot consumir sense cuinar-lo. Amb l’aplicació de diferents tècniques de cuina sobre el moniato podem aconseguir desenes de plats, tant salats com dolços, en els quals el moniato és protagonista absolut o bé una guarnició excel·lent d’acompanyament per a carns, peixos i fins i tot arrossos i altres cereals.

El moniato torrat al forn és, amb tota seguretat, la manera més fàcil i coneguda de disfrutar-lo. Simplement cal rentar-los, embolicar-los en paper d’alumini i deixar que la calor del forn faça la seua acció. El resultat: unes postres dolces, sanes i de textura molt agradable, que també es poden integrar en pastissos i bescuits. Si no es vol encendre el forn, el moniato es pot coure tallat en rodanxes o daus. Cou-lo pelat i després, amb la carn ja cuita, tritura’ls fins a tindre un puré gustós o mescla els daus amb altres vegetals, carns i cereals.

La forma més saborosa de consumir el moniato és com si foren creïlles fregides. Frig bastonets de moniato o salta’ls i obtindràs un substitut de les creïlles fregides, molt més acolorit i amb un interessant punt dolç que contrasta amb altres aliments salats. Per a reduir la ingesta d’oli, el moniato es pot passar per la planxa, una vegada tallat en làmines no massa grosses.

Les batates o moniatos són un altre dels productes que ens van arribar de les Índies i que ràpidament van arrelar en la nostra cultura culinària, especialment al sud d’Espanya; de fet, a començament del segle XVII, la batata era coneguda en tot el territori nacional com a “creïlla de Màlaga”, ja que en eixa zona del país va ser on es va popularitzar el seu consum per primera vegada.