Receptes fresquetes amb meló d’Alger i de tot l’any
La fruita que més ens abellix en estiu és, sense dubte, el meló d’Alger iel de tot l’any. Per això et portem unes receptes molt fresquetes. No te les perdes!
hui mengem
Compartix
Hi ha alguna cosa millor que disfrutar d’una rodanxa de meló d’Alger o de tot l’any fresqueta per a contrarestar la calor d’estos dies d’estiu? El meló d’Alger i el de tot l’any són fruites lleugeres, saludables, boníssimes i perfectes per a combatre les altes temperatures durant les caloroses jornades estivals. Tenen un sabor molt abellidor, combinen de meravella entre elles, amb aliments salats en ensalades, amb fulles de menta fresca i adobades amb oli i llima, amb taronges i créixens o amb api finament picat, cebes i olives.
Per l’elevada aportació d’aigua que tenen, són un hidratant potent i, per tant, són dos opcions especialment indicades quan estan de temporada per a les persones majors, a qui els costa prendre suficients líquids, i per als més menuts, que es poden deshidratar fàcilment. A més, la textura suau de la polpa fa que siguen fàcils de mastegar.
Tant el meló d’Alger com el de tot l’any són baixos en calories. El meló de tot l’any és font de fibra i de vitamina C: esta última contribuïx a la protecció de les cèl·lules contra el dany oxidatiu, millora l’absorció del ferro i ajuda a disminuir el cansament i la fatiga. El meló d’Alger conté carotens com el licopé, responsables del color roig de la polpa.
Encara que hui en dia es poden trobar tot l’any, el més sostenible i el millor és consumir-los de temporada: entre finals de maig i primers de setembre (meló d’Alger) o d’octubre (meló de tot l’any).
Les preguntes que moltes vegades ens fem en vore’ls és: estarà madur?, serà dolç? Ací et deixem alguns suggeriments per a recordar a l’hora de triar-los:
- Durs al tacte: la falta de fermesa indica que estan passats o que han patit danys.
- Sense obertures: descarta els que tinguen defectes, però sense obsessionar-te. Una taqueta més clareta no és mal símptoma: el fruit pot estar madur, però esta és la zona que es trobava al terra durant el cultiu.
- El colpet i la pressió: al meló d’Alger li podem pegar uns colpets suaus i si està al punt sonarà buit. Si pressionem el meló pels extrems: sabrem si està al punt quan la base cedisca lleugerament i l’altre extrem (el peduncle) es bombe un poquet.
- Aroma de fruita madura: la zona del peduncle ha de fer olor de fresc.
- Color moderat: els melons que tenen un color verd intens encara no estan al punt, però en el meló d’Alger hi ha més matisos.
Una vegada en casa, per a conservar-los, en el cas del meló de tot l’any elimina’n els dos extrems (en el meló d’Alger no cal) i aparta les llavors. El que sobre guarda-ho en la zona menys freda de la nevera, ben tapat perquè no agafe olors.
Com que són fruites grans, hem de trobar diferents opcions per a consumir-les, per això et deixem algunes propostes a continuació
Batut especiat de meló de toto l'any i pinya
Ingredients (1 persona):
- 1 bosseta de te de canella, cardamom i gingebre
- 150 ml d’aigua bullint
- 115 g de meló de tot l’any
- 115 g de pinya pelada i sense cor
- Glaçons
Preparació
- Fica la bosseta de te en una tassa, tira-hi l’aigua bullint i deixa-ho infusionar 5 minuts. Retira la bosseta i deixa-ho refredar.
- Retira la pell i les llavors del meló i talla’l a trossos. Liqua el meló i la pinya en una liquadora fins a obtindre una textura suau. Passa el suc per un colador perquè quede sense polpa.
- Afig al batut 3 cullerades de te fred, aboca-ho tot en un got ple de glaçons i servix-ho immediatament.
Energia
116,2 Kcal
Proteïnes
0,76 g
Greixo
0 g
Sucres
28,29 g
HDC
28,29 g
SAT
0 g
MONO
0 g
POLI
0 g
Colesterol
0 g
Fibra
1,73 g
Ensalada de meló de tot l'any, arròs integral y sèsam
Ingredients (2 persones)
- 140 g d’arròs integral
- 150 g de pimentó verd italià
- 150 g de meló de tot l’any o una altra fruita de temporada
- 50 g de tomaques cherry
- 5 g de llavors de sèsam
- 20 ml d’oli d’oliva verge extra
- 5 ml de vinagre de Mòdena
- Sal en escates al gust
Preparació
- Bull l’arròs. L’arròs integral necessita més temps de cocció i, en conseqüència, més aigua, així que ves amb compte que no quede dur. Deixa’l refredar.
- Talla el pimentó a daus molt menuts i, de la mateixa manera, el meló. Talla les tomaques cherry per la mitat. En un recipient, col·loca la ració d’arròs per a una persona i afig-li el pimentó i el meló. Finalment, empolvora-ho amb llavors de sèsam i escates de sal. Adoba-ho amb oli i vinagre balsàmic.
Energia
360 Kcal
Proteïnes
6,7 g
Greixos
11,2 g
Sucres
6,61 g
HDC
57,15 g
SAT
1,98 g
MONO
7,42 g
POLI
1,6 g
Colesterol
0 g
Fibra
3,5 g
Polos de meló d'alger, kiwi i coco
Ingredients (4-6 unitats)
- 400 g de meló d’Alger net
- 80 g de coco fresc
- 140 g de kiwi
- 5 ml de suc de llima dolça
Preparació
- Talla el meló d’Alger a trossos i liqua’l. Ompli els motles fins a les 3/4 parts amb el meló liquat i fica’ls al congelador 3 o 4 hores. Després, col·loca al voltant el coco fresc, prèviament liquat, i torna-ho a ficar al congelador.
- Per a acabar, completa-ho amb un batut de kiwi i llima dolça i deixa que es congele 3 hores més.
Energia
75 Kcal
Protïnes
1 g
Greixos
5,2 g
Sucres
6 g
HDC
6 g
SAT
4,33 g
MONO
0,34 g
POLI
0,09 g
Colesterol
0 g
Fibra
2,3 g