Receptes amb gambots: senzilles i delicioses 

Descobrix les receptes amb gambots més saboroses i fàcils de preparar per a sorprendre tots els teus convidats. Submergix-te en el món de la cuina!

hui mengem

Compartix


El gambot és un tipus de marisc molt versàtil i que es diferencia d’un dels seus germans menuts, el llagostí, per la mida (el gambot és més gran i té un sabor suau, paregut al de la gamba). Es pot cuinar de moltes maneres: al forn, amb allada, com a acompanyament en plats d’arròs o de pasta… A més, és un producte que es pot trobar congelat en supermercats i que sol tindre un preu estable durant tot l’any.

No tens cap excusa per a no tastar el gambot i, per a demostrar-t’ho, ací et portem receptes delicioses i fàcils amb gambots. Nyam-nyam!



Gambots a la planxa

Els gambots a la planxa són un plat relativament fàcil de preparar i que queda boníssim com a entrant o com a ració per a ocasions especials. El més important és que els gambots queden tendres i sucosos, per a la qual cosa cal parar atenció al temps de cocció. També cal tindre en compte que, en cas que estiguen congelats, cal traure’ls del congelador una miqueta abans de cuinar-los perquè perden el fred i el contrast amb la planxa no siga molt gran. N’hi haurà prou amb uns quinze minuts.

Per a preparar els gambots a la planxa, necessitem els ingredients següents:

  • 450 g de gambots
  • 15 g d’oli d’oliva
  • sal grossa
  • llima (opcional)

Per a preparar-los, hem de fer el següent:

  1. Posem una paella o una planxa antiadherent a foc fort amb quasi tot l’oli d’oliva (uns 10 g) i repartim per la superfície un poc de sal grossa.
  2. Quan la paella estiga ben calenta, hi incorporem els gambots en fila; això és, sense que queden els uns per damunt dels altres. Deixem que es cuinen a foc fort durant dos minuts.
  3. Quan haja passat este temps, els girem i els afegim l’oli d’oliva restant per damunt. Deixem que es cuinen durant un minut més i els retirem de la paella per a servir-los. És important fer-ho com més prompte millor perquè no es refreden. Els podem servir amb unes rodanxetes de llima o esprémer-ne unes gotetes per damunt just abans de menjar-los.



Gambots amb allada

Els gambots amb allada són un clàssic de la gastronomia espanyola que es pot trobar en molts establiments i que també podem preparar a casa.

Vegem quins ingredients ens fan falta per a cuinar-los:

  • 12 gambots
  • 2 alls
  • 60 ml d’oli d’oliva verge extra
  • sal
  • vitet de caiena (al gust)

Per a preparar els gambots amb allada, hem de seguir els passos següents:

  1. Pelem els gambots i els llevem l’intestí, que és el fil negre de la cua. En reservem els caps.
  2. Piquem dos alls a làmines no molt fines i els posem al foc en una cassola de fang amb oli d’oliva verge extra. Podem afegir un tros de vitet sec o caiena si volem.
  3. Quan els alls comencen a fer-se, salem les cues dels gambots i les distribuïm per la cassola.
  4. En acabant, abaixem el foc i girem els gambots perquè es cuinen dos o tres minuts per cada costat.
  5. Ara toca posar en un casset els caps dels gambots; els afegim un bon raig d’oli d’oliva verge extra i els fregim a foc fort. Després, xafem els caps dels gambots amb una mà de morter per extraure’n el suc. Deixem que s’infusionen amb l’oli, els colem i aboquem el suc sobre els gambots amb allada; això els donarà un sabor espectacular.
  6. Només faltarà afegir una miqueta de julivert picat per damunt i portar el plat a taula amb una bona ració de pa per a disfrutar bona cosa.



Arròs melós amb gambots

L’arròs melós amb gambots és una manera estupenda de menjar este tipus de marisc tan especial. En un arròs melós el sabor és crucial, per això cal fer el caldo amb molta cura perquè quede ben potent. Esta recepta la podem preparar també amb una altra classe de marisc, com ara sépia, calamar, rap…

Quins ingredients necessitem? Els següents:

  • 3 gambots per comensal
  • 1 tomaca madura
  • 3 cullerades de tomaca fregida
  • 2 grapats d’arròs per comensal
  • 2 pastilles de caldo de peix
  • ½ got de vi blanc
  • 1 pimentó verd
  • 1 ceba
  • 2 alls
  • oli d’oliva verge extra
  • sal
  • aigua
  • 1 branqueta de julivert
  • safrà

