Què es pot vore a la Costa Brava?: llocs imprescindibles 

Descobrix els encants de la Costa Brava. Et contem quines són les millors cales per a visitar, els pobles més bonics i el menjar típic que no pot faltar.

VIATJAR AMB GUST

Compartix


La Costa Brava, situada al litoral català, és una zona perfecta per a passar uns dies de vacances. Amb una situació geogràfica privilegiada, oferix diferents experiències i llocs interessants per a visitar. Els vents del Mediterrani, com la tramuntana, i els seus cridaners penya-segats han convertit este racó de la costa catalana en un lloc únic que enganxa. Les seues cales d’aigües turquesa, els encantadors pobles de pescadors i la deliciosa gastronomia (amb el millor peix i marisc fresc de la zona) són altres motius pels quals no te la pots perdre.

Qualsevol moment de l’any és bo per a conéixer la Costa Brava, encara que si vas entre maig i juny o de setembre a octubre, podràs escapar de l’allau de gent que hi ha (i amb raó) durant els mesos d’estiu. Dit això, què es pot vore a la Costa Brava? T’ho expliquem a continuació.



Quines activitats es poden fer a la Costa Brava?

Comencem per les experiències que pots viure a la Costa Brava, i que no en són poques precisament. Entre les activitats per a fer a la Costa Brava destaquen les següents. Pren nota!

  • Visita a Cadaqués. Es considera un dels millors pobles de la Costa Brava i, sens dubte, té un encant especial. L’inconfusible Salvador Dalí va dir que era el poble “més bonic del món”, i no som ningú per a portar-li la contrària. Conserva l’esperit d’un poble de pescadors tradicional, gràcies al bon estat en què es troben els carrers estrets i les casetes blanques. El passeig marítim, esguitat de barques de fusta de colors que també reposen sobre l’arena de les cales, és un altre dels seus atractius turístics. Per a descobrir bé Cadaqués, et proposem que passeges fins a Portlligat per visitar la casa museu de Dalí o que faces una ruta a peu fins al far del cap de Creus o el far de Cala Nans.
  • Visita a Calella de Palafrugell. Este poble mariner també està perfectament conservat, i té un centre històric que destaca per les cases blanques, les arcades i els carrers estrets. Pots recórrer el poble tranquil·lament i arribar caminant (o amb cotxe) fins als preciosos Jardins de Cap Roig. També pots passejar per la senda que et portarà a Llafranc o pujar al tardet al far de Sant Sebastià.
  • Submarinisme a la Costa Brava. Hi ha moltes zones on pots practicar submarinisme a la Costa Brava, encara que una de les millors està a la illes Medes. Declarades Parc Natural Nacional Protegit, estes set illes estan situades davant de la platja de l’Estartit i oferixen un espectacle increïble abans de submergir-se en les aigües netes. Hi ha empreses de submarinisme que et permetran disfrutar dels incomparables fons de coral i de la gran quantitat de peixos, encara que també pots llogar un vaixell, practicar esnòrquel o usar un dels vaixells amb fons de vidre per a delectar-te amb unes vistes incomparables.
  • Passeig pels camins de ronda. Una altra de les activitats que pots fer a la Costa Brava és recórrer els camins de ronda, que han passat de ser el lloc des d’on es vigilava el contraban per mar fins a convertir-se en un dels grans reclams de la zona. Pots passejar vorejant el mar i les cales, i conéixer altres fars i pobles encantadors de la zona.
  • Experiències a Empuriabrava. Coneguda com la “Venècia catalana” pels seus canals, a més de conéixer els voltants d’esta pintoresca població, pots saltar en paracaigudes, visitar un jaciment arqueològic de més de dos mil anys d’antiguitat o vore flamencs en llibertat en un parc natural.
  • Senderisme al Parc Natural de Cap de Creus. Un bon pla és fer una ruta per este paratge erosionat per l’aigua i el vent fort. Les cales amagades, les formes capritxoses i arredonides de les roques, l’escassa vegetació i els camins antics fan que valga la pena completar diverses senderes i conéixer el lloc.
  • Visita a Tossa de Mar. Es considera un dels pobles més bonics i que millor conserven el barri antic. Presidit per un castell fotogènic i una muralla imponent, encara manté l’atractiu medieval.
  • Visita a Figueres. El lloc de naixement de Salvador Dalí compta amb un patrimoni molt ric, en el qual destaquen les velles muralles medievals i el castell de Sant Ferran.
  • Visita a Besalú. Et suggerim que t’allunyes de la costa per visitar un dels pobles medievals més ben conservats d’Espanya. Passejant pels seus carrers sentiràs la sensació de viatjar al passat. No pots perdre’t el pont romànic, una dels seus senyals d’identitat.



