Propietats del polp
Coneixes les propietats del polp? Els beneficis de menjar este mol·lusc són molts: font de minerals, vitamines i greixos saludables. Descobrix-ho tot!
els frescos
Compartix
El polp és una espècie de mol·lusc cefalòpode amb un cap gran d’on naixen huit tentacles amb ventoses de mides diferents; estes ventoses li permeten desplaçar-se i atrapar les preses. Depenent del tipus d’espècie, el color varia entre el marró i el roig. Encara que al llarg del món hi ha diferents varietats de polps, només en són comestibles algunes, concretament, en Espanya, l’espècie més consumida és el polp comú o Octopus vulgaris, que es troba en les aigües de l’Atlàntic i el Mediterrani.
La carn del polp és un aliment molt valorat, no només perquè té un sabor excel·lent, sinó per les propietats nutricionals.
Quins beneficis té el polp?
- Té un alt nivell de proteïnes d’alt valor biològic
- És baix en greixos, colesterol i té una aportació calòrica molt baixa: 70 calories per cada 100 grams.
- Una ració de polp (200g) cobrix el 100% de les ingestes recomanades al dia (IR/dia) de seleni per a hòmens i dones de 20 a 39 anys amb una activitat física moderada. Per la seua banda, les aportacions de iode, fòsfor, calci i sodi equivalen al 80%, 38%, 22% i 28% respectivament de les IR/dia per a cadascun. Les seguixen les de zinc (18%), ferro (20%) i magnesi (13%).
- Les aportacions vitamíniques més significatives són les de vitamina B12; en quantitats considerables, de niacina i vitamina B6; i un poc més baixes, les de tiamina, vitamina A i E.
- La quantitat elevada d’aigua, l’alta presència de proteïnes i la baixa aportació en greixos, contribuïxen al control de pes. A més, és un aliment que ompli molt i 100 g de polp suposen un 20% de la quantitat diària recomanada de proteïnes.
Recepta del polp a la gallega
Per bé que hi ha moltes receptes elaborades amb polp, un dels plats més coneguts de la gastronomia espanyola és el polp a la gallega. Si encara no saps com es prepara… pren nota d’esta recepta tan coneguda!
Ingredients:
- 1 polp d’uns 2 kg (pot ser polp fresc o polp congelat)
- 5 creïlles o creïlles xicotetes cuites (les que consideres).
- Oli d’oliva intens
- Sal grossa o sal Maldon
- Pebre roig de la Vera o pebre roig dolç
Elaboració pas a pas:
- Neteja el polp: elimina’n les vísceres de l’interior, per a la qual cosa l’hauràs de girar i netejar-lo per dins, i després talla-li la boca amb unes tisores de cuina. Renta bé tot el polp després de fer este procés.
- Congela el polp 48 hores: este pas és necessari perquè el polp no quede dur, però si el compres congelat, t’ho pots estalviar.
- Cou el polp a poc a poc: col·loca una olla gran a bullir, i quan l’aigua alce el bull, fica-hi el polp (menys el cap) uns segons i repetix l’operació 3 o 4 vegades per a ablanir els tentacles. Més tard, introduïx tot el polp en l’olla durant 20 minuts més o menys o fins que consideres que s’ha cuit prou. Quan ja estiga cuinat, apaga el foc i deixa’l 20 minuts més en l’aigua calenta perquè s’ablanisca del tot.
- Cuina les creïlles: este pas te’l pots estalviar si compres les creïlles ja cuites. Si no, bull les creïlles com ho fas habitualment.
- Emplata el polp a l’estil gallec: talla les creïlles a rodanxes i col·loca-les en el plat. Talla el polp a daus o a rodanxes i col·loca’l damunt de les creïlles. Ruixa-ho amb el teu oli d’oliva verge extra preferit, sal Maldon i pebre roig dolç, punxa’l amb uns furgadents de fusta … i a disfrutar del teu polp a la gallega!