Receptes amb fenoll bones i saludables
T’expliquem receptes amb fenoll delicioses, saludables i fàcils de preparar. Descobrix com de fàcil pot ser disfrutar d’una alimentació sana i saborosa!
hui mengem
Compartix
El fenoll és una hortalissa que pertany a la família de la carlota, l’api o la xirivia i, si no et sona massa, no et preocupes: és normal. De fet, encara que este producte té els orígens a la conca del Mediterrani, a Espanya, l’ús del fenoll no és tan habitual. Tot i això, hi ha moltes receptes amb fenoll que demostren el perquè de la popularitat recent que ha adquirit, com és de deliciós i com encaixa de bé en diferents plats.
Però, abans d’entrar en matèria, quin aspecte té el fenoll? i quins beneficis té per a la salut? El fenoll es caracteritza perquè és un bulb format per unes capes cruixents de color blanc que s’assemblen a les de la ceba tendra, i per unes tiges o branques que partixen de cada capa i que recorden l’api. Pel que fa les propietats, el fenoll és una verdura baixa en calories i saciant que conté també vitamina A, folats i potassi. S’atribuïxen propietats digestives al fenoll i, per això, és habitual que siga l’ingredient principal de moltes infusions.
Ensalada de fenoll, api i poma
Una manera fantàstica de disfrutar d’esta hortalissa és l’ensalada de fenoll; acompanyada d’api i poma pot resultar insuperable. Vegem com es prepara este plat.
Ingredients
- col de cabdell
- 2 branquetes d’api
- 2 pomes verdes
- 200 g de fenoll
- 30 g de pinyons
- llima
- 3 cullerades de vinagre de poma
- 4 cullerades d’oli d’oliva
- 1 culleradeta de sucre
- sal i pebre
Quant als passos, farem això:
- Espremem mitja llima i en ratllem la pell. Posem en un bol el suc i la ratlladura de la llima, tres culleradetes de vinagre de poma i quatre cullerades d’oli d’oliva, i ho mesclem tot bé.
- Netegem mitja col de cabdell, la piquem i la posem en un bol gran. Després, la salpebrem i li afegim una culleradeta de sucre. A continuació, ho mesclem i deixem la col en la nevera perquè macere durant mitja hora.
- Faltarà tallar el que queda i afegir-ho. Tallem les branques d’api a rodanxes fines i en piquem les fulles verdes, i tallem les pomes i el fenoll a trossos. Després, afegim la col de cabdell que teníem en la nevera i l’adobem amb la mescla que havíem reservat. Finalment, hi afegim els pinyons.
Crema de fenoll
La crema de fenoll és una manera estupenda de disfrutar d’esta verdura. Juntament amb la creïlla, que és un altre dels ingredients clau d’esta recepta, queda un plat molt lluïdor que et pot solucionar qualsevol dinar o sopar.
Ingredients
- 1 bulb de fenoll fresc
- 1 creïlla gran
- 1 ceba
- 1 carlota
- 1 l de caldo de verdures
- 100 ml de nata líquida per a cuinar
- oli d’oliva verge extra
- sal
- pebre negre molt
Pel que fa a la recepta, hem de seguir els passos següents:
- Rentem les verdures i les pelem. Trossegem el bulb de fenoll i en reservem algunes fulles per a servir-les amb la crema. Tallem la carlota a rodanxes, piquem la ceba i trossegem la creïlla.
- Posem un poc d’oli en la cassola i hi afegim el fenoll, que saltarem a foc fort un parell de minuts. Hi afegim la carlota, després la ceba i, finalment, la creïlla. En este pas, salpebrem les verdures i les cuinem durant uns minuts perquè s’ablanisquen.
- A continuació, afegim el caldo de verdures fins que ho cobrisca tot. Quan alce el bull, abaixem la potència a foc mitjà i deixem que es coga uns 15 minuts. Després, retirem el caldo del foc i ho triturem tot amb la batedora fins que obtinguem una crema que siga més o menys homogènia. Depenent de l’espessor, podem afegir-li més aigua.
- Quan tinguem la crema, li afegim la nata líquida. Ho remenem perquè quede tot ben mesclat, i cuinem la crema 5 minuts a foc mitjà per a donar-li un toc de textura final. I, després, a servir i a menjar! Es pot acompanyar de trossets de pa fregit o torrat, així com de pipes de carabassa o de gira-sol.
Fenolls gratinats
Fenoll torrat. Sona deliciós i sap encara millor. Els fenolls gratinats són una de les receptes que també podem fer per a aprofitar esta hortalissa. Queden rexuplosos. Vegem com es fan!
Ingredients
- 4 fenolls
- 2 cebes
- 30 g de mantega
- 200 g de salsa beixamel
- 30 g de formatge gruyère
- 2 cullerades de pa ratllat
- sal
- pebre
Quant als passos, pren nota, perquè farem això:
- Rentem els fenolls, en llevem les fulles externes més gruixudes i els tallem a trossos. Els bollim en aigua salada durant 15 minuts.
- Pelem les cebes i les tallem a quarts. També les deixem bollir en aigua salada uns 20 minuts aproximadament.
- Colem els fenolls i les cebes i deixem que es refreden.
- En una paella fonem la mantega i saltem les verdures uns pocs minuts, i hi afegim sal i pebre. A més, mesclem la salsa beixamel i el formatge.
- Untem amb greix una font per al forn i col·loquem una capa de verdures, la mitat de la salsa, una altra capa de verdures, i acabem de nou afegint-hi salsa.
- Només faltarà escampar pa ratllat per damunt dels fenolls i deixar-los en el forn, que haurem precalfat a 180ºC, durant uns 25 minuts. Quan es forme una capeta daurada i cruixent, estaran a punt.