Per a preparar-lo, seguirem estos passos:

  1. Daurem en una cassola amb poc oli els caps dels gambots. En reservarem alguns per a posar-les d’adorn per damunt de l’arròs quan estiga cuit.
  2. Passem a una olla amb aigua els caps i l’oli que han amollat i els afegim les pastilles de caldo de peix, la branqueta de julivert i una culleradeta de safrà.
  3. Ho posem tot a bollir durant uns vint minuts aproximadament per a fer el caldo. Important: no podem quedar-nos curts d’aigua, perquè necessitarem tindre prou caldo perquè l’arròs quede melós.
  4. Tallem a trossets finets la ceba, els alls i el pimentó i els sofregim amb oli d’oliva en la cassola que hem utilitzat al principi.
  5. A continuació, hi afegim el vi blanc i deixem que l’alcohol s’evapore.
  6. Ratllem la tomaca madura, la incorporem i deixem que es cuine durant uns quatre o cinc minuts més.
  7. Sofregim un poc l’arròs i anem afegint-li el caldo calent i colat que hem preparat fins que ho cobrisca tot. Ho mantenim a foc lent uns vint minuts aproximadament perquè acabe de coure’s i hi afegim sal al gust (podem rectificar si cal).
  8. Finalment, servim este plat saborós tan senzill de preparar.



Arròs melós de polp i gambots

L’arròs melós de polp i gambots és una alternativa que també té molts adeptes, ja que queda absolutament deliciós. No divaguem i vegem quins ingredients necessitem:

  • 300 g d’arròs
  • 8 gambots
  • 4 alls tendres
  • 200 g de polp cuit
  • 2 cullerades de sofregit per a arrossos de peix
  • 25 g d’oli d’oliva verge extra
  • ½ culleradeta de pebre roig
  • 800 ml de caldo de peix
  • sal
  • colorant (opcional)

Per a preparar-lo, en esta ocasió farem servir un robot de cuina, que ens ho facilitarà molt:

  1. Col·loquem el robot de cuina en posició i hi fiquem l’oli i els alls tendres trossejats. El programem a 120 graus amb una potència de calor 7 i velocitat 1 durant dos minuts.
  2. Hi afegim el sofregit i el pebre roig, i el programem a 120 graus, amb potència de calor 6 i velocitat 1 durant trenta segons.
  3. Hi aboquem l’arròs, el caldo, el polp i un pessiguet de sal i de colorant. El programem a 105 graus, amb potència de calor 6 i velocitat 1 durant setze minuts.
  4. Servim l’arròs amb els gambots saltats i... a disfrutar!



Arròs amb gambots i sépia

Un bon arròs amb gambots i sépia és un plat perfecte per a un diumenge o per a qualsevol dia de la setmana.

Quant als ingredients, necessitarem:

  • 400 g d’arròs bomba
  • 1 ceba
  • 2 alls
  • mig pimentó verd
  • mig pimentó roig
  • 1 fulla de llorer
  • 240 g de sépia
  • 240 g de gamba
  • 1 sobret de safrà
  • 800 ml de caldo de peix (fumet)
  • 1 culleradeta de pebre roig dolç
  • oli d’oliva verge extra
  • sal

Per a preparar-lo, farem el següent:

  1. Tallem la ceba, l’all i els pimentons a la brunesa i marquem a foc fort amb una miqueta d’oli els gambots i la sépia. Ho reservem.
  2. Posem en la paella tres cullerades d’oli i sofregim l’all i la ceba durant cinc minuts. Hi afegim els pimentons i el llorer i ho sofregim deu minuts més. Hi aboquem la tomaca triturada i ho cuinem tot deu minuts més.
  3. Quan el sofregit estiga ben fet, hi afegim una culleradeta per a postres de pebre roig i ho remenem tot uns deu segons. Hi afegim l’arròs i el caldo i, molt important, comprovem el punt de sal abans que l’arròs comence a coure’s.
  4. Hi afegim la sépia, les gambes i el safrà i ho cuinem tot durant uns dèsset o díhuit minuts.

Podem fer, a més, una salsa d’allioli per a acompanyar l’arròs, encara que sempre és millor disfrutar d’este sabor irresistible sense res que el puga recarregar. Es pot acompanyar amb algun aperitiu o ensalada.