Receptes amb pomelo i altres cítrics 

Hi ha receptes amb pomelos i altres cítrics que et sorprendran. Des d’ensalades fins a postres delicioses, no et pots perdre estos plats. Comencem!

hui mengem

Compartix


Amb la tardor ja avançada i a les portes de l’hivern, els cítrics troben la millor època de recol·lecció. Esta temporada es convertix en el moment perfecte per a animar qualsevol recepta amb este toc àcid i diferent.


El suc és la forma més habitual i popular de consumir cítrics, però és una pena reduir-ho només a això. Disfrutar de taronges, mandarines, pomelos, llimes verdes o grogues sencers i al natural aporta nombrosos beneficis per a la salut. 


Els cítrics representen una font destacable de flavonoides (naringenina, hesperidina o limoné), vitamina C i folats, nutrients que en conjunt preserven la salut cardiovascular mitjançant diferents mecanismes biològics d’acció. Amb la seua aportació d’àcid fòlic també contribuïxen a previndre anèmies i a mantindre la pell sana, i també afavorixen l’absorció del ferro. Traure’ls partit en receptes salades o dolces és una alternativa per a aprofitar al màxim esta fruita de temporada, que ens ajuda a suportar també millor els mesos més freds de l’any amb un extra de beneficis nutricionals.


Entre els aliments que s’acoblen bé als cítrics, la fruita seca pot formar-hi combinacions increïbles per l’agut contrast de textures i de sabor. Començant pels aperitius i la picadeta, els cítrics contribuïxen a donar un punt àcid a alguns dips o a unes gambes cuites, a marinar un ceviche de berberetxos o a completar el sabor d’unes torrades de pollastre amb llima dolça.


En plats senzills de verdures o llegums, com ara en un saltat de xampinyons i bajoques amb llima o en un carpaccio de carabassetes amb taronja, complementen perfectament el sabor en el paladar. Amb peix, amb carn o en postres, delectar-se amb els cítrics és una obligació indiscutida esta època de l’any. A continuació et portem alguns suggeriments.


BROQUETES DE MONIATO AMB TARONJA

Ingredients (4 persones)

240 g de moniato

120 g de taronges

20 g de mel

2 g de ceba tendra

1 g de canella molta

20 ml d'oli d'oliva verde extra

5 ml de miso blanc

5 ml de salsa de soja

2 ml de salsa Worcestershire

2 ml vinagre de Xerés

Pebre negre molta

Sal

Preparació

1.  Pela els moniatos i talla’ls en rodanxes de no més d’un dit de gros. Col·loca’ls en un recipient apte per al microones o en un cistell per a cuinar al vapor i cuina’ls uns 4-5 minuts, fins que es puguen travessar amb un furgadents, però continuen ferms. Deixa’ls refredar.

2.  Ratlla un poc de la corfa rentada de la taronja en un bol i després esprem-ne el suc. Afig la canella, la mel, el miso, la salsa de soja, l’oli d’oliva, la salsa Worcestershire i el vinagre. Bat-ho bé per a emulsionar-ho un poc i afig els moniatos, mesclant-ho tot perquè s’impregnen.

3.  Unta amb greix unes broquetes de fusta o utilitza’n unes de metàl·liques. Enfila les peces de moniato, escorrent el marinat i reservant-lo, i procura que els trossos siguen més o menys regulars. Calfa a foc fort un grill o planxa i pinta’l lleugerament amb oli d’oliva. Cuina les broquetes per les dos bandes fins que estiguen daurades i caramel·litzades i el moniato estiga al punt. Pinta’ls de tant en tant amb el líquid del marinat.

