Propietats del polp  

Coneixes les propietats del polp? Els beneficis de menjar este mol·lusc són molts: font de minerals, vitamines i greixos saludables. Descobrix-ho tot!

els frescos

Compartix

El polp és una espècie de mol·lusc cefalòpode amb un cap gran d’on naixen huit tentacles amb ventoses de mides diferents; estes ventoses li permeten desplaçar-se i atrapar les preses. Depenent del tipus d’espècie, el color varia entre el marró i el roig. Encara que al llarg del món hi ha diferents varietats de polps, només en són comestibles algunes, concretament, en Espanya, l’espècie més consumida és el polp comú o Octopus vulgaris, que es troba en les aigües de l’Atlàntic i el Mediterrani. 

La carn del polp és un aliment molt valorat, no només perquè té un sabor excel·lent, sinó per les propietats nutricionals. 

Quins beneficis té el polp?

  1. Té un alt nivell de proteïnes d’alt valor biològic 
  2. És baix en greixos, colesterol i té una aportació calòrica molt baixa: 70 calories per cada 100 grams.
  3. Una ració de polp (200g) cobrix el 100% de les ingestes recomanades al dia (IR/dia) de seleni per a hòmens i dones de 20 a 39 anys amb una activitat física moderada. Per la seua banda, les aportacions de iode, fòsfor, calci i sodi equivalen al 80%, 38%, 22% i 28% respectivament de les IR/dia per a cadascun. Les seguixen les de zinc (18%), ferro (20%) i magnesi (13%). 
  4. Les aportacions vitamíniques més significatives són les de vitamina B12; en quantitats considerables, de niacina i vitamina B6; i un poc més baixes, les de tiamina, vitamina A i E.
  5. La quantitat elevada d’aigua, l’alta presència de proteïnes i la baixa aportació en greixos, contribuïxen al control de pes. A més, és un aliment que ompli molt i 100 g de polp suposen un 20% de la quantitat diària recomanada de proteïnes.

Recepta del polp a la gallega

Per bé que hi ha moltes receptes elaborades amb polp, un dels plats més coneguts de la gastronomia espanyola és el polp a la gallega. Si encara no saps com es prepara… pren nota d’esta recepta tan coneguda!

Ingredients:

Elaboració pas a pas:

  1. Neteja el polp: elimina’n les vísceres de l’interior, per a la qual cosa l’hauràs de girar i netejar-lo per dins, i després talla-li la boca amb unes tisores de cuina. Renta bé tot el polp després de fer este procés. 
  2. Congela el polp 48 hores: este pas és necessari perquè el polp no quede dur, però si el compres congelat, t’ho pots estalviar. 
  3. Cou el polp a poc a poc: col·loca una olla gran a bullir, i quan l’aigua alce el bull, fica-hi el polp (menys el cap) uns segons i repetix l’operació 3 o 4 vegades per a ablanir els tentacles. Més tard, introduïx tot el polp en l’olla durant 20 minuts més o menys o fins que consideres que s’ha cuit prou. Quan ja estiga cuinat, apaga el foc i deixa’l 20 minuts més en l’aigua calenta perquè s’ablanisca del tot.
  4. Cuina les creïlles: este pas te’l pots estalviar si compres les creïlles ja cuites. Si no, bull les creïlles com ho fas habitualment. 
  5. Emplata el polp a l’estil gallec: talla les creïlles a rodanxes i col·loca-les en el plat. Talla el polp a daus o a rodanxes i col·loca’l damunt de les creïlles. Ruixa-ho amb el teu oli d’oliva verge extra preferit, sal Maldon i pebre roig dolç, punxa’l amb uns furgadents de fusta … i a disfrutar del teu polp a la gallega!