Tofu: propietats i beneficis 

En este article et contem les propietats i beneficis del tofu per a la salut. Descobrix el seu valor nutricional i com pots integrar-lo en la dieta. No t’ho perdes!

els frescos

Compartix


El tofu és un dels aliments més característics de l’univers vegetarià i vegà. Encara que té un origen asiàtic (és un aliment estrela en la cuina japonesa, xinesa o tailandesa), en l’actualitat el tofu es coneix en tot el món per les propietats, els beneficis i les qualitats que té.

Però… què és el tofu i per a què s’utilitza? El tofu és una pasta sòlida vegetal que s’elabora a partir de soja, aigua i coagulant. El resultat és una massa blanquinosa que recorda el formatge o la quallada, i té un sabor suau i versàtil, ja que destaca perquè absorbix fàcilment els sabors amb els quals es cuina o prepara. Pel que fa a l’ús, el tofu és una alternativa perfecta a les proteïnes de la carn.

Ja saps d’on prové el tofu, però això no és el més important d’este aliment. De fet, a més de ser un substitut de la carn, el tofu té valor per si mateix, i pot aportar molt a una infinitat de receptes i elaboracions, com ara guisats, entrepans o arrossos. A més, es pot utilitzar en condiments, salses i postres, i com a substitut de l’ou en batuts i lasanyes.



Propietats i beneficis del tofu

El tofu té propietats molt interessants. Per a començar, és una gran font de proteïnes i aminoàcids, i conté ferro, vitamines, magnesi i calci. A més, és baix en calories, per això és un aliment ideal per a incloure’l en una dieta variada i equilibrada. Té propietats antioxidants que també figuren entre les seues principals qualitats.

El tofu no té només un benefici principal, sinó molts: ajuda a mantindre sans les dents i els ossos, prevé l’aparició de l’anèmia, combat el restrenyiment, ajuda a regular el trànsit intestinal, reduïx el colesterol i la tensió arterial i afavorix la circulació de la sang i la regeneració dels teixits i les mucoses.

A estos beneficis se suma que el tofu conté uns fitoestrògens anomenats isoflavonoides que són semblants a l’estrogen, la principal hormona femenina. Eixe és el motiu pel qual és un aliment que poden prendre les dones, especialment, quan entren en l’època de la menopausa, ja que contribuïx a alleujar les acalorades i sufocacions pròpies que, en part, caracteritzen esta etapa. D’altra banda, el tofu també es considera un producte molt interessant per als esportistes.

Valor nutricional del tofu

Este és el valor nutricional del tofu per cada 100 grams:

  • Calories: 76 kcal
  • Greixos: 4,8 g
  • Hidrats de carboni: 1,9 g
  • Proteïnes: 8 g
  • Calci: 350 mg
  • Ferro: 5,4 mg
  • Potassi: 121 mg

Contraindicacions del tofu

Arribats a este punt, és normal que et preguntes si el tofu presenta contraindicacions, tenint en compte totes les virtuts que té. Les persones amb al·lèrgia a la soja no han de consumir tofu, de fet. D’altra banda, la soja també pot interferir amb la capacitat per a absorbir medicaments per a la tiroide; per això, en este cas, també caldrà anar amb especial precaució. Finalment, també convé saber que és millor bollir el tofu durant uns 10 minuts perquè siga més digestiu, tot i que és cert que algunes marques el comercialitzen ja precuit o permeten utilitzar-lo sense necessitat de cuinar-lo abans.