Propietats del porro

Amb un gust semblant al de la ceba, el porro és una verdura que aporta vitamines i fibra. T’expliquem els beneficis que et dona el porro.

els frescos

Compartix


El porro pertany a la família de les liliàcies, més concretament al gènere Alium, al qual també pertanyen els alls, les cebes tendres, les cebes i el cebollí. A diferència dels seus familiars, el porro no presenta engrossiment en el bulb ni en la tija.

Els porros són originaris de Mesopotàmia, Egipte, Turquia i Israel, i existixen des de fa almenys 4.000 anys. En l’antiguitat s’utilitzava com a aliment, però també com a medicina. A Espanya se’n va introduir el cultiu i consum en l’edat mitjana. Actualment, es cultiva principalment a la zona nord d’Espanya: País Basc, Navarra i La Rioja. Encara que som un gran consumidor d’esta hortalissa, el país que produïx i consumix més porros és França.

Propietats del porro

L’aigua n’és el component majoritari, i això, unit al baix contingut en hidrats de carboni, convertix el porro en un aliment d’escassa aportació calòrica. A més, presenta una quantitat important de fibra i d’algunes vitamines i minerals:

  • Font de vitamina C, ajuda a protegir les cèl·lules del mal oxidatiu i afavorix l’absorció del ferro.
  • Font de vitamina B6, que actua en el funcionament del sistema immunològic i ajuda a disminuir el cansament i la fatiga.
  • Ric en àcid fòlic, que ajuda a disminuir el cansament i la fatiga. Molt important durant l’embaràs, ja que contribuïx al creixement dels teixits materns.


Tipus de porros

La temporada del porro comença a l’octubre i s’estén fins a finals de maig, encara que hui dia podem trobar-ne en totes les èpoques de l’any en els supermercats. N’hi ha diferents varietats segons la mida:
• Curts i semillargs: són més freqüents en les èpoques d’estiu i el seu gust és més suau.
• Porros llargs: són els més comuns.
• Porro silvestre: també coneguts com “alls porros” pel sabor intens entre porro i all. Perfectes per a usar-los en remenats.


Com es cuinen els porros

En general, el porro es pot menjar bullit, fregit o cru. De tota manera, perquè mantinguen tots els beneficis i les propietats, la millor manera de cuinar-los és al vapor, en lloc de fregits o bullits.

Idees per a preparar porros

  1. Talla la part més verda del porro i lleva’n les fulles més dures que té en l’exterior.
    2. Lleva la part del bulb i talla la tija a la llarga.
    3. Renta-la bé sota aigua corrent.
    4. Talla-la en juliana a la llarga, encara que també la pots tallar a rodanxes fines. En qualsevol cas, talla fins a arribar a la part més verda que hem mantingut.
    5. Assegura’t que les tires estiguen molt fines per a escurçar el temps de cocció.
    6. Deixa que els porros reposen almenys 5 minuts abans de cuinar-los.


Truc en la cuina: aprofitar les fulles del porro

Encara que per a menjar-les en cru les fulles d’estos aliments poden semblar-nos més fibroses, les podem utilitzar per a enriquir un caldo o introduir-les en sopes i potatges, on queden més blanetes. Això sí, sempre ben rentades.

Les tiges altes dels porros, que són més verdes, es poden usar per a donar més sabor a remenats, truites o pastissos salats tipus quiche, i també per a adornar plats igual com fem moltes vegades amb el cebollí.


Y a taula: