Què podem fer en Falles

 Durant el mes de març, València celebra les seues festes grans, però què es fa en Falles?, quins actes no ens podem perdre?, com viuen les seues festes els valencians?

VIATJAR AMB GUST

Compartix

Las citas imprescindibles :

1 de març: la crida

La fallera major de València convida tots a visitar la festa gran de la ciutat. Encara que se celebren alguns actes abans, este l’autèntic tret d’eixida de les falles. Generalment, se celebra l’últim diumenge de febrer, però este 2020 se celebra l’1 de març.

20.00 h. Torres de Serrans.

15 de març: la plantà

Tots els monuments fallers es planten per a ser contemplats fins a la cremà. Les falles infantils han de quedar totalment preparades perquè el jurat passe a valorar-les a les 9 del matí. Els monuments grans hauran d’estar totalment preparats per a ser revisats la matinada del 15 al 16 de març.

17 i 18 de març: l’ofrena

L’ofrena de flors a la Mare de Déu és un dels actes més emotius i multitudinaris de les Falles. Consistix a flors des de cada falla fins a la plaça de la Mare de Déu, on s’instal·la un bust de fusta enorme amb la imatge de la patrona de la ciutat, la mare de Déu dels Desemparats. Els rams es van col·locant sobre l’armadura de fusta formant el dibuix del mantell. Hi ha dos recorreguts: un que transcorre pel carrer de la Pau, i un altre pel carrer de Sant Vicent. Els dos van a parar a la plaça de la Mare de Déu, passant per la plaça de la Reina.

A partir de les 15.30 h.

19 de març: la cremà

Després de 4 dies intensos plens de color, traca, flors i música, València torna al seu estat habitual després de la nit de la cremà. Es cremen tots els monuments als carrers en un emotiu comiat de la festa que té com a protagonistes el foc i la música. Les falles infantils es cremen a les 22 hores i les grans, a partir de mitjanit.

12 de la nit.


Espectacles pirotècnics

A més dels actes fallers més solemnes, un altre dels reclams principals d’estes festes, que es viuen als carrers i servixen de benvinguda a la primavera, són els espectacles de so i color. Els bàsics són:

La despertà: és un dels actes més apreciats pels fallers i més odiats pels veïns. Com que les Falles es viuen 4 dies, però durant 24 hores, no s’ha de perdre el temps dormint. Per això, a les 8 del matí, els fallers tiren petards pels carrers del barri acompanyats de la banda de música per a anar despertant al veïnat i animar-los a disfrutar de la festa.

La mascletà: és el tret en seqüència de petards de certa potència per a generar soroll, tradicionalment l’espectacle només és de so, encara que també pot incloure color. Es dispara cada dia a la plaça de l’Ajuntament a les 14 hores entre l’1 i el 19 de març. L’espectacle és breu, no més de 5 minuts habitualment, però congrega molta gent, per això convé anar-hi abans a agafar lloc. Moltes comissions falleres també organitzen les seues mascletàdes, als seus barris, encara que, per descomptat, de menys  intensitat.

La Nit del Foc: els castells de focs artificials són imprescindibles en Falles, sobretot el de la nit del 18 de març, la Nit del Foc. És l’últim de la festa, i sol ser el millor. L’espectacle, que es dispara a l’Albereda vora l’antic llit del riu Túria, combina color, so i efectes de llum i moviment, té una durada aproximada de 15 i 20 minuts i acaba amb una traca final. Una hora abans de començar, generalment ja entrada la matinada i sempre quan la fallera major de València i la seua cort d’honor han acabat l’ofrena, els dos màrgens de l’antic llit es van omplint de públic.