Millors cales de la Costa Brava

Banyar-se en una de les cales cristal·lines de la Costa Blanca és un bon pla. S’han anat formant durant segles pel mar i el vent entre els penya-segats abruptes del litoral, i moltes estan envoltades de pins i vegetació, tot un espectacle per als sentits. Estes són les millors cales de la Costa Brava:

  • Illa Roja (Begur). Es diu així per la roca de color rogenc que presidix el lloc. Amb fama d’oasi en plena natura, es caracteritza per unes aigües transparents i blaves que la convertixen en un paisatge idíl·lic.
  • Cala Estreta (Palamós). En un entorn absolutament natural, esta platja de poc més de cent metres està dividida en dos per un ixent rocós que es diu “la Roja”.
  • Cala Rustella (Roses). Es considera una de les millors platges de la Costa Brava, una cala verge de bellesa natural i paradisíaca a la qual s’accedix a peu des de la carretera.
  • Cala d’Aiguablava (Begur). Resumix de manera excel·lent l’essència de la Costa Brava, perquè mescla un entorn natural preciós d’arena fina i daurada amb aigües cristal·lines i poc profundes.
  • Cala del Senyor Ramon (Santa Cristina d’Aro). Una platja fantàstica d’aspecte salvatge amb penya-segats de fins a huit-cents metres i aigües cristal·lines. A més, és nudista.
  • Cala de Sa Tuna (Begur). És una de les cales més conegudes. De perfil rocós, criden l’atenció les seues aigües clares de color turquesa. Està envoltada de pinades.
  • Platja de Garbet (Colera). A l’estiu es convertix en una de les platges més concorregudes per la seua ubicació dins de la badia del mateix nom. La morfologia que té fa que siga perfecta per a banyar-se en les seues aigües calmades.
  • Cala Pola (Tossa de Mar). Esta cala fantàstica i animada es troba en ple Camping Pola. Envoltada de pinades, boscos de sureres i vegetació, què més vols?



Menjar típic de la Costa Brava

La Costa Brava no només és coneguda per les platges i les cales: els productes i la gastronomia també són reconeguts mundialment pel sabor i la qualitat. Amb el marisc i el peix al capdavant, et contem el menjar típic de Costa Brava que has de provar:

  • Anxoves de l’Escala. Són aladrocs preparats en salaó que es poden menjar com a aperitiu o es poden utilitzar com a condiment en ensalades. S’anomenen així perquè en la població de l’Escala (a l’Alt Empordà) hi ha diferents empreses que es dediquen a la conserva d’este peix. Per a consumir-les cal llevar-los l’espina i llavar-les amb aigua de l’aixeta per a eliminar-ne l’excés de sal. Una vegada tinguem els filets, només haurem d’adobar-los amb oli d’oliva i acompanyar-los amb un poc de pa.
  • Gambes de Palamós. Estes gambes s’han convertit en un producte de prestigi reconegut per tot el món. Encara que els crustacis d’estes característiques s’han pescat tradicionalment en tots els pobles de la costa i mariners de la Costa Brava, les gambes de Palamós i Calonge són absolutament insuperables i destaquen per damunt de les altres. De color rogenc i amb un sabor més dolç del que podem trobar en altres llocs, se solen preparar a la planxa amb un poc de sal, pebre i oli d’oliva.
  • Arròs de Pals. La gran qualitat d’este arròs es deu al clima de l’Empordà, que afavorix una maduració més lenta, i a la confluència de les aigües dolces del riu Ter amb el mar Mediterrani. Les varietats més conegudes són el badia, el bomba, el carnaroli i el nembo. És un arròs ideal per a fer a la cassola.
  • Eriçons de mar (garoines). Este animal cobert de punxes conté una carn sucosa i tova amb un potent sabor marí que no deixa indiferent. La forma tradicional d’ingerir-lo és menjar-lo adobat amb un poc de llima. També es poden cuinar, encara que s’han de netejar molt bé perquè poden contindre restes d’arena del mar.
  • Ceba de Figueres. És una varietat de ceba que es pot reconéixer per una capa externa de color morat i una forma un poc xafada. És molt apreciada pel sabor dolç i la textura tova i alhora cruixent, i per a preparar-la es recomana xafar-la amb un colp i separar-ne els trossos a mà. Es pot menjar crua en una ensalada amb una miqueta d’oli, i també es pot torrar.
  • Botifarra dolça. S’elabora amb carn magra crua de porc, sucre, pell de llima, sal i canella (l’últim ingredient és opcional). Té un color rosat quan està crua i un color rosat grisenc quan es deixa secar. Hi ha moltes maneres de cuinar-la: en la cassola, en la paella, al forn, a la brasa… Es pot acompanyar de torrades de pa caramel·litzades o de poma.
  • Recuit de drap. És un tipus de formatge fresc que s’elabora amb llet d’ovella, de cabra o de les dos. Té un color blanc brillant i presenta una textura tova i cremosa, i un sabor fresc i dolç. Es diu així perquè durant el procés d’elaboració s’embolica amb un drap de cel·lulosa perquè repose. Normalment es menja com a postres acompanyades de mel o sucre.
  • Oli de l’Empordà. Esta zona té una llarga tradició en l’elaboració d’oli i en el cultiu de l’olivera. L’oli d’oliva de la denominació d’origen protegida (DOP) Oli de l’Empordà s’elabora amb olives de varietats autòctones de la zona com l’agrudell, la corivell o la verdal. Té un aspecte clar, net i transparent i un gust saborós, aromàtic i agradable en el paladar. Per això és perfecte per a adobar tota classe de plats o per a acompanyar una bona llesca de pa.
  • Vi de l’Empordà. La denominació d’origen (DO) Empordà està formada per quaranta cellers amb vinyes que es repartixen entre l’Alt i el Baix Empordà. Hi podem trobar vins rosats, afruitats o frescos, encara que el més destacable és el vi de garnatxa.
  • Cremat. També conegut com a rom cremat, és una beguda alcohòlica amb rom, café en gra, sucre, pell de llima i canella que se servix calenta. Encara que és difícil de trobar, es consumix més a Calella de Palafrugell, i especialment durant l’estiu.