Xirimoia: propietats i beneficis per a la nostra salut

Coneix les principals propietats de la xirimoia per a la salut. Descobrix quines propietats medicinals té, els seus beneficis, quines vitamines conté i més.

els frescos

Compartix


La xirimoia és un fruit amb forma de cor i de mida semblant a un pomelo. La pell, fina i fràgil, és de color verd i es caracteritza perquè s’hi dibuixen unes escames que recorden la pell d’un rèptil. Té la carn blanca, de textura carnosa i sabor dolç –entre pinya, mango i maduixa–, i té moltes llavors negres grans que es desprenen fàcilment.

És un producte andí i, encara que és tropical, es cultiva en llocs elevats. D’ací rep el nom, ja que en quítxua “chirimuya” significa ‘llavors fredes’, perquè germinen a grans altituds.

Originària dels Andes peruans i de les muntanyes d’Equador, els espanyols l’anomenaren “menjar blanc” quan la van descobrir a Amèrica i foren els encarregats de portar-la a Europa. En l’actualitat, Espanya és el primer productor mundial de xirimoia amb un 80% de la producció total, principalment, en la costa de Granada, en els municipis d’Almuñécar, Jete, Otívar i Salobreña.

La xirimoia és un fruit que madura entre la tardor i l’hivern, la millor època per a disfrutar del seu sabor i propietats.


Principals propietats de la xirimoia

- Conté un 20% de carbohidrats, principalment glucosa i fructosa. Això fa que siga una bona font d’energia i que tinga un major valor calòric: una xirimoia menuda de 200 g proporciona 127 calories.

- Té vitamines del grup B i vitamina C, així com una bona quantitat de potassi.

- És baixa en greixos.


Beneficis de la xirimoia per a la salut 

- Contribuïx a la formació de col·lagen i a la protecció de les cèl·lules davant del dany oxidatiu, gràcies al contingut en vitamina C.

- Ajuda a regular la tensió arterial per la quantitat de potassi i per l’escàs contingut de sodi.

- També conté fibra, que millora el trànsit intestinal.

- A més, com que és rica en vitamina B6, ajuda a regular l’activitat hormonal i, juntament amb la vitamina C, ajuda a disminuir el cansament i la fatiga.