Recepta de cua de bou a l’estil cordovés

T’expliquem com es prepara una deliciosa recepta casolana de cua de bou a l’estil cordovés. Descobrix els passos que s’han de seguir per a sorprendre tots els convidats.

hui mengem

Compartix


La recepta de la cua de bou a l’estil cordovés s’ha estés per tot el territori espanyol (inclús té presència a escala internacional), perquè és un plat saborós, untuós i amb una salsa absolutament deliciosa. De fet, si bé necessita uns temps de cocció molt llargs, el resultat val la pena amb escreix.

Esta recepta, típica de la gastronomia andalusa, va nàixer en el segle XIX a Còrdova. Aleshores la ciutat acollia una tradició taurina notable, i no era estrany que el bou també s’incloguera en moltes receptes culinàries. Les classes altes preferien parts com el rellom abans de conformar-se amb les orelles, la tanda o altres zones menys nobles, i van ser les famílies humils les que van començar a cuinar la cua de bou i a afegir-li les verdures dels rebostos per a cuinar un plat que, a foc lent, aconseguia traure el màxim partit a la carn.

La recepta de la cua de bou és una oportunitat prefecta per a conéixer els matisos, els sabors i les textures d’este plat tan popular. Vegem-ho! 

Ingredients per a la cua de bou

Abans de vore com es prepara la cua de bou, repassem-ne els ingredients. Esta recepta té elaboracions nombroses i variades, però en este cas seguirem els passos tradicionals de l’estil cordovés. Necessitarem estos ingredients per a fer el plat de cua de bou:

 • 1,5 kg de cua de bou
 • 2 cebes
 • 3 carlotes
 • 2 pimentons verds
 • 1 porro
 • 6 alls
 • 3 gots de vi negre
 • ½ litre de caldo de carn
 • tomaca triturada
 • oli d’oliva verge extra
 • farina
 • sal
 • pebre
 • julivert
 • llorer

Com es prepara la cua de bou a l’estil cordovés

Cal tindre en compte uns passos previs per a saber com es prepara la cua de bou. Per a aconseguir una recepta d’una qualitat autèntica, haurem de cuidar molt la matèria primera. Farem això:

- En primer lloc, salpebrem la cua de bou. Ens haurem d’assegurar, prèviament, que la carn està neta de greix i de possibles parts dures que puguen aparéixer.
- El següent pas és enfarinar la cua de bou. Quan hàgem passat la carn per la farina, daurem la cua de bou per totes les cares en una paella amb oli calent. El suc que soltarà la carn ens servirà després per a donar més potència de sabor a les verdures; per això el guardarem.
- Quan la cua de bou estiga daurada, la traiem del foc i la torquem amb paper de cuina per a retirar l’excés d’oli.Preparació de la salsa per a la cua de bou

La salsa per a la cua de bou és un dels motius pels quals –estem convençuts– voldràs preparar esta recepta en casa. Diuen que és addictiva, així que no és estrany que es menge a cullerades o que s’unte una bona quantitat de pa amb la salsa. Per a elaborar-la, haurem de fer el següent:

- Primer, piquem totes les verdures. No farà falta que siga a trossos molt menuts, perquè després les triturarem igualment per a la salsa.
- En el mateix oli on hem fet el sofregit de la cua de bou, i que ja té l’essència de la carn, afegim la ceba i l’all i els ofeguem fins que estiguen pràcticament cuinats i daurats.
- A continuació, hi afegim la carlota, el porro i el pimentó i deixem que es cuinen bé. Finalment, hi aboquem la tomaca triturada per a aconseguir un sofregit de rexupló.

La cocció de la cua de bou

Una vegada arribats a este punt, toca ser pacient; és a dir, hem de deixar que es cuine la cua de bou. Vegem què hem de fer:

- Quan tinguem fet el sofregit, incorporem la carn a l’olla (recordem que ja l’havíem daurada prèviament).

- Després, afegim el vi negre i el caldo de carn fins que cobrisca per complet les verdures i la cua. Este serà el moment per a donar-li els tocs que fan esta recepta tan especial: li afegim el llorer, el julivert i un poc de pebre acabat de moldre.

- Durant els primers deu minuts de cocció mantenim el foc fort perquè s’integren bé tots els elements de l’olla. Quan passe este temps, deixem que es cuine durant quatre hores a foc lent. Així, aconseguirem que la carn acabe separant-se de l’os de la cua.

- L’últim que farem serà retirar la cua i triturar la salsa de verdures amb el vi (ja sense alcohol) en l’olla. Per a servir-lo, només haurem de depositar en el plat la carn banyada amb la salsa.

Preparació de la guarnició per a la cua de bou

És normal pensar, a estes altures, en una guarnició per a la cua de bou que estiga a l’altura; l’única cosa que ens falta per a disfrutar per fi del plat. Les creïlles són la resposta. Tallades a gallons, fregides o cuites al forn amb fines herbes seran l’aliment perfecte per a donar un punt cruixent al plat.