Rap: peix blanc amb moltes propietats

Injuriat durant molts anys pels mateixos pescadors per la seua aparença, el rap té hui dia un gran protagonisme a les nostres cuines. La seua versatilitat i el seu alt valor nutricional l’han encastellat a ser un plat de festa, de celebració i per a disfrutar a taula.

els frescos

Compartix

El rape: manjar de la cabeza a la cola
El rap: delícia del cap a la cua


Valor nutricional

El rap és un peix blanc que té un contingut baix en greixos i, per tant, un valor calòric molt reduït. Per contra, la seua aportació proteica és significativa i resulta una bona font de vitamines del grup B (concretament B12 i B3 i de minerals com el seleni i el fòsfor i, en menys proporció, el ferro).

Per tot això, és un producte molt recomanable per a qualsevol persona i, especialment, per a aquelles que seguixen dietes hipocalòriques. A més, com que no té espines és una bona manera d’habituar els més menuts a menjar peix.

Les espècies més conegudes

El rap pertany a la família dels lòfids, entre els quals destaquen les dos espècies més comercialitzades: el rap blanc i el rap negre, la característica distintiva dels quals és la coloració del peritoneu (membrana que recobreix les vísceres), per la qual cosa a simple vista la diferenciació és complexa.

Les àrees de distribució principals són el Mediterrani i l’Atlàntic, on les zones de captura per al rap blanc s’estenen des del golf de Guinea fins al mar de Barentsz; i les del rap roig o negre van des del Senegal fins a Gran Bretanya. Les arts més utilitzades per a la captura del rap són l’arrossegament, el palangre i el tresmall. La seua temporada dura tot l’any.


El rape: manjar de la cabeza a la cola
El rap: delícia del cap a la cua


Del mar a la cuina

  • El cap, l’espina i la pell són la base perfecta per a un bon fumet o caldo de peix, amb els quals podrem elaborar arrossos o sopes amb un agradable sabor.
  • La seua carn admet moltes preparacions: al forn, guisat, a la brasa, cru en ceviche o cuit en salpicó.
  • El fetge té un gust intens i es pot utilitzar com a part del plat que preparem, per a donar-li sabor, o també tractar-lo com el fetge d’ànec o foie fresc, cuinant-lo volta i volta a la planxa.  

 

Sabies què…

El rap era un peix inicialment menyspreat pels pescadors. Quan el capturaven el tornaven a tirar al mar. Les denominacions que rep tampoc ajuden massa: rap fotaire o granota de mar són dos de les més comunes. Es tracta de noms que reflectixen amb claredat el to un poc despectiu amb què es coneix.