Ramen: recepta pas a pas
Descobrix com pots preparar ramen en casa amb esta recepta autèntica i fàcil. Aprén-ne els passos i els ingredients.
hui mengem
Compartix
És un fet indiscutible: la cuina japonesa ha trobat el seu lloc al nostre país. Tant és així que els hàbits gastronòmics del país japonés cada vegada ens resulten més familiars, i no se’ns fa estrany utilitzar termes com ara sushi, sashimi, maki o nigiri… o ramen, un plat que està causant una autèntica sensació. Però… què és el ramen? Hui ho descobrim tot sobre este deliciós caldo amb fideus japonés. Nyam!
¿Què és el ramen?
Primer, el més important: saber què és el ramen. El ramen consistix en una recepta elaborada amb fideus de blat i, encara que hi ha diferents tipus de ramen, el més habitual i conegut és el que s’elabora amb caldo de porc o de pollastre. Les guarnicions poden variar, però, en general, solen incloure ingredients com ara tallades de carn de porc, algues, bambú fermentat, ceba tendra i un ou bollit partit per la mitat.
Origen del ramen
Encara que ho sap poca gent, el ramen té l’origen a la Xina fa més de quatre mil anys. Primer en menjava la noblesa i després va començar a ser bàsic entre la població xinesa. L’arribada del ramen al Japó s’atribuïx a un polític i escriptor xinés exiliat que va ser acollit per un senyor feudal japonés. En agraïment per este gest, el polític xinés li va preparar un plat de fideus amb caldo. I així va aparéixer oficialment el ramen al Japó.
Si bé és cert que el ramen va arribar al Japó com un plat xinés, va ser ací on va trobar el seu vertader lloc i on va començar a evolucionar fins a arribar a la recepta que coneixem hui i que ha traspassat totes les fronteres. Cal tindre en compte que la Segona Guerra Mundial va tindre un paper important en la popularització del ramen, ja que l’escassesa de l’arròs i l’abundància del blat (que va ser importat com a ajuda humanitària) va fer que es produïren fideus de blat i se’n consumiren més i, per tant, també més ramen.
Ingredients del ramen
Per a preparar ramen, necessitarem els ingredients següents:
Per al caldo:
- 1 carcassa de pollastre
- 300 g de cansalada entreverada de porc en un únic tros
- 1 ceba
- 2 porros
- 2 carlotes
- 3 alls
- gingebre fresc
- 4 bolets xiitake frescos
Per als ous marinats:
- 4 ous
- 1 all
- gingebre fresc
- 200 ml de salsa de soja
- 60 ml de mirin
- 25 g de sucre moreno
Per a la guarnició:
- 300 g de fideus per a ramen
- cebollí
- alga nori
- brots d’espinacs
- llavors de sèsam negre
Recepta del ramen pas a pas
Per a elaborar el ramen, seguirem la recepta següent. Pren nota!
- Primer, nuguem la cansalada entreverada amb fil de palomar de manera que la pell quede per fora i pràcticament s’ajunten els extrems. Després, calfem un poc d’oli en una olla exprés i marquem la cansalada per tots els costats fins que quede daurada. La retirem i rebutgem l’oli.
- A continuació, introduïm totes les verdures pelades i rentades en l’olla: la ceba, la part verda dels porros, les carlotes i els alls. Netegem també les restes de terra dels bolets, tallem tres rodanxes de gingebre i ho afegim tot a l’olla.
- Després, només ens faltarà incorporar la carcassa de pollastre i la cansalada entreverada a l’olla. Ho cobrim tot amb aigua, la tapem i deixem que bulla. Col·loquem la vàlvula en la posició 2 i comptem 15 minuts des del moment en què comence a eixir vapor. Una vegada passat el temps, apaguem el foc i esperem que baixe la pressió per a obrir l’olla.
- Reservem la cansalada entreverada i els bolets, perquè els utilitzarem al final com a acompanyament del ramen. Colem el caldo, rebutgem la resta de trossets i el desgreixem perquè quede més lleuger.
- D’altra banda, per a preparar els ous marinats, omplim un casset amb aigua i deixem que bulla. Hi introduïm amb compte els ous perquè no es colpegen entre si i els bollim durant 6 minuts. Després, els refredem en un bol amb aigua gelada per a tallar la cocció i els pelem.
- Calfem en un casset tots els ingredients per a la marinada. Quan bulla, els retirem del foc i hi submergirem els ous i la cansalada entreverada. Deixem que es marinen ací durant un parell d’hores, girant-los de tant en tant perquè s’impregnen bé de la salsa.
- Després, cuinem els fideus seguint les instruccions del paquet, i ja ho tindrem pràcticament tot a punt per a muntar el ramen i servir-lo. Només faltarà llevar el fil de la cansalada entreverada i tallar-la a llenques fines. També tallem els ous per la mitat, piquem el cebollí, laminem els bolets i trossegem una làmina d’alga nori.
- A l’hora de servir el ramen, calfem el caldo fins que bulla perquè arribe a taula amb bona temperatura. Després, posem en cada bol quatre o cinc cullerades de la marinada dels ous i la cansalada entreverada, una ració de caldo, una altra de fideus, dos mitats d’ou tallat en dos mitats i algunes llenques de la cansalada. Ho acompanyem tot de bolets laminats, un grapat de brots d’espinacs, alga nori i cebollí picat i, per a rematar el plat, l’empolvorem amb llavors de sèsam negre.
Ja tenim el nostre boníssim ramen a punt per a menjar. A disfrutar-lo!