Recepta de creïlles suflé

Les creïlles suflé són ideals per a menjar-les soles o com a guarnició de qualsevol plat. Amb carns, peixos o salses, quina és la teua preferida?

hui mengem

Compartix


La creïlla és un dels principals aliments de l’ésser humà. Al nostre país no va arribar fins al segle XVI provinent d’Amèrica de mà dels conqueridors espanyols, encara que el seu ús en la cuina no es va popularitzar fins al segle XVIII. Hui és un ingredient essencial en la gastronomia  de pràcticament el món sencer i admet una infinitat d’elaboracions. Fregides, al forn, saltades, al forn, bullides… La creïlla és, a més, un dels acompanyaments més habituals d’altres plats, sobretot quan es preparen fregides.

Les creïlles suflé o unflades són creïlles que s’unflen i s’omplin d’aire, i es queden amb una textura extremadament cruixent. Són perfectes per a acompanyar qualsevol plat de carn o peix. La forma que tenen i el fet que s’hagen elaborat en alguns dels millors restaurants del món els ha donat un toc gurmet que les ha convertides en una de les guarnicions més especials de la cuina.


Origen de les creïlles suflé

Estes creïlles són originàries de la cuina francesa del segle XIX i, segons les cròniques culinàries, la seua elaboració va ser per un error.  En 1837 s’inaugurava la línia ferroviària de París a Saint-Germain-en-Lay, a la qual assistien els reis de França. El tren arribava amb retard, i el cuiner que preparava el dinar va retirar les creïlles del foc a meitat de la cocció. Quan els monarques es van asseure a taula, va tornar a posar les creïlles ja fredes en la paella amb l’oli molt fort. Les creïlles, amb eixa segona fritada, es van unflar. En veure el resultat cruixent i lleuger, el cuiner va ser felicitat pel rei Lluís Felip I d’Orleans.



Creïlles suflé: com es fan

Les creïlles suflé són una de les formes més delicades de fregir les creïlles. Encara que poden semblar complexes de fer, l’elaboració és senzilla si es respecten els temps i els passos a seguir. Les creïlles ha de ser de la varietat creïlla vella (perquè té menys humitat) i de tipus agra.

Ingredients (4 persones)

• Creïlles
• Oli d’oliva verge extra
• Sal


Preparació: 

  1. Pelem les creïlles sense llavar i les tallem de forma rectangular, sempre quadrant-les bé.
  2. Laminem les creïlles amb un grossor d’uns 3 mil·límetres aproximadament. El millor és fer-ho amb una mandolina. És important que les làmines siguen molt regulars.       
  3. Tallem les làmines en dos per a obtindre els quadrats i els col·loquem sobre dos papers de cuina per a assecar-les bé.
  4. Les fregim en una paella fonda amb oli d’oliva a una temperatura de 120 °C sense deixar de remenar; quan les creïlles comencen a estar calfades i adquirisquen un color daurat (uns 5 minuts), es passen ràpidament a una paella amb oli a 180 °C, on s’unflen.
  5. Les col·loquem sobre paper absorbent per a retirar-ne l’excés d’oli ràpidament i les salem.