Propietats del plàtan

Descobrix amb nosaltres les propietats delplàtan. El plàtan és una fruita molt coneguda i consumida, però coneixes elsbeneficis que t’aporta a l’organisme?

els frescos

Compartix


Hui en dia hi ha poques fruites tan completes com el plàtan, perquè, a banda que està deliciós, és una fruita que pots trobar en el teu supermercat tot l’any i que té múltiples propietats beneficioses per a la salut. Una d’elles, i la més coneguda, és l’alta quantitat de potassi que té, però coneixes realment quins beneficis té el plàtan per a la teua salut?


Quin origen té?

El plàtan és una fruita tropical, procedent d’una planta herbàcia que té el mateix nom, plataner, tot i que també es coneix com bananer. Esta planta, que pertany a la família de les musàcies, és originària del sud-est asiàtic, concretament de l’Índia, i es va donar a conéixer en el territori mediterrani després de la conquesta dels àrabs l’any 650 dC. El plàtan va arribar a Canàries en el segle XV i des d’allí es va transportar a Amèrica l’any 1516.

El plàtan és un dels cultius de fruites més importants del món i es considera el principal cultiu a les regions tropicals del sud-oest asiàtic.Descobrix totes les varietats que hi ha

Encara que a Espanya és més comú el plàtan de Canàries, hi ha una quantitat molt gran de varietats d’esta fruita. Això sí, totes depenen de les condicions climàtiques de la regió.

Tot i que hi ha més de mil varietats de plàtan al món, algunes de les més populars són:

 • Gros Michel
 • Cavendish
 • Plàtan nan (plàtan de Canàries)
 • Banana
 • Plàtan mascle o plàtan de fregir
 • Plàtan roig 

A Espanya solem trobar el plàtan de Canàries, la banana i el plàtan de fregir. Coneixes les diferències entre ells? El plàtan de Canàries es diferencia de la banana perquè és més menut, més dolç i tendre, té taques negres en la pell groga i és més ric en nutrients. En canvi, el plàtan de fregir, encara que s’assemble més a la banana, és més gran, té una pell més verda i no és tan dolç com els dos anteriors.


Plàtan: propietats nutricionals

El plàtan és una fruita carregada de nutrients, entre els quals podem trobar:

 • Hidrats de carboni: els hidrats de carboni en esta fruita són prou elevats, un 20 %. En el plàtan immadur, la majoria dels hidrats corresponen al midó, però quan el plàtan ha madurat es convertixen en sucres més fàcils de digerir, com ara la sacarosa, la glucosa i la fructosa.
 • Potassi: si alguna cosa caracteritza el plàtan és la riquesa en este mineral. El potassi contribuïx al funcionament normal del sistema nerviós i dels músculs. A més, ajuda al manteniment normal de la tensió arterial.
 • Vitamina B6: esta fruita és rica en vitamina B6, que contribuïx a disminuir el cansament i la fatiga, a més de regular l’activitat hormonal. Esta vitamina també ajuda a mantindre saludables el sistema nerviós i el sistema immunitari.
 • Vitamina C: el plàtan és font de vitamina C, que contribuïx a la formació normal de col·lagen per al funcionament normal dels vasos sanguinis, ossos, cartílags, genives, dents i pell.
 • Manganés: este mineral present en el plàtan ajuda a la protecció de les cèl·lules davant del dany oxidatiu. A més, col·labora en el manteniment dels ossos en condicions normals.

La dolçor que caracteritza el plàtan, juntament amb l’alt valor nutricional que té i la comoditat per a conservar-lo, convertixen esta fruita en la preferida de menuts i majors. A més, es tracta d’una fruita que pots trobar sempre en la secció de fruites del supermercat.