Almoixàvena: Recepta valenciana
Les almoixàvenes són unes postres d’origen àrab típic de València, ideal per a disfrutar en qualsevol moment. Senzill de preparar i amb un sabor deliciós.
hui mengem
Compartix
S’arrima la Quaresma i amb esta les seues tradicions incomptables, entre les quals, per descomptat, es troben les culinàries. Entre les seues postres típiques, a la Comunitat Valenciana en destaquen unes de molt populars que, depenent de la zona, es coneixen amb un nom diferent.
Les sentiràs com a almoixàvena, moixàvena o inclús monjàvena.
De tradició àrab i original tant de Xàtiva com de tota la comarca de la Costera, la moixàvena són unes postres i una opció ideal per als berenars, i encara que històricament es preparava el dijous de Carnaval, ara es pot trobar en qualsevol pastisseria. Una opció senzilla i perfecta per a tota la família, ja que amb uns ingredients bàsics obtindrem una massa deliciosa.
Una de les maneres més fàcils d’elaborar esta recepta és preparar-la amb un robot de cuina. Vegem com podem fer l’almoixàvena en la Thermomix.
Ingredients de la recepta de moixàvena o almoixàvena
Si volem preparar este dolç casolà en la Thermomix, només necessitem uns ingredients senzills i
seguir la recepta fil per randa:
- 180 g d’aigua
- 110 g d’oli d’oliva verge suau o oli de gira-sol
- 120 g de farina de blat
- 1 pessiguet de sal
- 5 ous mitjans
- Sucre per a empolvorar la superfície de la massa
- 1-2 culleradetes de canella per a empolvorar la superfície de la massa
Com es prepara l’almoixàvena o monjàvena tradicional
1. Posa en el vas de la Thermomix l’aigua i l’oli i calfa’l durant 9 minuts, 100 °C, a velocitat 2.
2. Incorpora-hi de colp la farina per a escaldar-la amb el pessiguet de sal i mescla-la 10 segons a velocitat 4. Deixa que la temperatura baixe fins a 37-40 °C perquè quan aboquem els ous no es quallen. Quan arribes a esta temperatura, continua
amb la recepta.
3. Posa la Thermomix en velocitat 4 sense programar el temps i aboca-hi els ous d’un en un. No afiges l’ou següent sense que l’anterior s’integre perfectament en la massa.
4. Prepara la safata de forn. Folra-la amb paper de forn i estén la massa tant com pugues amb una espàtula o una cullera, sense que arribe a cobrir tota la safata. No passa res si queda molt fineta, després creixerà moltíssim dins del forn. Una vegada estirada la mescla, cobrix-la amb sucre abundant per a donar el punt de dolçor a estes postres i amb un poc de canella empolvorada.
5. Precalfa el forn a 200 °C amb calor dalt i baix o el ventilador i cuina-la durant 20 minuts.
6. Retira-la i deixa-la temperar abans de tallar-la en porcions i servix-la.
I en este punt estaràs pensant: si no tinc robot de cuina, puc preparar igualment esta recepta? Clar que sí, i et quedarà igual de deliciosa. Per a fer-la de manera tradicional, necessitem utilitzar els mateixos ingredients indicats més amunt i seguir estos passos:
1. En primer lloc, comencem posant en el foc un casset amb l’aigua i l’oli. Quan alce el bull, hi aboquem la farina de colp i el pessic de sal, remenant ràpidament fins que la massa es desapegue del casset. Quan això passe, apartem el casset del foc i el reservem perquè es refrede lleugerament.
2. A continuació, i quan la massa estiga tèbia, procedim a afegir els ous. Ho fem d’un en un, remenant bé fins que ens quede una massa llisa i brillant.
3. Ara, folrem una safata amb paper de forn i hi repartim la massa, ajudant-nos amb una espàtula. Ha de quedar una capa molt fina.
4. Finalment, l’empolvorem generosament amb sucre i canella i fiquem la massa al forn precalfat a 200 °C, durant 20-25 minuts fins que vegem que la superfície estiga ben daurada. Per cert, no vos espanteu si veieu que la massa comença a deformar-se mentre es cou, és completament normal i de fet és el que li dona l’aspecte tan característic. A disfrutar!