4.  Salpebra’ls abans de servir amb ceba tendra picada.


Energia

117,4Kcal

Proteïnes

0,96 g

Greixos

5,34 g

Sucres

7,83 g

HDC

16,31 g

SAT

0,95 g

MONO

3,58 g

POLI

0,65 g

Colesterol

0 g

Fibra

1,68 g


TAGÍN DE POLLASTRE AMB CODONYS I LLIMES

Ingredients (4 persones)

800 g de pollastre tallat en octaus

240 g de cebes

240 g de codonys, sense pinyol I tallest en gallons

240 g de llimes

80 g d'oli d'oliva verde extra

3 g de pebre Roig dolç

2 g de canella en pols

2 g de gingebre fresa pelas i ratllat

1 g de safrá en pols

1 g de pebre negre acabat de moldre

6 alls

1 pessic de brins de safrà escaldats en aigua bullint durant 30 minuts

2 canonets de canella

10 beines de cardamom lleugerament picades


Preparació

1. Introduïx en un bol el safrà en pols, el gingebre, el pebre roig dolç, el pebre i la canella en pols i mescla-ho bé. Refrega la mescla pel pollastre, col·loca’l en un bol, cobrix-lo amb plàstic transparent per a ús alimentari i deixa’l marinar almenys durant 30 minuts. Si ho pots preparar d’un dia per a l’endemà i conservar-ho a la nevera, millor encara.

2. Calfa l’oli d’oliva en una cassola. Afig el pollastre i frig-lo fins que estiga daurat. Agrega-hi la ceba i després, els brins de safrà i el líquid on han estat a remulla. Posteriorment, l’all, els canonets de canella, els clavells d’espècia i les beines de cardamom. Aboca-hi 125 ml d’aigua i porta-ho a ebullició. Cobrix-ho i bull-ho a foc lent durant 45 minuts. Afig-ho tot al tagín.

3. Pela els gallons de codony i incorpora’ls al tagín, i també les llimes en quarts. Continua cuinant-ho 30 minuts o fins que el pollastre estiga cuit. Servix-ho adornat amb fulles de coriandre.



Energia

457,74 Kcal

Proteïnas

29,31 g

Greixos

33,72 g

Sucres

8,63 g

HDC

9,35 g

SAT

6,96 g

MONO

20,36 g

POLI

4,63 g

Colesterol

154 g

Fibra

3,43 g


PASTÍS DE FORMATGE AMB MANDARINES I XOCOLATE

Ingredients (12 persones)

Base: 

25 g de galletes de xocolate

100 g de mantega

Farciment: 

800 g de mandarines (6 unitats)

450 g de formatge d'untar

80 g de sucre en pols

25 g de gelatina en pols

100 ml de nata

4 ous


Preparació

1.  Col·loca la mantega en un casset i fon-la a foc lent. Després, introduïx les galletes picades mentre vas remenant la mescla. Aboca-la en un motle, pressiona-la uniformement contra la base i deixa-la refredar 30 minuts. Ratlla finament la corfa de les 2 mandarines i reserva-la. Esprem 4 mandarines i aboca’n el suc en un casset. Empolvora’l amb la gelatina i deixa que s’absorbisca durant 10 minuts. Trau la polpa dels gallons de les mandarines restants i talla-les en trossos grans. Reserva-les amb la corfa ratllada.

2.  Col·loca el formatge en un bol gran i, amb una cullera de fusta, bat-lo fins que no queden grumolls. Afig els rovells, el sucre en pols i la nata i bat-ho. Calfa la gelatina a foc lent fins que es dissolga. A continuació, aboca la mescla anterior mentre la vas remenant i introduïx la corfa i els trossos de mandarina que tenies reservats.

3.  En un bol net, col·loca les clares d’ou i bat-les amb un batedor fins que estiguen fermes. A continuació, i de manera gradual, introduïx-les en la mescla de formatge amb moviments envolupants. Distribuïx la mescla en la base de galletes i cuina-ho 45 minuts a 180 °C. Deixa-ho refredar i servix-ho fred.


Energia

367,41 Kcal

Proteïnas

8,9 g

Greixos

26 g

Sucres

19,4 g

HDC

24,24 g

SAT

14,7 g

MONO

7,35 g

POLI

g

Colesterol

126 g

Fibra

1,27 g